Theresa May promite perspective bune pentru Marea Britanie dupa Brexit
Anul 2016 este un an care a făcut istorie în decursul vieții britanicilor urmând să fie schimbe manualele cu ceea ce se știa până acum despre Marea Britanie și politica sa. Referendum-ul din data de 23 iunie a demonstrat părerea împărtășită de majoritatea britanicilor în ceea ce privește problemele aduse de parteneriatul cu Uniunea Europeană; sătuli să mai primească ordine și să accepte reguli în propria țară, britanicii au găsit de cuviință că drumurile trebuie să se separe, lăsând în urmă amintiri puternice legate de cooperarea cu blocul comunitar european. În timp ce alte state bat la ușa Uniunii pentru a semna aderarea, Marea Britanie a experimentat pe pielea sa cât de dificil se poate transforma acest pact pe timp ce criză. Promițând că va oficializa Brexitul până la sfârșitul lunii martie a anului viitor, Theresa May înfruntă atitudinea statelor membre și ale oficialilor UE, oferind totuși speranțe locuitorilor săi.
Venită la putere în fruntea guvernului britanic într-un mod nepregătit și puțin forțat de circumstanțe, Theresa May a devenit în ultimele luni imediat de după referendum, cel mai important om în stat suportând pe umeri povara uriașă de a scoate Marea Britanie din Uniunea Europeană fără a pune în pericol atât viața locuitorilor, imigranților, a britanicilor de peste hotare sau a relației cu piața europeană. Chiar încă de la început, supranumita „doamna de fier a Marii Britanii” a declarat că va face tot posibilul pentru ca Brexitul să se adeverească ca fiind o decizie de succes. Chiar dacă referendumul de la sfârșitul lunii iunie reprezintă doar un sondaj de opinie, Theresa May consideră că „Brexit înseamnă Brexit”, fapt pentru care fără nicio îndoială, guvernul va merge pe direcția arătată de popor, respectând doleanțele majorității acestuia.
Chiar dacă a promis că va crea un minister special care să se ocupe de separarea oficială de Uniunea Europeană, Theresa May încă duce responsabilitatea de a fi cel mai bun negociator pentru țara sa, deoarece prezența ei la toate discuțiile dintre oficialii UE și statele membre este una obligatorie. Iar problemele nu sunt unele ușoare, având în vedere calibrul cu care Regatul Unit este cunoscut. La jumătatea lunii iulie siteul oficial al Știrilor Pro TV analiza cele 6 sarcini pe care noul premier al Marii Britanii avea să le preia și să le ducă la bun sfârșit; acestea sunt: negocierile pentru Brexit, reducerea imigrației („problema liberei circulații este legată strâns de cea a imigrației. Nu există îndoială că un punct de cotitură în campania pentru referendum a fost la sfârșitul lunii mai, când cifrele Biroului Național de Statistică au arătat o migrație netă de 333.000, a doua ca mărime în istorie. Acest lucru înseamnă că în țară au intrat cu 333.000 mai mulți imigranți decât numărul imigranților care au emigrat. 184.000 dintre acești imigranți provin din UE, iar acest număr ar putea scădea considerabil prin anularea liberei circulații. În schimb, Regatul Unit s-ar putea să se aleagă cu o întoarcere a pensionarilor săi din sudul Spaniei”), refacerea economiei („Marea Britanie și-a pierdut ratingul AAA, iar lira sterlină a ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimii 30 de ani față de dolar, după anunțarea rezultatelor referendumului. Analiștii se întreabă ce va face ministrul de finanțe al lui May pentru a contracara previziunile Ministerului de Finanțe potrivit cărora prețul caselor se va prăbuși, țara va intra în recensiune, iar familiile vor fi cu 4.300 de lire sterline mai sărace până în 2030”), unificarea partidului divizat, unificarea țării divizate și întârzierea deciziilor în administrație. Pe deasupra, există amenințarea unor alegeri anticipate și organizarea unui al doilea referendum de independență din partea Scoției.
Sub valul unei avalanșe de probleme care devin pe zi ce trece și mai greu de digerat, Theresa May a simțit îngrijorările pe care poporul său le exteriorizează cu privire la oficializarea Brexitului și pașii ce trebuie urmați până la soluționarea acestei temeri; fapt pentru care a făcut publică speranța pe care o are pentru menținerea Marii Britanii pe piața UE. În ciuda faptului că Scoția și Irlanda de Nord au chemat guvernul britanic la Înalta Curte de Justiție pentru a impune aprobarea Parlamentului în oficializarea Brexitului, Theresa May le cere să respecte rezultatul referendumului și să înțeleagă că Brexitul este deja o decizie. „Cred că trebuie să ne amintim cu toții – inclusiv membrii Parlamentului – că am avut un rezultat clar al referendumului din iunie. Majoritatea britanicilor au votat în favoarea părăsirii Uniunii Europene. Guvernul acționează în acest sens. Voi încerca să obțin cel mai bun acord pentru Marea Britanie în momentul ieșirii din Uniunea Europeană, adică cel mai bun acord comercial, care să permită continuarea activităților pe piața europeană. Dar, în paralel, Marea Britanie va fi o națiune plină de încredere cu perspective deschise, având locul său pe scena mondială, în încercarea de a construi relații pe glob” susține aceasta.
Pe de altă parte, Președintele Comisiei Europene, Jean-Claude declară că Uniunea Europeană nu va declanșa război Marii Britanii (răspunzând acuzațiilor că ar încerca să se răzbune pe decizia Regatului Unit și a face din situația acestuia un exemplu pentru celelalte state care trebuie să înțeleagă care sunt consecințele unei astfel de decizii), dar accesul la piața unică nu va fi garantat după Brexit.