Cameron: Iesirea din UE, „un deceniu pierdut”. Votul, in mainile indecisilor!
Vă prezentăm în materialul care urmează o trecere în revistă completă a frământărilor, disensiunilor şi declaraţiilor din societatea britanică, cu doar o săptămână înainte de marea decizie pe care cetăţenii Regatului Unit trebuie să o ia. Nume importante ale politicii europene atrag atenţia Marii Britanii asupra tuturor aspectelor, inclusiv asupra redimensionării relaţiilor cu Scoţia şi Iralnda de Nord.
Unul dintre cele mai importante barometre ale opiniei publice rămân sondajele. Potrivit celor mai recente, opinia publică britanică este încă mult prea divizată pentru a spune cu certitudine direcția în care se îndreaptă țara înaintea referendumului din 23 iunie. Se pare că decizia stă în mâinile celor indeciși, scrie Bloomberg. Un studiu online realizat de Pinium pentru The Observer a arătat că 44% dintre britanici susțin rămânerea regatului în spațiul comunitar, în timp ce 42% vor ieșirea din UE. Un alt studiu, realizat deYouGov, publicat în Sunday Times, arată că 43% dintre britanici doresc ieșirea din UE și numai 42% doresc rămânerea. Având în vedere cât de aproape sunt în sondaje cele două tabere, soarta Marii Britanii stă în mâinile celor câteva procente care sunt încă indeciși.
Aproape 434.000 de britanici s-au înregistrat pentru a vota la referendum, după ce guvernul a prelungit acest termen cu 48 de ore în urma cererii masive care a supraaglomerat site-ul dedicat acestei operațiuni. Cele peste 430.000 de înscrieri din ultimele zile ridică la 1,5 milioane numărul total al înregistrărilor în doar o săptămână.
Premierul britanic David Cameron a atras încă o dată, într-o emisiune la BBC, că ieșirea din UE ar însemna "un deceniu pierdut" pentru Marea Britanie, în materie de creștere, de investiții, de cheltuieli sociale. "Am avea un deceniu de incertitudine" în cursul căruia va trebui renegociat un contract comercial cu UE, ceea ce ar "seca energia guvernului și a țării", a adăugat el în emisiunea politică Andrew Marr Show. În timp ce media ultimelor sondaje plasează la egalitate cele două tabere care se confruntă la acest referendum, premierul le-a cerut concetățenilor săi să voteze pentru menținerea în UE. "Nu vă slăbiți țara fiind în interiorul UE. Dimpotrivă, o întăriți", a spus el.
Unul dintre liderii taberei care susține ieșirea din UE și șef al partidului eurofob UKIP, Nigel Farage susține, în schimb, că Marea Britanie trebuie să se desprindă "de un proiect care a eșuat". "Oamenii s-au săturat de amenințările premierului și ministrului său de finanțe" în privința consecințelor economice, a declarat el în aceeași emisiune politică de la BBC, susținând că Marea Britanie se va descurca foarte bine singură. El a reafirmat că principala preocupare a britanicilor este afluxul de imigranți proveniți din UE, permis de libera circulație a persoanelor în interiorul blocului comunitar.
Ministrul german al Finanţelor, Wolfgand Schauble, a avertizat Marea Britanie că nu va mai avea acces deloc pe piaţa unică a UE dacă decide ieşirea din Blocul comunitar, subliniind că Europa se va descurca şi fără britanici. "Ideea ca Marea Britanie să continue să participe la piaţa comună europeană nu va funcţiona", a declarat Wolfgang Schauble într-un interviu acordat Der Spiegel. "Ar fi necesar ca Marea Britanie să respecte regulile unui club din care a decis să iasă. Dacă majoritatea alegătorilor optează pentru ieşirea Marii Britanii din UE, trebuie să fie respectată suveranitatea poporului britanic", a spus Schauble. "Europa va funcţiona şi fără Marea Britanie dacă va fi necesar. La un moment dat, britanicii îşi vor da seama că au luat decizia greşită. Iar, la un moment dat, îi vom accepta înapoi dacă asta vor vrea", a subliniat ministrul german al Finanţelor.
Eventuala ieşire din UE va pune în pericol unitatea Marii Britanii, afectând acordul de pace privind Irlanda de Nord şi alimentând mişcarea proindependenţă în Scoţia, avertizează foştii premieri Tony Blair şi John Major. "Abandonaţi apartenenţa Marii Britanii la UE şi să nu fiţi surprinşi că la final, drept consecinţă, abandonăm unitatea noastră ca ţară", a declarat John Major, premier conservator britanic în intervalul 1990-1997. "Cel mai de succes model de uniune din istorie riscă să se destrame pentru totdeauna", a adăugat John Major într-un discurs rostit la Universitatea Ulster, în Londonderry, potrivit Reuters. "Dacă vom vota în favoarea ieşirii din UE pe 23 iunie, vom pune în pericol viitorul Irlandei de Nord, va fi un parcurs lipsit de raţiune", a spus, la rândul său, fostul premier laburist Tony Blair.
Regiunea Scoţia a organizat referendum pe tema apartenenţei la Marea Britanie în 2014, dar 55% dintre alegători au respins independenţa. În cazul ieşirii Marii Britanii din UE, politicienii scoţieni ar putea organiza un nou referendum proindependenţă, dublat de o întrebare privind aderarea autonomă la Blocul comunitar. Pe de altă parte, o ieşire a Marii Britanii din UE va însemna reintroducerea controalelor vamale, inclusiv cu Irlanda, generând probleme în regiunea britanică Irlanda de Nord.