top of page

18 atentate sinucigase, dejucate in Turcia de la inceputul acestui an


Multitudinea atentatelor în Turcia a tras serioase semnale de alarmă asupra atitudinii faţă de securitate a acestei ţări. În replică, turcii se apără şi spun că au dejucat multe atentate. Numai de la începutul acestui an, spun forțele de securitate turce, au fost dejucate 18 tentative de atentate sinucigașe, în contextul în care măsurile antiteroriste au fost deja consolidate în Turcia. Desigur că există şi scăpări, spun autorităţile, că doar nici Parisul nu a reuşit să prevină cumplitele atacuri care au îndoliat Franţa. Însă autorităţile turce subliniază faptul că nu ţin neapărat să se laude cu asta, dar că sunt puţin deranjate de faptul că în presă apar numai tragediile şi pun într-o lumină proastă.

Potrivit ministrului de interne turc Efkan Ala, citat de AFP, „de la începutul anului, 18 atentate sinucigașe au fost dejucate. Noi nu facem publice cea mai mare parte a acestor tentative neutralizate”, a spus oficialul turc, intervievat de canalul de televiziune Haber 7. El a precizat că trei mașini încărcate cu substanțe explozive au fost capturate de forțele de securitate turce, dintre care una la Universitatea Bosfor din Istanbul. Începând din luna iunie a anului trecut, în Turcia s-au înregistrat mai multe atacuri cu bombă, unele fiind revendicate de gruparea jihadistă Stat Islamic, potrivit autorităților de la Ankara.

Pe 12 ianuarie, în zona istorică Sultanahmet din Istanbul a avut loc un atac soldat cu 10 morți, majoritatea turiști germani, și cu rănirea altor 15 persoane. Autoritățile turce au anunțat că atacul a fost comis de un sirian de origine saudită ce se aflase până recent în Siria și se înregistrase ca refugiat în Istanbul. Pe 10 octombrie anul trecut, un dublu atentat sinucigaș a ucis 103 persoane în timpul unui miting al opoziției turce, în apropierea gării centrale din Ankara. Un alt atentat sângeros, soldat cu 33 de morți și 104 răniți, a avut loc anul trecut atunci când un atacator sinucigaș și-a detonat o centură cu explozibil în orașul Suruc, din provincia Sanliurfa (sud-estul țării).

În acest context, joi, 3 martie, un spectaculos atac terorist a avut loc la Istanbul, chiar asupra unei secții de poliție dintr-un cartier popular al orașului. Două femei au atacat un autobuz al poliției, în fața secției de poliție din cartierul Bayrampașa din Istanbul, fiind ucise, în cele din urmă, într-o operațiune a forțelor speciale de intervenție, relatează Reuters. Potrivit imaginilor difuzate de televiziunile locale, cele două femei au deschis focul și au aruncat o grenadă asupra unui autobuz al poliției, în momentul în care acesta a ajuns în fața secției din Bayrampașa. Conform surselor citate, ca prin minune, atacul nu s-a soldat cu victime.

Una dintre femei a aruncat o grenadă, iar cealaltă a început să tragă la întâmplare, cu o armă automată. Poliția a replicat, rănind-o pe una dintre tinere, după care le-a urmărit într-o clădire din apropiere, unde cele două reușiseră să se baricadeze. Forțe speciale au fost trimise în zonă, unde a fost instituit un cordon de securitate, iar locuitorii au fost evacuați. Deocamdată nu se cunoaște motivația acestui atac, el nefiind revendicat de vreuna din grupările insurgente active pe teritoriul Turciei. Cele două femei au fost identificate ca membre ale grupării radicale de stânga Frontul Partidului Revoluționar de Eliberare a Poporului (DHKP-C), relatează Reuters, care citează agenția de presă turcă Anadolu. În trecut, DHKP-C a comis atacuri similare asupra unor secții de poliție din Istanbul, în special în suburbiile metropolei turce.

Ţinând cont de toate aceste aspecte şi de felul în care ele se reflectă în presă, preşedintele turc, Recep Tayyip Erdogan, a făcut un gest public şi a abordat problematica presei şi exprimării ei în spaţiul public turc. Mai precis, el a declarat că nu acceptă şi nu respectă decizia dată de Curtea Constituţională de Justiţie din Turcia privind eliberarea din închisoare a doi jurnalişti turci acuzaţi că au dezvăluit secrete de stat, informează publicaţia Le Figaro. Erdogan nu consideră că prin încarcerarea a doi jurnalişti de la cotidianul Cumhuriyet acestora li s-au încălcat dreptul la exprimare liberă, după cum a motivat Cartea Constituţională de Justiţie decizia de a-i elibera din închisoare. “Observ tăcerea pe tema subiectului privind decizia pronunţată de Curtea Constituţională. Dar nu sunt obligat să o accept, vreau ca asta să fie clar. Nu voi lua în considere decizia şi nu o voi respecta”, a declarat preşedintele turc. "Nu are de-a face cu libertatea presei. Este vorba de spionaj în acest caz", a adăugat Erdogan.

Can Dundar şi Erdem Gul, de la ziarul turc Cumhuriyet, au fost reţinuţi în noiembrie 2015, fiind acuzaţi că au revelat secrete de stat după ce au prezentat un material în care acuzau guvernul turc că a încercat să vândă armament militanţilor reţelei teroriste Stat Islamic din Siria.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page