Uniunea Europeana continua sa pedepseasca oficialii din Crimeea
Crimeea, cunoscută odinioară ca o peninsulă aflată sub controlul Ucrainei, a devenit de curând Republica Crimeea, parte din Rusia. Inițial sub numele de Republica Autonomă Crimeea, aceasta s-a reîntregit cu orașul Sevastopol cu care împreună, au declarat că își doresc independența față de Ucraina. Această dorință a fost oficializată numai după ce Rusia a intervenit armat câștigând dreptul de a stăpâni și peste acestea, prin semnarea Tratatului de accedere la 21 martie 2014 de către președintele rus, Vladimir Putin. Acuzat că le-a preluat cu forța (chiar dacă ulterior Rusia a mai semnat și tratatul de frontieră cu Ucraina și Memorandumul de la Budapesta, garantând integritatea teritorială a Ucrainei), Uniunea Europeană, G7, OSCE, NATO și ONU văd această anexare precum o ilegalitate. Însă Crimeea și Sevastopol amintesc de faptul că deși Kiev-ul nu vor să îl legalizeze, acestea au organizat deja un referendum de independență față de Ucraina iar anexarea la Rusia este una dorită, nu forțată. Cu toate acestea, UE continuă să le sancționeze.
Rezumatul anexării Crimeei este redat de către siteul Wikipedia sub forma unor contraziceri pe care, deși Ucraina, Rusia și însăși Crimee le confirmă, Uniunea Europeană le neagă. Ucraina crede că peninsula Crimeea a fost influențată să ceară independența față de aceasta și să se alăture Rusiei; Vladimir Putin declară că locuitorii Crimeei și-au arătat intenția de a fi sub protecția țării lui, iar Crimeea amintește că este liberă și poate alege de partea cui își dorește să fie. Uniunea Europeană, însă, nu crede nimic din acest scenariu, preferând să meargă pe mâna opiniei Statelor Unite ale Americii, care acuză Rusia de intervenție forțată în politica internă a unei alte țări. Vicepreședintele american Joe Biden, cerea Moscovei să respecte acordurile de pace pentru estul separatist prorus al Ucrainei și să restituie de urgență Kiev-ului, peninsula Crimeea. „Moscova trebuie să pună capăt ocupației teritoriului suveran al Ucrainei. Crimeea este încă un teritoriu suveran al Ucrainei. Invazia Crimeei de către Rusia nu va fi niciodată acceptată de Statele Unite, nici de comunitatea internațională” declara acesta în timp ce Uniunea Europeană își muta atenția când pe Ucraina, când pe Rusia. Descriind procesul ca fiind unul forțat, în care Vladimir Putin primește acuzații chiar și pentru dorința Crimeei de a se separa de Ucraina, Uniunea Europeană vede ce vede și SUA (neluând în seamă faptul că pe fondul unui conflict interminabil între cele două mari puteri mondiale, SUA va scoate mereu vinovată pe Rusia în orice problemă interanațională). „Kievul și statele occidentale acuză Rusia că sprijină militar rebelii din estul Ucrainei și că a desfășurat trupe în aceste zone. Moscova respinge însă orice implicare militară în conflictul care a făcut peste 8.000 de morți din aprilie 2014 și nu admite decât prezența voluntarilor plecați să lupte alături de insurgenți. Conflictul a izbucnit la o lună după anexarea peninsulei Crimeea de către Kremlin, precedată de trei săptămâni de ocupație de către trupele ruse și de un referendum controversat care nu a fost niciodată recunoscut de comunitatea internațională” postează aktual24.ro.
În consecință, Uniunea Europeană sancționează mai întâi Rusia, lovind în relațiile diplomatice („summitul UE – Rusia a fost anulat și statele membre ale UE au decis să nu desfășoare obișnuitele summituri bilaterale; Discuțiile bilaterale cu Rusia în materie de viem precum și discuțiile privind noul acord dintre UE și Rusia au fost suspendate. În locul summitului G8 de la Sochi a avut loc la Bruxelles, o reuniune G7, iar țările UE au sprijinit de asemenea suspendarea negocierilor privind aderarea Rusiei la OCDE – Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică - și la Agenția Internațională a Energiei), înghețând activele și impunând restricții de călătorie, deturnarea de fonduri ale statului ucrainian și stabilirea unor interdicții de import privind bunurile, care afectează drastic cooperarea economică dintre Rusia și UE. Deși au crezut că este cea mai bună pedeapsă, statele vecine Rusiei au resimțit din plin dezvantajul de a fi departe de parteneriatul cu cea mai puternică țară a Europei și s-au impus împotriva prelungirii acestor sancțiuni. Însă majoritatea statelor membre UE au câștigat, iar anul acesta, sancțiunile au fost prelungite de încă 3 ori (luna mai, iulie și septembrie). Ba mai mult, acum o săptămână, însuși președintele Cehiei a declarat public faptul că azi, „peninsula Crimeea aparține Rusiei” iar „liderii lumii știu deja că aceasta nu poate fi restituită Ucrainei”.
De cealaltă parte, Uniunea Europeană a sancționat și Crimeea. Inițial, cu un set de măsuri restrictive, iar săptămâna aceasta cu o serie nouă de pedepse. „Consiliul a adoptat noi sancțiuni în cadrul măsurilor restrictive în ceea ce privește acțiunile Rusiei de a submina integritatea teritorială a Ucrainei” a declarat Peter Kazimir, ministrul de Finanțe al Slovaciei (stat care deține președinția semestrială a Consiliului UE până la sfârșitul anului). „O listă care cuprinde 151 de persoane și 37 de entități sunt supuse unor posibile intreziceri de vize și înghețarea activelor, pentru rolul pe care aceștia l-au avut în cadrul anexării Crimeei la teritoriul Rusiei și al implicării în conflictul de pe teritoriul ucrainian. Anexarea Crimeei nu a fost recunoscută internațional, iar regiunea riscă sancțiuni economice, inclusiv interzicerea importurilor din această regiune, investițiilor sau oferirea de servicii turistice” informează agenția națională de presă, Mediafax.