Nou guvern in Irlanda. Cine il va conduce?
Partidele din coaliţia de guvernare a Irlandei nu au întrunit numărul necesar de voturi pentru a conduce în continuare guvernul. Un fenomen interesant s-a petrecut însă, ţinând cont de faptul că micile partide (ecologiștii, social-democrații), candidații independenți și mișcările care se opun măsurilor de austeritate au obţinut un porcent extrem de important, în detrimentul partidelor mari şi cu tradiţie politică în această ţară. Potrivit analiştilor politici, asta poate însemna faptul că populaţia îşi doreşte cu adevărat o schimbare şi că este extrem de angrenată în mecanismele care conduc realităţile cotidiene. „Marii mamuţi” nu mai răspund nevoilor acestei populaţii şi asta s-a văzut clar în numărul de voturi pe care le-au primit. Rata participării la acest scrutin a fost de circa 60%.
La finalul lunii februarie, un prim-ministru irlandez recunoştea înfrângerea coaliției guvernamentale care își încetează activitatea. Enda Kenny a admis eșecul, la sfârșitul alegerilor parlamentare, arată jurnaliştii de la AFP și DPA. „În mod clar că Fine Gael (partidul de centru-dreapta al lui Kenny - n.r.) și laburiștii nu vor mai reveni. În mod clar, va trebui să așteptăm până ce se vor elucida toate partidele, pentru a vedea opţiunile care ni se prezintă”, a declarat prim-ministrul (Taoiseach - șeful guvernului în Irlanda - n.r.) la o secție de votare din Castlebar în vestul țării, citat de televiziunea publică RTE. „Este o dezamăgire pentru Fine Gael”, a adăugat el.
Şi ministrul sănătații, Leo Varadkar, a recunoscut de asemenea înfrângerea, potrivit aceleiaşi surse. „Populația a decis în mod clar să nu realegă acest guvern, dând o lovitură serioasă partidului meu și partidului laburist”, a declarat Varadkar, care, până de curând era prezentat ca un posibil succesor al lui Enda Kenny la conducerea Fine Gael. „Nu cred că obligația de a forma un guvern ne revine în mod automat”, a adăugat el, făcând aluzie că partidele de opoziție ar putea de asemenea să negocieze între ele pentru a forma un guvern viabil.
Deşi rezultatele finale au venit extrem de târziu, cei doi demnitari ştiau deja unde se situează, dat fiind declaraţiile, care au fost făcute înaintea anunţării procentelor oficiale. Împreună, cele două partide, Fine Gael şi Partidul Laburist, nu au obținut cele 80 de locuri necesare pentru o majoritate absolută. Fine Gael a obținut 76 de locuri în alegerile din 2011 și laburiștii 37, reamintește DPA. În acelaşi trend s-a înscris şi declaraţia secretarului general al partidului irlandez Fine Gael, principala formațiune din coaliția guvernamentală de la Dublin, Tom Curran. Cu mult înaintea anunţării rezultatelor oficiale, acesta a declarat că ziua alegerilor este una extrem de dezamăgitoare pentru guvern. „Dacă sondajele la ieșirea de la vot sunt corecte, suntem departe de a fi în măsură să formăm un guvern”, a afirmat Tom Curran, într-o declarație pentru postul public de televiziune irlandez RTE.
Fine Gael - formațiunea premierului Enda Kenny - și actualii lor parteneri de guvernare, laburiștii, care au obținut 7,1% din voturi, ar urma astfel să dețină împreună doar 32% din cele 157 de mandate în Dail (camera inferioară a parlamentului de la Dublin – n.r.), ceea ce înseamnă că singura opțiune viabilă pentru Kenny ar fi formarea unei coaliții guvernamentale din care să facă parte și partidul de opoziție liberal Fianna Fail. Formațiunea naționalistă de stânga Sinn Fein a fost votată de 16% din alegători. Conform unui alt exit-poll, publicat anterior de cotidianul The Irish Times, Fine Gael a obținut 26,1% din voturi, Fianna Fail 22,9% din sufragii, Sinn Fein 14,9% din voturi și laburiștii 8% din voturi.
Candidații independenți, micile partide (ecologiștii, social-democrații) și mișcările care se opun măsurilor de austeritate au reunit 28% din sufragii, cu 13 puncte mai multe decât la precedentele alegeri legislative din Irlanda. Cele 157 de mandate în Dail sunt disputate de peste 550 de candidați. Conform sistemului electoral de reprezentare proporțională cu un singur vot transferabil, în vigoare în Irlanda, numărarea voturilor poate dura foarte mult, rezultatele oficiale fiind disponibile la mai bine de 24 de ore de la închiderea urnelor de vot.
Aşadar, singura opțiune viabilă pentru Enda Kenny pare să fie formarea unei coaliții guvernamentale din care să facă parte și partidul de opoziție liberal Fianna Fail, posibilitate confirmată recent şi de un reprezentant al Fine Gael. De asemenea, experimentatul premier îşi face calcule privind şi atragerea micilor formaţiuni, a căror politică însă trebuie integrată în strategia sa, lucru destul de complicat de realizat.