top of page

Laureati ai Premiului Nobel avertizeaza impotriva Brexit


Şi nu doar politicienii sunt cei care ies în spaţiul public pentru a avertiza asupra pericolelor ieşirii Marii Britanii din UE, pericole care vor afecta întreg eşalonul social, educaţional, economic şi ştiinţific al Regatului Unit. Treisprezece laureați britanici ai Premiului Nobel au avertizat împotriva Brexit, care ar pune "în pericol" cercetarea științifică din Regatul Unit. "Cea mai mare problemă a Brexitului este iluzia controlului". Citiţi în continuare ce spun importanţi analişti internaţionali despre Brexit.

Într-o scrisoare transmisă cotidianului The Daily Telegraph, acest grup de oameni de știință susține că "perspectiva pierderii de finanțări din partea Uniunii Europene reprezintă un risc major pentru cercetarea științifică britanică". "Știința alimentează prosperitatea noastră, sistemul nostru de sănătate, capacitatea noastră de inovație și creșterea noastră economică", atrag atenția cercetătorii, printre care fizicianul Peter Higgs, laureat al Premiului Nobel în 2013, și biochimistul Paul Nurse, recompensat în 2001. "Afirmațiile celor care sunt pro-Brexit conform cărora Trezoreria ar acoperi această gaură (în finanțare - n.r.) sunt naive", adaugă ei, subliniind că partea din PIB-ul britanic acordat cercetării "se situează deja mult sub media țărilor din UE și din OCDE".

Într-o încercare amuzantă şi nu prea de a-şi exprima poziţia şi de a fi alături de britanici, prestigioasa revistă germană Der Spiegel a scos un număr special, în engleză, intitulat "Please don't go" ("Vă rugăm să nu plecați"), transmite AFP. Cu drapelul Union Jack pe prima pagină, săptămânalul explică "de ce Germania are nevoie de britanici", cu 23 de pagini atât în engleză, cât și în germană. "Alegerea este între un moment de mândrie și un nou viitor construit împreună", scriu într-un editorial redactorii-șefi ai Spiegel - Klaus Brinkbaumer și Florian Harms. "Dacă Marea Britanie este inteligentă, va rămâne membră a UE, deoarece va recunoaște că viitorul Occidentului este în joc", adaugă ei. "Dacă Marea Britanie este inteligentă, va realiza că nu este o putere de una singură, că va pierde multe odată cu un vot în favoarea Brexit la 23 iunie și va câștiga puțin dintr-un scurt moment de mândrie", insistă cei doi reprezentanți ai revistei.

Un analist în cadrul German Marshall Fund, Rosa Balfour, a explicat că o ieșire a Marii Britanii din UE ar fi "dezastruoasă" pentru prestigiul Bruxellesului pe scena internațională. Divorțul de această putere nucleară, singura țară europeană cu un loc permanent în Consiliul de Securitate al ONU în afară de Franța, "ar putea avea un efect dezastruos asupra politicii externe și de securitate a UE", cu atât mai mult cu cât Europa trece printr-o perioadă agitată. Continentul a fost lovit de terorism la Paris, Copenhaga și Bruxelles de la începutul lui 2015, se confruntă cu cel mai mare aflux de migranți de după 1945 și trebuie să gestioneze răcirea relațiilor cu Moscova după anexarea Crimeii și declanșarea conflictului din estul Ucrainei, mai spune ea.

În acest context, Brexitul ar fi o nouă lovitură dură. Chiar dacă "nicio schimbare abruptă" nu este așteptată în materie de politică externă europeană după referendumul britanic, "pierderea în termeni de imagine" ar fi una reală, susține Janis Emmanouilidis, director al European Policy Center (EPC) de la Bruxelles. "Dacă UE ar deveni mai mică pentru prima dată în istoria sa asta i-ar degrada și mai mult imaginea", adaugă directorul EPC. "Marile puteri ca SUA, China, India... ar vedea UE slăbită politic și geopolitic dacă va exista un Brexit. Nu ar înțelege. Nu înțeleg că poate exista o dezbatere privind apartenența Marii Britanii la UE", observă şi Vivien Pertusot, corespondent la Bruxelles al Institutului francez pentru relații internaționale (Ifri). Plecarea Marii Britanii ar risca să provoace o repoziționare strategică spre țările din vecinătatea sa imediată, la sud și la est, în detrimentul Asia și al SUA, a adăugat el.

Cei mai mulţi oameni care vor să voteze pentru ieşirea Marii Britanii din UE luna aceasta spun că doresc redobândirea controlului afacerilor de la Bruxelles. Ironia este că decizia de a părăsi UE va pune poziţia de comerciant al Marii Britanii în mâinile a zeci de guverne străine, scrie WSJ. Pe măsură ce Marea Britanie dezbate ce fel de relație de comerț ar trebui să aibă cu restul lumii după un exit, problema este că și celelalte state vor avea un cuvânt de spus și este greu de anticipat care va fi motivația lor. "Cea mai mare problemă a Brexitului este iluzia controlului", a spus Otilia Dhand, analist pentru Teneo. În cadrul unor negocieri între Marea Britanie și restul Uniunii Europene, fiecare țară are drept de veto, și rezultatele nu sunt în mâinile Marii Britanii sau nici chiar ale Germaniei.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page