Marea Britanie, liderul celor mai scumpe chirii din Europa
Nu departe de acum o săptămână, Jurnalul european v-a prezentat un articol în care cele mai recente studii demonstrează faptul că piața imobiliară din Marea Britanie înregistrează cele mai mari creșteri, din ultimii 14 ani. Urmărind același fir epic, se pare că Regatul Unit mai înregistrează un record însă de data aceasta nu se referă la prețul achiziției unei locuințe, ci la închirierea ei. Cel mai recent studiu al Federației Naționale pentru locuințe (NHF) arată că această țară își pune chiriașii să plătească cel mai scump preț din Europa. Cu o medie de 39,1% din venitul realizat pe o lună, locuitorii care plătesc chirii pe teritoriul Regatului depășesc cu foarte mult media europeană ridicată la doar 28%. Care este suma exactă și de ce aflați în cele ce urmează.
Marea Britanie este o țară cu potențial economic dezvoltat, fapt pentru care un număr uriaș de imigranți poposesc aici pentru a-și oferi un trai mai bun viitorului său. Dorința de a excela în acest obiectiv a determinat foarte multe naționalități de pe glob să se mute în Regat, iar această situație a devenit imediat un prilej de a scoate profit pentru toți cei care conduceau o mică afacere sau aveau ceva de dat la schimb. Restaurantele, hotelurile, magazinele, farmaciile etc. profită de numărul mare de imigranți și pun la bătaie oferte, care mai de care. Din păcate, segmentul închirierii unei locuințe este unul fix și scump. Proprietarii caselor de închiriat au intuit mirosul afacerilor dacă închiriază camerele unei singure case la mai mulți chiriași (chiar și unora care nu se cunosc între ei), stabilind un preț pe care nu îl negociază tocmai pentru că cererea este atât de mare, încât nu duc lipsă de clienți. Din moment ce prețul achiziției unei locuințe a atins un record inimaginabil, pentru cei care sunt la început de drum și au nevoie de un acoperiș deasupra capului, cea mai bună soluție o reprezintă închirirea.
În Marea Britanie cea mai funcțională opțiune este aceea de a apela la un agent imobiliar care, în schimbul unui comision, merge și caută o locuință care să se potrivească întocmai descrierilor impuse de tine. Cele mai dese condiții solicitate de către potențialii clienți au în vedere ca locuința să fie cât mai aproape de locul de muncă, să se încadreze într-o anumită sumă de bani și să aibă inclus cel puțin serviciul de apă, electricitate și căldură. Majoritatea proprietarilor vor să semneze un contract sigur (pentru a nu risca întârzieri și astfel, pierderi de profit) drept pentru care, de cele mai multe ori stabilesc un termen scurt, cu posibilitate de prelungire de comun acord (de menționat, că aboslut toți proprietarii de chirii din Marea Britanie cer un avans pe 3 luni). Locuințele puse spre închiriere sunt mobilate (unele chiar au și frigider, televizor, mașină de spălat, cuptor cu microunde) și pun la dispoziție opțiunea de a se plăti chiria în fiecare săptămână, o dată la două săptămâni sau o dată pe lună. Pentru că prețurile chiriilor este foarte mare, majoritatea locuințelor adăpostesc în camere separate (uneori cu bucătărie comună), persoane de mai multe naționalități, ajungându-se ca într-o singură casă se conviețuiască, fără să se cunoască între ei filipinezi, indieni, africani, sârbi, portughezi, ruși etc.
În ceea ce privește suma exactă cheltuită pe chirie, potrivit studiului Federației Naționale pentru Locuințe, media lunară se ridică la 902 euro (echivalentul a 730 de lire sterline). Cu un preț aproape dublu față de media europeană (481 de euro), locuitorii de pe teritoriul Marii Britanii plătesc incomparabil mai mult decât chiriașii din Germania (a căror medie lunară se ridică la 600 de euro), Olanda (cu o chirie medie lunară de 625 euro), Bulgaria (315 euro), Cehia (366 euro) sau România (333 euro). Cu un procent mult mai scăzut decât în Marea Britanie, țările precum Slovacia, Letonia sau Slovacia cheltuiesc între 13% și 17% din veniturile lunare. Publicația financiară „Capital” explică faptul că deși costurile chiriilor din Marea Britanie sunt cele mai ridicate din Europa, proprietarii beneficiază de credite ipotecare ieftine. „Proprietarii de locuințe beneficiază de concurența între bănci, care a ieftinit creditele ipotecare. Asociația bancherilor britanici (BBA) susțin că există o concurență strânsă între bănci astfel încât sunt disponibile tranzacții satisfăcătoare pentru cei care iau credite ipotecare. Ratele scăzute ale dobânzilor și lipsa proprietăților disponibile au stimulat ieftinirea creditelor ipotecare”.