top of page

Vizita ministrului delegat pentru Romanii de Pretutindeni si a ambasadorului Romaniei la Norwich


Aflata intr-o vizita diplomatica la Londra, doamna Maria Ligor, noul ministru delegat pentru Romanii de Pretutindeni a efectuat impreuna cu ambasadorul Romaniei la Londra Dan Mihalache o vizita la Norwich vineri, 15 iulie. Vizita a venit ca o urmare a atacului presupus rasial asupra unui magazin cu profil romanesc ce a avut loc la data de 8 iulie. Vizita autoritatilor romane a fost structurata in mai multe parti, intrucat acestia s-au intalnit cu reprezentantii politiei locale, cu proprietarii magazinului incendiat si totodata cu doamna primar a orasului Norwich.

O echipa a Jurnalului European a fost prezenta in cadrul vizitelor si am avut astfel prilejul de a afla direct de la autoritati care este pozitia lor asupra acestui incident. Intr-un interviu cu Assistant Chief Constable Nick Dean, Superintendent Dave Marshall din cadrul Politiei Norfolk respectiv Lorne Green, Police and Crime Commissioner pentru comitatul Norfolk, acestia ne-au declarat ca incidentul de la magazinul romanesc a fost unic in comitatul lor si ca a fost o surpriza atat pentru ei cat si pentru membrii comunitatii, nemailovindu-se de asemenea cazuri de-a lungul carierelor lor. Cu totii au subliniat ca asemenea atitudini nu sunt tolerate si sunt pedepsite si ca Norwich este un oras foarte linistit si extrem de primitor fata de straini. Ancheta este in acest moment in desfasurare iar oficialii ne-au asigurat ca lucreaza atent la acest caz si ca spera ca in cel mai scurt timp vinovatul sa fie prins si tras la raspundere.

De la sediul Politiei din Norwich, doamna ministru Ligor si domnul ambasador Mihalache s-au deplasat la magazinul romanesc incendiat unde au fost intampinati de proprietara magazinului si de fiica acesteia. Atat doamna ministru cat si domnul ambasador le-au transmis un mesaj de susţinere şi încurajare, asigurându-i că statul român va fi alături de ei în această perioadă si s-au aratat extrem de placut surprinsi de gestul impresionant facut de comunitatea din Norwich si de solidaritatea de care acestia au dat dovada. La magazin au fost prezenti si reprezentanti ai Politiei locale dar si foarte multi jurnalisti din presa britanica. Intr-un interviu acordat echipei noastre, domnul ambasador Mihalache a transmis un mesaj intregii comunitati:

„ Până la urmă, o întâmplare absolut nefericită, un om probabil dezaxat care a vrut să dea foc acestui magazin s-a transformat într-o demonstraţie absolut impresionantă de solidaritate, de toleranţă, într-un semnal, cred, la nivelul întregii societăţi britanice că românii sunt bine primiţi şi sunt integraţi în societatea britanică, ceea ce este un lucru pozitiv”.

Vizita oficialilor romani la Norwich s-a incheiat prin intalnirea cu Lord Mayor of Norwich, Marion Maxwell, adjunctul liderului consiliului local, Gail Harris si alti reprezentanti din cadrul primariei. In cadrul acestei intalniri, doamna primar si-a exprimat ingrijorarea cu privire la cele petrecute si si-a reasigurat oaspetii de sustinerea instituiei pe care o conduce fata de membrii comunitatii romanesti din comitat.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page