top of page

Razboi total in Ucraina: politicienii au iesit cu declaratii la... baioneta


Este o ţară sfâşiată de război, aflată la graniţa dintre război şi interese occidentale şi ruse, este o ţară săracă şi cu nevoi multe, cu familii dezbinate şi copii aflaţi într-o precare stare materială şi psihică, este o zonă de conflict care pare să nu se mai sfârşească vreodată. Este vorba despre Ucraina, un spaţiu situat periculos de aproape de România, care se confruntă cu multe situaţii ce par fără ieşire. Una dintre acestea este cea care vizează zona politică.

În ce priveşte politica internă a Ucrainei, conflictele sunt mai dure decât cele din teren, dintre separatiştii pro-ruşi şi combatanţii ucraineni. Cel puţin asta spun reprezentanţii organizaţiilor umanitare şi pentru drepturile omului, care au reuşit să intre şi să-şi desfăşoare activitatea pe teritoriul acestei ţări. Spunem „au reuşit” deoarece, iniţial au fost goniţi, hăituiţi chiar, li s-a dat foc la maşini, le-au fost aruncate în aer clădirile şi taberele şi le-au fost compromise convoaiele umanitare, care veneau cu ajutoare pentru populaţie. Reprezentanţii organizaţii întâmpinate astfel au apelat la forurile superioare europene, cerând sprijinul acestora. Abia după mai multe intervenţii la nivel înalt, li s-a permis voluntarilor Crucii Roşii şi altor organizaţii umanitare accesul în această ţară. Însă, chiar aşa, aceştia trebuie să fie foarte atenţi.

Ei bine, în acest spaţiu dimensionat de violenţe şi agresiuni inimaginabile, în plan politic lucrurile nu merg deloc bine. Prim-ministrul ucrainean, Arseni Iațeniuk, l-a acuzat, la finalul lunii februarie, pe președintele Petro Poroșenko și tabăra sa de „blocarea” reformelor economice pe care el încearcă să le aplice pentru a scoate țara din impas, într-un interviu acordat publicației germane Frankfurter Allgemeine Zeitung, citate de AFP. „Am plătit un preț ridicat”, a subliniat premierul, a cărui popularitate este în cădere liberă și care a scăpat de o moțiune de cenzură la 16 februarie. Președintele Poroșenko însuși i-a cerut, fără succes, demisia.

„Am făcut să avanseze reformele pe piața gazelor naturale, am salvat bugetul și niciodată nu am atacat partidul prezidențial” (Blocul lui Petro Poroșenko – BPP), a spus Iațeniuk, care a subliniat, de asemenea, lupta sa împotriva corupției. Aceste reforme sunt cruciale pentru economia Ucrainei, țară răvășită de un conflict armat în estul prorus al țării și aflată sub perfuzie financiară occidentală. Că Iațeniuk ştie exact ce cuvinte să folosească şi ce fraze să arunce în discursul public nu ne miră. „Lupta împotriva corupţiei” este una dintre sintagmele de care se leagă şi discursul directorului general al FMI, Christine Lagarde.

Reamintim că, la începutul lunii februarie, directorul general al FMI, Christine Lagarde, a insistat asupra faptului că programul Fondului Monetar Internațional (FMI) nu va putea continua dacă eforturile de reformă și lupta împotriva corupției nu sunt accelerate de către autoritățile de la Kiev. Dar grupul parlamentar apropiat președintelui „nu dorește aceste reforme” și încearcă „să le blocheze”, a atacat de această dată Iațeniuk BPP. „Ei (parlamentarii BPP – n.r.) acționează sub presiunea sondajelor (...) Într-o astfel de situație, a avea ochii fixați pe popularitate este dezastruos”, a afirmat Iațeniuk, recunoscând totuși că Petro Poroșenko i-a fost „întotdeauna un partener”. „O largă majoritate a partidului lui Poroșenko a susținut moțiunea de cenzură” depusă împotriva guvernului său și de care acesta a scăpat în cele din urmă, a amintit premierul.

Nici premierul nu a scăpat însă de acuzaţii „de culise”. Există mai multe zvonuri potrivit cărora, guvernul condus de el ar servi, în fapt, interesele oligarhilor, şi că de aceea a scăpat de la o „mazilire” sigură. Nimeni nu vrea să se pună rău cu forţele economice şi cu afaceriştii care conduc din umbră guvernul nostru, a declarat un parlamentar sub protecţia anonimatului. În același timp, şi șeful guvernului ucrainean a negat acuzațiile potrivit cărora ar fi fost salvat de la destituire datorită sprijinului din culise al oligarhilor. „Dacă va fi cazul, putem căuta noi parteneri de coaliție”, a mai spus el, în timp ce formațiunea Batkivșcina (Patria), a fostului premier Iulia Timoșenko, s-a retras din coaliția de la putere la Kiev în data de 17 februarie. Presat la începutul acestei săptămâni de Berlin și Paris pentru a continua reformele și lupta împotriva corupției, Iațeniuk s-a apărat referitor la oligarhi. „Ce au obținut de la mine oligarhii? Creșterea impozitelor, sfârșitul privatizărilor frauduloase” măsuri aplicate de guvernul său, a remarcat fostul bancher de 41 de ani.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page