Parteneriatul strategic Franta – Romania, actualizat
Cooperarea pe subiecte europene, fenomenul migraţiei, evoluţiile din domeniul schimbărilor climatice şi energiei, lupta împotriva terorismului, economie, justiţie şi educaţie sunt câteva domenii cuprinse în noua Foaie de Parcurs semnată, pe 10 iunie, la Paris, de premierul României, Dacian Cioloş şi de premierul Franţei, Manuel Valls. Cei doi oficiali au discutat şi despre meciul România – Franţa, care a deschis campionatul Euro 2016.
Premierul Dacian Cioloș a fost primit în dimineața de 10 iunie, la sediul Guvernului Franței, cu garda de onoare, de omologul său francez, Manuel Valls. Cei doi premieri au discutat în special pe subiectul actualizării Foii de parcurs a Parteneriatului strategic româno-francez, documentul fiind semnat la finalul întâlnirii. Potrivit unui comunicat emis de Biroul de presă al Guvernului României, „prima parte a Foii de parcurs este dedicată consolidării cooperării pe subiecte de interes deosebit ale agendei europene. Preşedinţia română a Consiliului UE din 2019 şi cooperarea cu partea franceză în acest context sunt reflectate în document ca evoluţii majore înregistrate pe parcursul ultimilor ani, îndeosebi la nivelul UE, ca şi la nivel internaţional. Documentul prevede, printre altele, consolidarea cooperării cu Franța pe subiecte precum viitorul proiectului european, fenomenul migraţiei, evoluţiile din domeniul schimbărilor climatice şi energiei, lupta împotriva terorismului".
În partea a doua, Foaia de Parcurs cuprinde direcțiile principale în care cele două state doresc aprofundarea cooperării, printre domeniile de interes aflându-se "cooperare sectorială în economie (cu accent pe crearea de locuri de muncă şi stimularea creşterii; transporturi, agricultură; IMM-uri), administraţie publică, coeziune socială, sectorul financiar-bancar, justiţie, sănătate, cercetare şi educaţie, cultură, apărare, afaceri interne, telecomunicații şi societate informaţională", se precizează în documentul citat.
În acest context, Manuel Valls, a declarant: “Am fost foarte fericit să-l primesc pe premierul român Dacian Cioloş. Am semnat Foaia de Parcurs care marchează cooperarea în diverse domenii între România şi Franţa, în domeniul politic, economic, este o dovadă a unei relaţii de parteneri între România şi Franţa, parteneri activi în interiorul UE. Am discutat despre această relaţie bilaterală între România şi Franţa, despre pregătirea vizitei preşedintelui Franţei în România. Am vorbit şi despre preluarea, în viitor, a preşedinţiei UE de către România. Am discutat despre problemele de risc terorist, criza migraţiei. Am discutat, de asemenea, şi despre meciul din această seară (10 iunie – n.r.)… Suntem siguri că va fi o sărbătoare extraordinară pentru suporterii români şi francezi şi orice s-ar întâmpla, vom rămâne prieteni". De asemenea, premierul Manuel Valls a reiterat sprijinul Franţei pentru pregătirea evenimentelor care vor marca Centenarul Marii Uniri şi al constituirii Statului român modern 1918 – 2018.
La rândul său, premierul Dacian Cioloș a reafirmat interesul României pentru menţinerea cursului european al Republicii Moldova şi importanţa sprijinirii de către UE a eforturilor de reformă ale Chişinăului. “Mulţumesc primului ministru pentru întâlnirea pe care am avut-o astăzi (10 iunie – n.r.). Am semnat foaia de parcurs actualizată, care a fost adoptată deja în urmă cu câţiva ani şi care stă la baza cooperării între Franţa şi România, de câţiva ani şi care vizează domenii foarte complexe în care România şi Franţa conlucrează. Domeniul economic - avem o prezenţă franceză a mediului economic în România foarte activă şi pe care ne-o dorim şi mai activă şi în viitor şi ştiu că preşedintele François Hollande se pregăteşte să vină în vizita din septembrie inclusiv cu câţiva oameni de afaceri.
Dar avem domeniul cultural, în care avem foarte multe acţiuni în comun şi pe care dorim să le dezvoltăm în lunile şi în anii următori şi în cadrul acestui sezon încrucişat între Franţa şi România, pentru a pregăti celebrarea centenarului 1918-2018, eveniment la 1018 la care Franţa a acordat tot sprijinul României şi pe care se cuvine să-l sărbătorim împreună şi să folosim acest eveniment pentru a pune în valoare relaţiile intense în domeniul cultural. Avem multe lucruri de partajat, urmează să stabilim o echipă comună. Cooperări în domeniul educaţiei, cercetării ştiinţifice. Ieri am vizitat Ecole Polytechnique, unde s-a conceput proiectul laserului de la Măgurele. Întâlnirea a fost o ocazie de a concretiza proiecte commune”, a declarant premierul României.
Odată întâlnirea oficială încheiată, Cioloş a declarat că “meciul din deschiderea campionatului Euro 2016 este foarte important pentru România, pentru că participă după 8 ani la un astfel de campionat” şi a plecat spre stadionul unde aveau loc antrenamentele echipei României.