top of page

Membrii Consiliului Romanilor de Pretutindeni din Marea Britanie au participat la o intalnire cu Min


Joi 14 Iulie 2016, cei trei membri ai Consiliului Romanilor de Pretutindeni din Marea Britanie au participat la o intalnire cu Ministrul Delegat pentru Relatia cu Romanii de Pretutindeni, Maria Ligor, Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache si viitorul Consul al Romaniei la Londra, Valentin Munteanu. Intalnirea s-a desfasurat la sediul Institutului Cultural Roman din Londra, fiind precedata de o intalnire cu mai multi membrii ai comunitatii.

Tommy Tomescu, Cristina Irimie si Mirel Prisacaru au solicitat ministrului delegat pentru relaţiile cu românii de pretutindeni sa joace un rol activ in protejarea intereselor cetatenilor romani care traiesc in Marea Britanie.

La propunerea celor trei mebrii CRP, ministrul Maria Ligor a fost de acord cu crearea unui grup de lucru pentru Brexit care sa prezinte interesele comunitatii romanesti din Regatul Unit al Marii Britanii. A fost lansat un apel catre toate organizatiile si romanii care locuiesc in Regatul Unit al Marii Britanii in vederea implicarii in acest grup. Prima intalnire a grupului se va realiza Sambata - 30 Iulie 2016, intre orele 12.00-14.00, la Centrul Comunitar Roman din Londra.

In urma intalnirii din 30 Iulie 2016, se doreste si realizarea unui pliant cu informatii privind romanii din UK in contextul Brexit-ului.Ambasadorul României la Londra, Dan Mihalache si-a manifestat suportul in vederea printarii si popularizarii acestui pliant in cadrul institutiilor statului roman de pe teritoriul Regatului Unit.

Cristina Irimie a pus accentul pe necesitatea perezentei reprezentantilor statului si a altor persoane informate din cadrul comunitatii romanesti, la adunarile comunitatii, pentru a oferi informatii cu privire la viitorul statut al romanilor din Regatul Unit al Marii Britanii, dupa iesirea acestuia din cadrul Uniunii Europene.

Mirel Prisacaru a solicitat deschiderea, cat mai rapida, a unor noi consulate in Regatul Unit al Marii Britanii si realizarea de Carti de Identitate in Consulate si Ambasade.

Ministrul Maria Ligor a promis ca va analiza documentul ‘’Recomandare privind pregătirea unui plan de suplimentare a capacităţii Secţiilor Consulare din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord pe fondul Brexit-ului’’, dar implementarea lui depinde de Ministerul Afacerilor de Externe.

Viitorul Consul al Romaniei la Londra, Valentin Munteanu. a evidentiat cu aceasta ocazie faptul ca departamentul consular din Regatul Unit al Marii Britanii a facut deja cereri in vederea suplimentarii capacitatii consulatelor.

S-au purtat discutii cu privire la:

- atacurile xenophobe indreptate impotriva comunitatii romanilor din Regatul Unit al Marii Britanii; - situatia precara a romanilor care nu fac demersurile pentru inregistrarea legala in Regatul Unit al Marii Britanii; - actualizarea site-ului ambasadei,cu informatii privind organizatiile romanilor din Regatul Unit al Marii Britanii; - discriminarea romanilor din diaspora; - lipsa unei metodologii pentru aplicarea legii centrelor comunitare romanesti; - modalitati de imbunatatire a Congresului Romanilor de Pretutindeni; - inregistrarea romanilor din diaspora pentru a vota in cadrul Alegerilor Parlamentare; - posibilitatea imbunatatirii inregistrarii cetatenilor romani rezidenti in afara tarii la misiunile diplomatice ale României.

Conform Legii 299/2007, ‘’Consiliul Românilor de Pretutindeni furnizează informaţii, analize şi propuneri Parlamentului României, D.R.R.P. din cadrul Ministerului Afacerilor Externe, precum şi celorlalte instituţii guvernamentale competente, cu care colaborează pentru promovarea de iniţiative legislative referitoare la românii de pretutindeni, respectiv la realizarea şi aplicarea programelor destinate comunităţilor româneşti.’’

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page