Datele oficiale ale Confederatiei Industriei Britanice arata ca iesirea din UE ar costa-o pe Marea B
Despre criza refugiaților care au dat năvală peste Europa într-un ritm intens, anul trecut s-au scris și se vor mai scrie atâta timp cât efectele acestui fenomen încă se resimt, cauzțnd probleme politico-sociale unor țări care au ajuns la capătul răbdării. „A ieși sau a nu ieși din Uniunea Europeană?” acesta este întrebarea care nu mai contenește să șadă pe buzele britanicilor și a analiștilor politici și economici internaționali. Ce-i drept, valul imigranților care au pus stăpânire pe cartierele londoneze, modificându-le ușor cultura și impunând-o pe cea proprie, par o problemă suficient de luat în seamă în situația în care din acest motiv David Cameron a bătut la ușile tuturor statelor membre în vederea obținerii unui acord favorabil rămânerii. Însă, deși rezultatul a fost unul parțial bun, fiind o țară care își respectă locuitorii, Marea Britanie va susține un referendum decizional pe data de 23 iunie 2016. Chiar dacă mai sunt 3 luni până la marele eveniment, discuțiile despre predicțiile consecințelor nu par că mai încetează. La un search pe portalul de căutare Google, găsim o cifră impresionantă de răspunsuri care transportă părerile specialiștilor și nu prea. Ultima noutate în acest sens, o reprezintă datele oficiale ale Confederației Industriei Britanice (CBI): ieșirea din Uniunea Europeană o va costa pe Marea Britanie 145 de miliarde de dolari și peste 950.000 locuri de muncă până în 2020.
Uniunea Europeană își vede interesul atunci când trage de Regatul Unit să rămână în interiorul blocului comunitar, iar britanicii își văd interesul lor punând semne de întrebare în ceea ce privește rămânerea parte a acestei alianțe. În fond, cu toate analizele și predicțiile economice făcute publice britanicii nu se sperie atât de ușor, ei resimțind cel mai mult impactul pe care imigrația masivă pe teritoriul țării lor, îl extinde până deasupra tuturor domeniilor. Dacă aceștia cred că alipirea în Uniunea Europeană îi trage în jos pentru că sunt cazuri în care trebuie să suporte greșelile altora și să împartă problemele care inițial au fost predestinate unei singure țări, economiștii caută argumente plauzibile pentru a-i convige că un „nu” Uniunii, ar costa-o foarte mult; și asta numai în 4 ani. „Părăsirea Uniunii Europene ar urma să dea o lovitură puternică nivelului de trai, locurilor de muncă și creșterii economice. Ce se economisește prin reducerea contribușiei la bugetul UE și prin supunerea la normele impuse de Uniunea Europeană este de departe depășit de efectele negative asupra comerțului și a investițiilor.
Economia ar putea să își revină încet în timp, dar nu va putea niciodată să ajungă acolo unde era înainte de Brexit” a declarat Carolyn Fairbairn, directorul general al Confederației Industriei Britanice.
Tot acesta avertizează că o eventuală ieșire din Uniunea Europeană are șanse să coste țara 145 de miliarde de dolari și peste 950 de locuri de muncă. Potrivit unui studiu realizat de compania PwC, PIB-ul Marii Britanii va avea de suferit o scădere de până la 5% în următorii 4 ani. Ca o consecință colaterală, creșterea economică va înregistra un procent de 0% în următorii 2 ani. O altă părere, de data aceasta mai puțin oficială, vine din partea candidatului pentru președinția Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, care este convins că Marea Britanie nu se va lăsa speriată de nicio statistică și va vota pentru părăsirea Uniunii: „Cu nebunia care se întâmplă cu migrația, cu oamenii care vin de peste tot, cred că Marea Britanie până la urmă se va separa de UE, asta este opinia mea”. Dacă nivelul migrației a crescut de la 100.000 în 2010, la 323.000 în septembrie 2015, Donald Trump crede că toate problemele britanicilor se trag de la primirea musulmanilor în Regat și dându-se drept exemplu care alimentează extremismul imigranților islamici, acesta continuă să facă declarații acuzatoare și discriminatorii privind un anumit segment de imigranți care pătrund pe teritoriul Marii Britanii. De cealaltă parte, deși inițial au adunat 500.000 de semnături pentru o petiție de interzicere în Regat, britanicii i-au mai dat o șansă politicianului, caracterizându-l ca sarcastic, plin de venin sau chiar imbecil. Din fericire, atitudinea britanicilor nu se îndreaptă strict către musulmani ci către întregul bloc de imigranți care, deși vin pentru un trai mai bun, reușesc să ia tot aerul din Regat.