Sistemul norvegian a lasat o familie de romani fara copii!


Cazul Bodnariu nu mai este un secret pentru nimeni decât, poate, pentru autorităţile norvegiene. Foarte pe scurt, o familie de români a rămas fără cei cinci copii pentru că... Şi aici completaţi dvs pe linia punctată deoarece nimic concret nu s-a întâmplat, ci doar un telefon din partea unei profesoare către autoritatea socială de protecţia copilului, în care spunea... nimic. Copiii au fost luaţi şi introduşi imediat în procedura de adopţie internaţională. Disperaţi, părinţii au apelat la mass-media şi, foarte repede, cazul a avut acoperire internaţională. Mii de persoane au protestat în faţa ambasadelor Norvegiei din Statele Unite, Canada, Irlanda, Spania, Marea Britanie şi Danemarca, în semn de susţinere a familiei Bodnariu, pentru a cere eliberarea copiilor, cu atât mai mult cu cât, în România există o familie extinsă, care este gata să-i ia în grijă pe cei mici.

Copiii familiei românului Marius Bodnariu, inginer IT, şi soţiei sale norvegiene Ruth, asistentă medicală, au fost luaţi de la părinţi de Serviciul de protecţie a copilului din Norvegia, Barnevernet, în noiembrie, după ce cele două fete, cele mai mari din familie, ar fi spus că primesc corecţii fizice de la părinţi. De asemenea, părinţii ar fi suspectaţi de îndoctrinarea religioasă a copiilor. Cei cinci copii au fost plasaţi în trei familii-surogat, iar de curând a fost deschisă procedura adopţiei internaţionale pentru ei, potrivit reprezentanţilor familiei. Sutele de susţinători ai familiei. Printre care se aflau şi persoane care cunosc familia, au declarat presei, în mai multe rânduri, că afirmaţiile potrivit cărora copiii sunt abuzaţi nu au fost dovedite. Aceste persoane au mai precizat că familia Bodnariu este una dintre miile de familii "normale" care suferă din cauza acţiunilor nedrepte ale Barnevernet.

„Avem un Dumnezeu şi Dumnezeu este de partea noastră pentru că Dumnezeu a creat familia (...). Dacă lupţi împotriva noastră, lupţi împotriva Lui Dumnezeu”, a declarat organzatorul protestului din Washington, pastorul Cristian Ionescu, liderul Bisericii penticostale „Elim” din Chicago şi vicepreşedinte al Uniunii Penticostale Române din SUA şi Canada. Ionescu a avertizat că, în condiţiile în care vor urma mai multe proteste internaţionale în viitorul apropiat şi se va afla despre acţiunile Barnevernet, reputaţia Guvernului norvegian va începe să fie „pătată”. Participanţii la protestul din Washington au înmânat oficialilor de la ambasadă o petiţie semnată de peste 7.000 de credincioşi americani, care cere Guvernului norvegian să reunească familia. O petiţie online a fost de asemenea semnată de peste 50.000 de persoane.

„Cred că vor observa ce se întâmplă aici. Cred că acest caz se va rezolva şi Norvegia va trebui să cedeze la presiunea internaţională”, a declarat Marius Reikeras, activist norvegian şi avocat pentru drepturile omului. Reikeras, care s-a confruntat cu mai multe cazuri asemănătoare celui al familiei Bodnariu, a explicat că serviciul norvegian pentru protecţia copilului are un istoric în ceea ce priveşte separarea familiilor, apreciind că circa 70.000 de copii se află în prezent în sistemul Barnevernet. El a adăugat că Guvernul norvegian a fost găsit vinovat de patru ori de Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), pentru încălcarea procedurilor şi a „prezumţiei de nevinovăţie”.

O delegaţie parlamentară formată din membri ai Comisiei pentru comunităţile de români din afara graniţelor ţării intenționează să facă o vizită în Norvegia în această perioadă, pentru a discuta cazul familiei Bodnariu, a precizat vicepreşedintele Comisiei, deputatul PNL Mircea Dolha. „Vom discuta foarte clar, inclusiv ancheta care s-a făcut, am înţeles că s-a făcut o anchetă socială cu privire la această familie şi la copii. Vrem că aflăm mult mai multe necunoscute pentru că, din păcate, încă nu ştim niciunii adevărul până nu ajungem acolo. (…) Am solicitat să ne pună la dispoziţie ancheta socială care s-a făcut, pentru că în baza an