Danemarca, pe lista tarilor care au introdus controale la frontiera
Schengen a devenit o glumă de când fluxul de refugiaţi a inundat Europa. Din ce în ce mai multe ţări anunţă că reintroduc controalele la frontieră, în scopul protejării cetăţenilor de eventualele pericole care s-ar putea strecura datorită noii stări de fapt. După Germania şi Suedia, Danemarca se înscrie şi ea pe lista ţărilor care nu se mai simt în siguranţă. Uniunea Europeană (UE) crede însă că aceste măsuri de siguranţă nu evoluează în direcţia dorită şi a chemat respectivele state la consultări.
Aşadar, premierul danez, Lars Lokke Rasmussen, a anunţat, la începutul acestui an, că Danemarca introduce controale temporare la frontiera cu Germania, la câteva ore după ce în Suedia au intrat în vigoare controalele de identificare a persoanelor care intră pe teritoriul ţării, informează site-ul postului Deusche Welle. Controalele la frontiera cu Germania sunt temporare, a indicat Rasmussen, deşi nu a precizat exact pentru cât timp vor fi menţinute.
„Introducem controale temporare la frontieră (cu Germania), dar într-un mod adecvat”, a declarat premierul danez, pentru AP, adăugând că aceste controale nu vor pune probleme cetăţenilor danezi sau germani „obişnuiţi” dacă doresc să traverseze graniţa. „Dacă UE nu poate să-şi protejeze frontierele externe, şi mai multe ţări vor fi forţate să introducă la graniţe controale temporare”, a avertizat Rasmussen, explicând că decizia a fost luată ca reacţie la hotărârea Suediei de a introduce controale de identificare la frontiera celor două state.
Tot în aceeaşi zi, după cum am menţionat mai sus, Suedia a anunţat intrarea în vigoare a unui sistem privind controale de identificare a persoanelor care intră în ţară din Danemarca, într-o încercare de a limita numărul de imigranţi din ţară. Călătorii vor trebui să prezinte un document de identificare pentru a fi lăsaţi să treacă mai departe, în zona de trecere a Podului Öresund, principala poartă de intrare a refugiaţilor în ţară, care face legătura între Suedia şi aeroportul din Copenhaga.
Controalele au intrat în vigoare, în Gara daneză Kastrup şi pe aeroportul din Copenhaga, de unde pleacă trenuri care traversează Podul Öresund către Suedia. Au fost instalate aproximativ 30 de puncte de trecere.Toţi călătorii care doresc să ajungă în Suedia trebuie să prezinte un document de identitate - paşaport, card naţional de identitate, permis de conducere, etc. Această măsură vizează, de asemenea, feriboturile care traversează Strâmtoarea Öresund.
Începând de luni, 4 ianuarie, companiile de transport primesc amendă dacă pasagerii intră în Suedia fără un act de identificare foto. Ministrul suedez al Infrastructurii, Anna Johansson, a anunţat în decembrie că operatorii de transport care nu respectă aceste cerinţe pot fi amendaţi cu până la 50.000 de coroane suedeze (5.400 euro). La scurt timp după ce Suedia a anunţat implementarea acestei măsuri, un purtător de cuvânt al Germaniei a declarat că zona Schengen „este în pericol”, potrivit agenţiei de presă AFP. Am adăuga că este în pericol demult şi că situaţia reală de fapt nici nu-i permite să fie altfel.
Suedia se confruntă cu cel mai mare număr de imigranţi dintre statele europene, după Germania. Aproximatv 160.000 de solicitări de azil au fost depuse în Suedia în 2015, cei mai mulţi solicitanţi fiind refugiaţi sirieni, irakieni sau afgani.
Comisarul european pentru Migraţie, Dimitris Avramopoulos, a convocat oficiali din Germania, Danemarca şi Suedia, pentru a discuta despre măsurile de reintroducere a controalelor la frontieră între aceste state, relatează El Pais în ediţia online. Ministrul suedez al Migraţiei, Morgan Johansson, omologul său danez, Inger Stojberg, şi secretarul de stat în Ministerul german de Interne, Ole Schroeder, au fost invitaţi la Bruxelles să discute despre măsurile adoptate, a anunţat, Comisia Europeană. „Scopul acestei întâlniri este să îmbunătăţim coordonarea între statele implicate, pentru a asigura o mai bună gestionare a presiunii migraţiei”, a transmis instituţia, potrivit DPA.
Executivul comunitar consideră legale măsurile excepţionale de control la frontiere, introduse de cele trei ţări. Cu toate acestea, reprezentanţii instituţiei sunt conştienţi de faptul că a solicita documente tuturor călătorilor care urmează aceste rute poate genera situaţii dificile, comentează El Pais.
„Schengen se află sub presiune, însă depunem eforturi pentru ca situaţia să se normalizeze”, a declarat un purtător de cuvânt al Comisiei. Acesta a recunoscut că nu există „un glonţ magic” pentru a soluţiona problema. Drept măsuri pentru a diminua criza, el a amintit de propunerea de creare a unei poliţii europene pentru supravegherea graniţelor, de consolidarea frontierelor externe ale UE şi de planul de acţiune care este în curs de negociere cu Turcia, pentru ca această ţară să oprească tranzitul de refugiaţi care ajung în Europa.
Comments