KMG International vrea Rompetrol. Ce se intampla cu dosarul penal?


KMG International este pregătit să plătească 200 de milioane de dolari pentru 26,69% din pachetul de 44,69% pe care statul în deţine acum la Rompetrol Rafinare, a declarat Azamat Zhangulov, senior vice president KMG International. Zhangulov a adăugat, la ZF Live, că prevederile din memorandmul semnat în 2013 între stat şi KazMunayGas trebuie să fie îndeplinite conform calendarului stabilit între cele două părţi. Dar orice subiect legat de grupul petrolier devine incert în contextul în care procurorii investighează privatizarea companiei şi legalitatea memorandumului. De asemenea, activele Rompetrol Rafinare sunt sub sechestru.

„Suntem pregătiţi să cumpărăm un pachet de 26% de la stat în 2016. Este un calendar stabilit cu guvernul. Am discutat cu ministrul Energiei despre executarea memorandului. Este un contract semnat de guvernul anterior care trebuie respectat. Pe noi nu ne interesează cine a semnat, Ponta sau Cioloş, ci că este semnat de guvern. Suntem pregătiţi să cumpărăm acţiunile statului, dacă vând”, a spus Azamat Zhangulov. La începutul anului 2013, statul român a semnat un memorandum de înţelegere cu grupul Rompetrol prin care se stabileşte că kazahii vor plăti 200 de milioane de dolari pentru 26,69% din pachetul de 44,69% pe care statul în deţine acum la Rompetrol Rafinare.

Tot în memorandum se precizează că se vor pune bazele unui fond de investiţii de un miliard de dolari, aceasta fiind valoarea proiectelor care ar urma să fie finalizate în termen de 7 ani de zile, din care statul va avea o participaţie de 20%. Acest memorandum a fost aprobat la începutul anului 2014 prin hotărârte de guvern semnată de Victor Ponta, premierul de la acel moment, documentul fiind interpretat de adversarii săi politici ca o manevră prin care statul renunţă la o datorie istorică de 600 de milioane de dolari. „Noi am cumpărat corect Petromidia. Dacă apare expropierea unor active sunt mecanisme legale prin care ne putem proteja. Nu cred că cineva din statul român vrea să distrugă climatul de investiţii şi nici să despăgubească masiv investitorii”.

Scandalul din jurul Rompetrol vine în contextul în care în aprilie kazahii au convenit cu China Energy Company Limited (CEFC) cedarea unui pachet de 51% din acţiunile KMG International, entitatea prin care KazMunayGas controlează operaţiunile Rompetrol din România şi de peste hotare. „Contractul cu chinezii este semnat şi trebuie să îndeplinim anumite condiţii. Ca în orice tranzacţie, acest lucru durează. Situaţia din România ar putea influenţa tranzacţia, astfel încât să nu mai putem investi aici, dar nu poate fi anulată, în baza înţelegerii cu partenerii”.

Zhangulov a declarat că se aşteaptă ca anul acesta rafinăria Petromidia să înregistreze un profit mai mare decât cel de anul trecut. În 2015, pentru prima dată în ultimii 11 ani de zile Rompetrol Rafinare, compania care administrează rafinăria Petromidia, a ieşit pe plus, terminând anul cu un profit net de 84 de milioane de lei.

Companiile KazMunayGas, Oil Field Business Solutions și SC Rompetrol Rafinare au fost introduse de procurori ca părți responsabile civilmente în dosarul Rompetrol, iar procurorii DIICOT au pus sechestru pe rafinăria Petromidia, în cadrul unui dosar penal care vizează modul în care a fost privatizată rafinăria. Potrivit unor surse judiciare, suma totală sechestrată este de aproximativ 3 miliarde de lei, această sumă reprezentând valoarea estimată a prejudiciului în dosar. Sechestrul a fost instituit pe mijloacele fixe de la Petromidia, acțiuni, dar și pe conturi bancare ale unor persoane fizice.