top of page

Theresa May informeaza liderii europeni ca pregatirile pentru Brexit sunt in toi


Mulți sunt de părere că toată povara pe care Marea Britanie a început să o poarte începând cu criza umanitară care a zguduit întreaga Europă, se datorează în mod exclusiv parteneriatului cu Uniunea Europeană însă nu trebuie neglijat faptul că însăși această alianță a crescut income-urile Regatului Unit, a adus mai multă forță de muncă care a ajutat la dezvoltarea unuia dintre top 3 cele mai dezvoltate state ale Europei sau că blocul comunitar a adus pregătit Marea Britanie pentru un viitor care avea să o facă faimoasă. Însă, pentru că într-un astfel de pact, există atât avantaje cât și dezavantaje, după mai bine de 40 de ani, britanicii au început să plătească pentru avantajele obținute (un preț infim dacă luăm în calcul spusele specialiștilor care cred că parteneriatul cu UE și libera circulație a fost unul dintre motivele pentru care atentatele teroriste din Londra, petrecute în data de 7 iulie 2005). Nevoia de a participa la repartiția numărului colosal de refugiați care au pătruns pe teritoriul Europei începând cu primăvara anului trecut, a determinat Uniunea Europeană să impună cote obligatorii statelor membre. Considerând că în acest aspect, Regatul Unit plătea oricum începând cu mulți ani înainte de criza umanitară, britanicii și-au făcut publică dorința de a se despărți de blocul comunitar, însă până acum nu exista niciun semn că decizia este și una serioasă.

În fapt, referendumul organizat în data de 23 iunie, anul acesta nu a reprezentat decizia oficială de ieșire a Marii Britanii din Uniunea Europeană ci un sondaj de opinie în care organizatorii săi (și anume, guvernul britanic) au dorit să își consulte poporul pe această temă. Pentru că 51,9% dintre cetățenii britanici au votat pentru Brexit, era imposibil pentru guvern să nu ia seama de dorința locuitorilor după ce îi implicase într-o astfel de chestiune politică cu impact covârșitor atât pentru țara lor cât și pentru întreaga Europă. Astfel, Brexit-ul a fost decis neoficial de către britanici și se aștepta ca din clipă în clipă, autoritățile să facă publică și decizia oficială. Însă au trecut luni până când noul premier al Marii Britanii, Theresa May a ieșit în față și a făcut prima declarație oficială în legătură ci aspectul legal al Brexitului. La începutul lunii octombrie, aceasta a anunțat că va invoca articolul 50 din Tratatul de la Lisabona până cel târziu la sfârșitul lunii martie 2017. „Acesta reprezintă primul pas în procesul prin care Marea Britanie va redeveni un stat suveran și independent. Va avea loc un transfer de putere și de autoritate către instituțiile alese ale țării noastre. Acest lucru înseamnă că autoritatea legislației UE în Marea Britanie va înceta” declara Theresa May.

Arătându-se extrem de hotărâtă și cu o atitudine în care demonstra că știe ce face, premierul britanic a surprins atât proprii cetățeni (care încă erau în dubii dacă rezultatul referendumului va fi luat în considerare sau nu), cât și Uniunea Europeană care se aștepta la o răzgândire. Deși declarația a tulburat mult apele politicii, imediat după a urmat o perioadă în care singurele declarații veneau din partea liderilor europeni pentru Regatul Unit, amenințându-l că nu va obține nimic în urma negocierilor prevăzute să se întindă pe 2 ani de la invocarea Articolului 50.

Creându-se o oarecare zarvă în jurul posibilelor negocieri care vor duce la un „Brexit dur”, întreaga Europă aștepta totuși o declarație oficială care să confirme faptul că Marea Britanie nu își va asuma un risc uriaș de ieșire din Uniunea Europeană fără un plan în prealabil; Însă în această săptămână, însăși Theresa May a asigurat-o pe Angela Merkel, cancelarul Germaniei că „pregătirile pentru Brexit decurg conform planului”. Astfel, guvernul britanic nu doar că știe la ce se „înhamă” o dată cu decizia invocării articolului 50, dar se și asigură că procesul de dinaintea acestui moment urmărește condițiile planului și procesului legal pentru îndeplinirea promisiunii de inițiere a Brexitului. „Munca noastră este în grafic. Pregătirile decurg așa cum am stabilit, suntem pregătiți să inițiem articolul 50 până la sfârșitul lunii martie sau chiar înaintea acestei date” a ținut premierul britanic să transmită Angelei Merkel în timpul unei conferințe de presă desfășurate în Berlin. „Declarațiile survin pe fondul criticilor persistente ale deputaților din opoziție potrivit cărora guvernul britanic nu deține o strategie pentru Brexit”, postează agenția națională de știri, Mediafax.

Dacă statele membre ale Uniunii Europene sunt sceptice atât în privința viitorului britanicilor cât și a negocierilor de după Brexit, guvernul britanic continuă cu același spirit hotărât de determinare, seriozitate și încredere. Amenințat că s-ar putea ca negocierile să dureze mai mult de ani, că nu va primi niciun avantaj în urma acestora, că ar putea fi forțată să cotizeze la bugetul Uniunii Europene pentru încă 10 ani de după ce Brexitul va deveni oficial, că nu i se va permite accesul la piața UE etc., până acum, Regatul Unit pare că nici nu se grăbește să se arunce într-un gest care i-ar putea costa pe britanici, dar nici că ar stagna, ignorând sub amenințarea temerii, dorința majorității britanicilor. În plus, Marea Britanie nu poate acționa ori cum pentru că în decembrie, se va analiza recursul deciziei Înaltei Curți de la Londra prin care judecătorii au decis că pentru declanșarea oficială a Brexitului, guvernul britanic are nevoie și de aprobarea parlamentului; fapt care s-ar putea să răstoarne situația.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page