top of page

Declaratii cu scantei dinspre SUA catre Romania. Greseala sau intentie?


Doar o declaraţie nefericită sau intenţionat plasată? Analiştii de politică internaţională sunt încă în dubii. Cert este că un scandal diplomatic a fost cât pe ce să izbucnească între Statele Unite şi România. Senatorul republican John McCain a declarat, în contextul dezbaterilor electorale din SUA, că, indiferent dacă Donald Trump va deveni preşedinte, sistemul democratic de control instituţional funcţionează în Statele Unite, spunând: "Nu suntem România".

Efervescenţa apropiatelor alegeri din Statele Unite naşte monştri. Sau măcar îi hrăneşte pe cei deja existenţi. Aşa s-ar putea parafraza o declaraţie a unui politician devenit recent un susţinător reticent al lui Donald Trump, care a declarat că naţiunea americană nu va fi în pericol în cazul în care controversatul politician devine preşedinte. Este vorba despre senatorul republican John McCain. În acest context, oficialul a declarat: "Eu cred în continuare că avem instituţii guvernamentale care vor ţine sub control o persoană care ar încerca să îşi depăşească atribuţiile constituţionale", a declarat John McCain, citat de ziarul The New York Times. "Avem Congresul. Avem Curtea Supremă de Justiţie. Nu suntem România", a adăugat McCain. "Instituţiile noastre, inclusiv presa, sunt încă suficient de puternice pentru evitarea" actelor neconstituţionale, a subliniat senatorul republican. Reamintim că, săptămâna trecută, controversatul magnat Donald Trump a atins numărul de voturi necesar pentru a reprezenta Partidul Republican în scrutinul prezidenţial din Statele Unite.

Declaraţiile atribuite senatorului republican John McCain figurează într-un editorial publicat de The New York Times pe tema situaţiei politice din Statele Unite.

Analişti citaţi de cotidianul The New York Times au făcut o serie de comentarii referitoare la eventuala apariţie a unor probleme privind situaţia statului de drept în SUA, în cazul în care controversatul politician Donald Trump ar deveni preşedinte. În acest context, au fost menţionate poziţii ale unor politicieni republicani care îl susţin, chiar cu rezerve, pe Donald Trump.

Ambasada României în SUA a reacţionat la declaraţiile lui John McCain,subliniind că senatorul american probabil a comis o eroare invocând ţara noastră într-o formulare nefericită ce contrazice o declarație oficială prin care statul este apreciat pentru respectarea principiilor democratice în regiune. George Cristian Maior, ambasadorul României în Statele Unite ale Americii, a făcut o precizare referitor la afirmațiile senatorului John McCain, care a invocat statul român în cadrul nefericitei declarații despre situația politică din SUA. "Domnul senator John McCain este cunoscut drept un prieten constant al României, domnia sa fiind chiar unul dintre semnatarii Rezoluției Senatului Statelor Unite ale Americii privind împlinirea a 135 de ani de la stabilirea relaţiilor diplomatice dintre România şi Statele Unite ale Americii. Acest document subliniază „rolul semnificativ al României, în ultimii 25 de ani, dar mai ales în contextul regional actual, în direcţia promovării stabilităţii, securităţii şi respectării principiilor democratice în Europa Centrală şi de Est, Balcanii de Vest şi regiunea Mării Negre”", a sublinat George Cristian Maior.

"În aceste condiții, probabil că domnul senator John McCain a comis o eroare invocând România într-o formulare nefericită care contrazice esența unei declarații oficiale sprijinită de senatorul John McCain și adoptată în unanimitate de Senatul Statelor Unite ale Americii, prin care țara noastră este apreciată tocmai pentru contribuția majoră la promovarea și respectarea principiilor democratice în regiune", notează Ambasada României.

Celălalt candidat care a reuşit să întrunească voturile pentru obţinerea majorităţii de delegaţi necesare investiturii la Preşedinţia SUA este Hillary Clinton, care s-a făut remarcată în această campanile printr-un discurs echilibrat şi discret. Recent, preşedintele american, Barack Obama, “i-a felicitat pe cei doi candidaţi (Bernie Sanders şi Hillary Clinton – n.r.) pentru că au desfăşurat campanii pline de inspiraţie, care i-au entuziasmat pe democraţi, care au determinat ca o nouă generaţie de americani să se implice în procesul politic şi care au permis prezentarea unor propuneri importante astfel încât economia şi politica noastră să fie folositoare lumii întregi, nu doar celor care dispun de putere şi de bani", a declarat Josh Earnest, purtătorul de cuvânt al Case Albe, făcând referire la teme care au animat campania senatorului Vermont Bernie Sanders începând cu vara trecută. "Preşedintele a felicitat-o pe doamna Clinton pentru că a obţinut numărul necesar de delegaţi în vederea nominalizării democrate pentru alegerile prezidenţiale americane", a adăugat acesta. Hillary Clinton a revendicat, marţi, 7 iunie, victoria în cursa alegerilor primare democrate.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page