top of page

Fostul director CIA le cere britanicilor sa nu voteze pentru iesirea din UE


În timp ce britanicii sunt în continuare asaltați cu întrebările realizatorilor de sondaje care să exprime dorința reală a ceea ce își doresc cel mai mult pentru binele lor, campanii pro și contra vuiesc necontenit în stânga și dreapta pe teritoriul Marii Britanii. Dacă primarul Londrei și-a exprimat deja dorința de a ieși din Uniunea Europeană, Regina a fost acuzată că a trecut peste neutralitatea politică și a dat de înțeles că Regatului Unit i-ar fi mai bine în afara acestei alianțe, menționând că „nu mai înțelege Europa aceasta deloc”, președintele Barack Obama și-a pregătit o escală specială în drumul său de la sfârșitul lui aprilie, către Germania, oprindu-se să convingă britanicii să nu voteze împotriva Brexitului, iar premierul David Cameron nu își mai permite să înțeleagă ce este mai bine și ce nu pentru țara sa, în rândul persoanelor cu greutate se înscrie și fostul director al Agenției Centrale de Informații (CIA). Declarația acestuia vine pe fondul atacurilor teroriste încurajând britanicii să ia în calcul faptul că de una singură, Marea Britanie nu va avea puterea necesară să combată răul care a început să terifieze întreaga planetă.

„Îi îndemn pe prietenii mei britanici să se gândească de două ori înainte de a se retrage dintr-una din cele mai importante instituții care asigură puterea Occidentului – Uniunea Europeană. Nu am nicio îndoială că un Brexit va da o lovitură puternică tăriei și rezistenței Uniunii Europene exact într-un moment în care Occidentul este atacat din mai multe direcții” a declarat acum câteva zile fostul director CIA. Cunoscut ca un fost general de armată (37 de ani în cadrul United States Army), comandant al Forțelor Internaționale ale asigurare a securității (International Security Assistance Force/ISAF) și Comandantul forțelor Statelor Unite din Afganistan (4 iulie 2010 – 18 iulie 2011), David Petraeus a lăsat mereu de înțeles că nu are niciun fel de ambiție politică și că interesul său constă în menținerea securității și protecția statului pentru care lucrează. Deși activitatea sa ca director CIA a încetat în data de 9 noiembrie 2012, acesta privește problemele cu care se confruntă întreaga planetă ca fiind una dintre datoriile sale, fapt pentru care a ținut să avertizeze Marea Britanie de riscul pe care votul Brexitului l-ar putea aduce. Văzut ca un expert în securitatea statală, declarația lui David Petraeus întărște teama britanicilor cauzată de ultimele situații neplăcute ce au avut loc în Europa (invazia imigranților, atentatele din Paris și Bruxelles). Acesta este de părere că o ieșire de sub aripa protectoare a blocului Uniunii Europene ar izola Marea Britanie în fața unui atac terorist lăsând-o singură să se lupte cu eventualele situații critice. În această declarație, Uniunea Europeană este văzută ca fiind un scut pentru întreaga Europă iar votul părăsirii ei ar lăsa-o descoperită pe una dintre cele mai importante țări și astfel, una dintre țintele grupărilor teroriste. Guvernul britanic desfășoară deja o campanie care se folosește de această temere manifestată în urma ultimelor tragedii, pentru a convinge segmentul britanicilor nehotărâți încă cu privire la referendumul care va avea loc în data de 23 iunie. Admițând faptul că o retragere în siguranța aparentă a izolării poate sună tentant pentru locuitorii Marii Britanii însă fostul director CIA, David Petraeus a amintit că istoria ne-a demonstrat de multe ori că aceste decizii duc într-un punct mort. Pe de altă parte, punând accent pe motivul că Uniunea Europeană are în momentul acesta nevoie de Marea Britanie pentru a lupta cot la cot împotriva atacurilor care vin din mai multe direcții, David Petraeus face apel la solidaritate și simțul responsabilității apărării Occidentului, cerându-le astfel să nu voteze pentru a părăsii UE.

Pe de altă parte, situația concretă a cum ar vota britanicii dacă mâine ar avea loc referendumul, arată că 35% se împart între „da” și ”nu” iar 30% exprimându-și în continuare indecizia. „Sondajul TNS arată că și votanții devin din ce în ce mai puțin siguri de rezultatul probabil al referendumului de pe 23 iunie, acum mai puține persoane – 33% față de 41% în martie – spuând că se așteaptă ca Regatul să rămână în blocul comunitar. Nivelul celor ce cred că Marea Britanie va părăsi UE rămâne stabil la 28 de procente, dar procentul celor care spun că nu știu ce se va întâmpla a urcat le 38% de la 31%” scrie hotnews.ro

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page