top of page

Marea Britanie: „cetatenii UE pot ramane si dupa Brexit”


Va fi sau nu va fi referendum în Marea Britanie pe tema rămânerii sau părăsirii Uniunii Europene? A fost. Data de 23 iunie 2016 va rămâne o zi cu multă greutate în schimbarea bruscă a cursului politico-economic a acestei țări și nu numai. Ce se va întâmpla cu Regatul Unit de după Brexit? Cu investitorii, imigranții, chiar și cu proprii cetățeni? Vor exista negocieri care să pemită Marii Britanii o părăsire în acorduri prietenești? Toate aceste întrebări au frământat luni de zile atât jurnaliștii, politicienii cât și fiecare persoană care simțea nevoia să fie conectat, din motive personale, cu situația pe care invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona o va declanșa. Spre liniștea multora, un răspuns este sigur: cetățenii UE pot rămâne în Regat și după Brexit.

Este ușor de înțeles temerea celor care după ce au trăit ani de zile în țara natală, unde și-au construit o zonă de confort și au trăit în acord cu o anumită cultură, tradiție, religie, doctrine etc., au fost nevoiți să își părăsească familiile, prietenii, să lase în urmă amintiri și locuri de care erau atașați, pentru a a restabili ordinea în viețile lor. Fie că au plecat cu studii și apoi au rămas, fie că au mers să muncească sau pur și simplu, să locuiască într-o altă țară, oamenilor nu le-a fost niciodată ușor să îndure setul de provocări care urma să îi aștepte la capăt de destinație. Cu atât mai mult românilor, care sunt cunoscuți ca fiind un popor bine închegat, trecut prin multe greutăți și atașat de cei dragi. Însă nevoile sunt mai strigătoare decât însăși dorința de a te lipsi de ele, fapt pentru care drumul lung, greu și tapat de cele mai multe ori cu lacrimi, dor și răbdare a fost o cursă obligatorie pentru ca mulți să poată reuși. Iar acum că au ieșit oarecum la suprafață și se simt închegați în țara care i-a adoptat, i-a hrănit, educat și i-a ajutat să aibă grijă și de cei de acasă primesc o veste îngrijorătoare: disperarea multora ca ei la început, strânge lanțul toleranței iar în ceea ce privește guvernul britanic, pare că există o singură soluție: afară cu imigranții.

Nu de mult, după ce s-a simțit forțată să treacă prin aceași situație și Spania a recurs la o metodă similară; pentru că în 2012 numărul românilor era de patru ori mai mare, iar rata șomajului spaniolilor ajunsese la 20% pentru că mulți români „le luau locurile de muncă” lucrând la negru, pe o remunerație mai mică, Spania a decis ca în următorii ani să nu se mai angajeze niciun străin, lăsând dreptul propriilor cetățeni să aibă întâietate la angajare.

Anul acesta, Marea Britanie a decis să reacționeze dur la regulile pe care Uniunea Europenă i le impune odată cu cotele obligatorii de imigranți, fără să ia în considerare că dinainte ca această repartiție să existe pe mesele oficialilior Parlamentului European, Regatul Unit se confrunta deja cu o problemă a imigranților. Sătul de pretențiile Uniunii, David Cameron nu și-a arătat niciodată intenția de a părăsi blocul comunitar sau de a da imigranții afară de pe teritoriul țării pe care o conducea, știind că imigranții ajută foarte mult la dezvoltarea acesteia. Ba dimpotrivă, pentru o perioadă de câteva luni, fostul premier britanic a făcut la începutul anului, zeci de vizite la palatele președinților celorlalte state membre UE pentru a le cere să îi înțeleagă problema și a vota un acord în urma căruia Marea Britanie avea dreptul să restricționeze legislația privind acordarea indemnizațiilor sociale pentru imigranți. Deși acum câtava zile, Germania a adoptat un decret asemănător, Regatului nu i-a fost permis iar singura soluție se afla în mâna cetățenilor britanici. În urma rezultatului neașteptat de la referendumul din 23 iunie, David Cameron s-a simțit dezamagit și și-a dar demisia. Cu un set de probleme greu de imaginat, noul guvern britanic ales are cea mai grea misiune: oficializarea Brexitului prin invocarea Articolului 50 din Tratatul de la Lisabona, negocierea cu Uniunea Europeană, păstrarea investitorilor și a imigranților, plus asigurarea liniștii și siguranței propriilor cetățeni britanici.

Pentru că întreaga Europă și nu numai, stă cu ochii pe declarațiile și deciziile de zi cu zi ale premierului britanic, Theresa May se simte nevoită să coopereze cu mass media în încercarea de a transmite un oarecare control asupra situației prin asigurarea unor promisiuni. Cea mai mare și cea mai așteptată dintre acestea a venit chiar zilele trecute când, potrivit cotidianului Daily Telegraph anunță că toți cetățenii statelor membre ale Uniunii Europene cu reședința în Marea Britanie vor putea rămâne acolo după Brexit. Deși publicația franceză, France Presse informa că guvernul britanic refuza să apără public și să garanteze posibilitatea rămânerii în țară a cetățenilor europeni, Theresa May aștepta doar să vadă care vor fi drepturile acordate rezidenților britanici în Uniunea Europeană după Brexit. Poziția guvernului britanic de a hotărî rămânerea cetățenilor UE și după părăsirea blocului comunitar este reluată și de ministrul comerțului internațional, Liam Fox care, potrivit agenției de presă, Agerpres „viitorul cetățenilor UE în Regatul Unir ar urma să facă parte din elementele de negociere de care dispune Londra în negocierile pentru Brexit.”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page