Portugalia decreta legi impotriva bogatilor
O țară aparent la capăt de Europa, unde poate cele mai mari probleme sunt cele legate de domeniul fotbalului, Portugalia surprinde presa internațională cu o știre care se vrea a fi urmată de multe alte state. Exemplul prin care comuniștii portughezi caută să își apere poporul prietenos, plin de voie bună dar statistic, sărac are posibilitatea de a fi trecut ca primă schimbare a unor probleme uriașe, dacă deigur, reușește mai întâi în țara care încearcă să îl inițieze. Tânăra deputat ce abia a împlinit 30 de ani, Mariana Mortágua propune guvernului portughez adoptarea unei taxe speciale care ia în colimator familiile și investitorii ce dețin un portofoliu imobiliar ce atinge valoarea de 500.000 de euro. Cum era de așteptat, opoziția, oficialii din turism și asociațiile imobiliare au criticat inițiativa.
Dacă anul trecut, Comisia specializată din parlamentul unicameral portughez (cunoscută sub denumirea de Adunarea Naținală) a adoptat legea care avea să acorde dreptul de control patrimoniului politicienilor și funcționarilor publici care acumulau averi considerabile dar pe care, culmea, nu le mai și puteau justifica, actul normativ împotriva bogaților era susținut atât de propunerile coaliției guvernamentale de centru-dreapta cât și ale opoziției de stânga. „Astfel, partidele din coaliție au cerut instituirea unor pedepse de până la opt ani de închisoare pentru cei care au furnizat fiscului informații incomplete despre patrimoniul lor, iar deținerea unei funcții publice sau politice va fi considerată în aceste cazuri o circumstanță agravantă. La rândul ei, opoziția a solicitat în principal sporirea atribuțiilor fiscului în controlul averilor acumulate de responsabilii politici” informa la acea dată economica.net.
Anul acesta, inițiativa legislativă împotriva celor bogați, venită la propunerea opoziției de stânga, nu mai este pe placul celor de la putere. Cunoscută ca cea mai mare problemă cu care Portugalia se confruntă încă de la apariția crizei financiare (subiect chiar și de scenarii de filme câștigătoare de premii importante, precum Sao Jorge, 2016), piața proprietăților continuă să rămână tema principală a tuturor lispurilor din această țară însorită și totodată, mărul discordiei dintre opoziție și putere. Cerând impunerea unei taxe de proprietate mai mare celor care dețin imobiliare în valoare de 500.000 de euro, cea care a reușit într-un timp foarte scurt să devină cel mai notabil tânăr politician din Portugalia, a ținut să clarifice faptul că această nouă lege a proprietății va afecta numai 43.000 de plătitori de taxe. „Aici vorbim doar de 1% din populația țării și anume de cei mai bogați”. Această nouă lege făcută publică odată cu anunțarea bugetului pe următorul an, a fost făcută în colaborare cu guvernul și spune aceasta, nu reprezintă vreo încercare de a câștiga imagine pentru partidul pe care îl reprezintă.
Acuzată că încearcă să joace rolul Ministrului de Finanțe, atât Social Democrații (PSD) cât și Partidul Poporului (CDS) au reacționat dur la informarea publică despre taxa pe proprietățile imobiliare pe care Mariana Mortágua a îndrăznit să o facă săptămâna aceasta. „Este timpul ca Prim Ministrul să restabilească ordinea” atacă Nuno Magalhães (CSD) gestul politicianei care a vorbit în numele guvernului, în timp ce purtătorul de cuvânt al PSD, Jorge Moreia da Silva afirmă că: „și eu am avertizat-o în timpul campaniei de alegeri că noi nu trebuie să avem liderii Partidului Comunist și Blocul de stânga ca și vice prim ministru. Dar nu mi-am imaginat niciodată că Mariana Mortágua își va asuma rolul Ministrului de Finanțe”.
Asociații reprezentând agenții imobiliari portughezi, companiile de construcții și proprietarii de imobile s-au alăturat de asemenea criticii aduse taxei propuse, argumentând cu faptul că aceasta nu va face altceva decât să sperie potențialii investitori. Chiar dacă taxa va fi progresivă și va fi percepută alături de taxa de consiliu (IMI), Luís Lima, președintele asociației agenților imobiliari APEMIP, a declarat că această inițiativă este mai degrabă un „atac asupra clasei de mijloc, chiar dacă pare a fi un atac asupra proprietarilor înstărite”, adăugând că ar avea ca rezultat „moartea pieței de închiriere din zona urbană”. „Singurii care nu vor fi afectați sunt tocmai cei bogați, care au capacitatea de a distribui activele lor diferite în așa fel încât acestea nu vor fi afectate” a ținut să completeze acesta. Potrivit agenției de presă, Lusa, Confederația portugheză de Construcții și Proprietăți (CPCI), a menționat că dezbaterea privind bugetul de stat pe anul 2017 „nu a putut fi început într-un mod mai rău decât acesta” considerând gestul Marianei unui care să sperie cetățenii mai mult decât să le aducă o speranță pentru problemele cares e întrevăd în viitor, și și-a exprimat regretul cu privire la ceea ce a numit „strategii politice”, rezultând într-o „creștere a fiscalității asupra familiilor, reducerea investițiilor și a efectelor grave asupra activității economice”. În mod similar, cea mai mare asociație a hotelierilor, Algarve AHETA a criticat taxa propusă argumentând că sperie potențialii investitori, în special pe cei din piața turismului rezidențial. Astfel că, deși anunțarea publică a noului buget avea să fie subiectul pe cap de listă, vineri, sesiunea parlamentară a fost resetată către dominația disputelor pe taxa de proprietate. Intenționând să reducă drastic diferența dintre bogați și săraci, comuniștii portughezi par că au dezlănțuind iadul atunci când au propus taxa proprietăților fiscale, fiind acuzați că tentativa lor nu determină decât blocarea dezvoltării Portugaliei.