top of page

Specialistii ne invata cum sa ne comportam in cazul unui atac terorist


Privind în jurul nostru am crede că trăim o lume plină de confort: magazine de firmă, lanțuri de restaurante care ne fac ziua mai comodă, acces nelimitat la internet, abundența informațiilor care te ajută „să citești” biblioteci întregi în numai 10 minute, posibilitatea de a călători cu avionul mai ieftin decât dacă ai lua trenul, mașini scumpe, distracții pe măsură. Din afară, părem un glob care știe să trăiască. Desigur, pentru că fiecare pădure are și uscăciunile ei, realitatea țărilor sărace, bolile care se înmulțesc cât mai rapid și pentru care nu există leac, corupția care se transformă în subjugarea libertății noastre, manipularea și amenințările testelor nuclear există; însă oamenii sunt ființe cărora le place să trăiască cu optimism, drept pentru care nenorocirile lumii înconjurătoare pălesc imediat ce mass media decide să schimbe subiectul cu o altă știre. Vrem sau nu să recunoaștem lumea este din ce în ce mai periculoasă iar pentru a nu trăi prea mult în negativism, oamenii săi caută prin tot felul de metode ale globalizării să mascheze aceste griji. Terorismul a devenit ultimul atac căruia planeta trebuie să îi facă față. Azi, cuvântele jihadist, ISIS, arme, petrol, Allah etc., sunt din ce în ce mai răsunătoare, concurând cu Facebook, Coca Cola, pizza, OK etc. Precum un virus fatal, specialiștii securității internaționale îi învață pe oameni cum să trateze infectarea cu acesta în cazul unui atac. În acest sens, BBC a cerut câteva sfaturi unor instructori de supraviețuire în condiții de luptă pentru a-i ajuta pe britanici (și nu numai) cum să se comporte în cazul unui atac terorist.

Evenimentele sângeroase înfăptuite de așa numiții jihadiști nu pot fi numărate la adevărata lor realitate (cu atât mai puțin suma victimelor lor) deoarece planeta încă nu știe de multe atacuri pe care presa arabă a încercat să le strige în public, dar trusturile mari de presă ale lumii nu au dorit să le transmită. În fapt, zilnic au loc atentate teroriste (cel mai des în Pakistan, Siria, Irak etc.) însă ce-i drept, ochii planetei sunt ațintiți către Europa și America. Încă de la primul atac terorist de amploare (11 septembrie 2001) întregul mapamond a manifestat teama unei ipoteze asemănătoare; din păcate, o serie de câteva alte țări au trăit pe propria piele secenriul acestor atacuri. Azi, vorbim nu doar despre un terorism iminent, dar mai degrabă despre o Europă țintă nejustificată a extremiștilor. Atacurile din Londra, Madrid, Paris și Bruxelles sunt menționate a fi doar începutul drept pentru care, autoritățile caută să educe populația fiecărei țări în vederea unei poziții corecte în fața unui astfel de atac. Primul sfat este „să fii pregătit!” Deseori oamenii au impresia că ce se întâmplă în jurul lor sunt acțiuni normale pe care le recunoaștem în subconștientul nostru ca fiind parte din rutina noastră. „Suntem făcuți să reacționăm la un tipar sigur din capul nostru și nu la un mediu înconjurător care să ne facă vulnerabili” a declarat pentru BBC, John Leach, psiholog și instructor militar de supraviețuire.

Din păcate auzul unor focuri de armă poate fi interpretat ca și explozia unui cauciuc sau artificii, fapt pentru care reacționăm mai greu până ne dăm seama de pericolul real. Specialistul recomandă ca oamenii să fie mereu pregătiți, conștienți că mereu există posibilitatea ca ceva rău să se întâmple. „Dacă ne imaginăm cel mai rău caz posibil, timpul de reacție poate fi mult mai rapid, iar asta ne poate salva. Este mai simplu să stai liniștit într-un restaurant, o sală de cinema sau o sală de concerte, fără să observi dinainte unde sunt ieșirile de urgență. Dar să știi unde sunt acestea, poate fi detaliul care să îți salveze viața. În cazul atentatului de la Bataclan, un agent de securitate a condus mai mulți oameni spre ieșirea de urgență din stânga scenei, iar asta a salvat numeroase vieți” a adăugat John Leach. Al doilea sfat constă în a reacționa rapid. Timpul limită pe care îl ai la dispoziție pentru a-ți da seama ce se întâmplă în jurul tău, te poate costa viața. Lipsa de reacție imediată reprezintă principalul motiv pentru care cele mai multe victime mor în urma atacurilor teroriste. Potrivit unei analize efectuate de către specialiști, 15% dintre oamenii de pe pământ au o reacție promtă care le salvează viața, 75% nici măcar nu realizează ce li se întâmplă iar 10% manifestă reacții care le reduc șansa de supraviețuire. Al treilea sfat este „să te faci o țintă mai mică”. Teroriștii trag cu precădere în țintele care stau în picioare sau încearcă să fugă. De preferat este ori fuga departe de drumul acestora, ori trântirea la pământ (adăpostiți). „Au fost supraviețuitori la Bataclan care s-au prefăcut morți, ceea ce le-au salvat viețile, Este important să știți că atacatorii reacționează când văd mișcare. Ei asta urmăresc. De fapt, asta le atrage atenția și îi face să tragă în direcția respectivă” completează Ian Reed, un fost soldat britanic. După ce ai reușit să scapi atacului, rămâi atent și depărtează-te de locul incidentului, cerând ajutoare autorităților. Nu uitați ca în drumul vostru să acordați ajutor și celorlalți semeni pe care îi vedeți. Chiar și în timpul unui atac terorist, colaborarea cu cei din jur pentru găsirea ieșirilor de urgență poate face diferența dintre moarte și viață.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page