top of page

Estonia, primul stat baltic din zona euro


La 1 ianuarie 2011, Estonia a devenit, spre surprinderea multor state membre ale Uniunii Europene (UE) prima țară baltică care a adoptat moneda unică europeană. Un stat atipic, în ciuda micimii sale, Estonia a intrat în zona euro “într-o poziție de forță, cu una dintre cele mai bune situații pe plan fiscal și, de departe, cel mai scăzut nivel de îndatorare din UE”, a subliniat comisarul european de atunci pentru Afaceri economice, Olli Rehn, în timpul dezbaterii care a precedat votul. Şi eurodeputatul Edward Scicluna a comentat, referindu-se la criza datoriilor cu care se confruntă țările din zona euro: “Este semnificativ că un stat membru micuț, dar foarte hotărât, bate la poarta zonei euro în timpuri atât de dificile”.

Aderarea Estoniei la zona euro a fost, de asemenea, aprobată formal de șefii de stat și de guverne din UE, la Bruxelles. Cu un arcurs geopolitic şi economic extrem de rapid, Estonia, care a aderat la UE în 2004, după ce și-a câștigat independența față de URSS în 1991, a devenit a 17-a țară care a adoptat moneda unică europeană, fiind prima țară baltică și al treilea stat fost comunist, după Slovacia și Slovenia, care a aderat la zona euro. Reamintim că, ultimele țări care s-au alăturat uniunii monetare sunt Slovenia - în 2007, Cipru și Malta - în 2008, Slovacia - în 2009, Letonia – 2014 şi Lituania - 2015. Trei țări din Uniunea Europeană nu au fost şi nu sunt în continuare de acord cu introducerea acestei monede, și anume Danemarca, Regatul Unit și Suedia.

Pentru a adopta euro, țările candidate trebuie să respecte mai multe criterii: echilibrarea finanțelor publice (deficit și datorie de stat), a inflației, fluctuații lumitate ale cursului de schimb și ale ratelor dobânzilor. Conform estimărilor Comisiei Europene, Estonia a mai înregistrat un record european: datoria sa publică este estimată la 9,6 la sută din PIB în 2010 și 12,4 la sută din PIB în 2011.

Potrivit unui comunicat al Băncii Centrale Europene (BCE), prin care instituţia financiară salută intrarea Estoniei în UE, numărul statelor membre ale UE care utilizează moneda unică europeană a ajuns la 17 (în 2011; în prezent sunt 19 – n.r.), reprezentând o populaţie totală de peste 350 de milioane de locuitori. “Ca urmare a adoptării euro de către Estonia, banca centrală a acestei ţări – Eesti Pank – devine membră a Eurosistemului, sistemul băncilor centrale din zona euro, format din BCE. În conformitate cu Statutul Sistemului European al Băncilor Centrale şi al BCE, Eesti Pank a vărsat partea rămasă din contribuţia sa la capitalul BCE şi a transferat contribuţia la activele externe de rezervă ale BCE” se arată în comunicatul instituţiei financiare.

Mai mult decât atât, se mai arată în documentul oficial, “integrarea instituţiilor financiare monetare (IFM) estoniene în sistemul bancar al zonei euro la data de 1 ianuarie 2011 a fost deja luată în considerare la publicarea necesarului de lichiditate al zonei euro şi la stabilirea nivelului alocării de referinţă (benchmark allotment) la 28 decembrie 2010. Contrapartidele estoniene ale Eurosistemului vor putea participa la operaţiunile de piaţă monetară ale BCE anunţate după data de 1 ianuarie 2011”. Lista IFM din Estonia supuse regimului rezervelor minime obligatorii, precum şi listele IFM din celelalte state membre ale UE care au adoptat moneda euro sunt publicate pe website-ul BCE. “Totodată, între 1 şi 18 ianuarie 2011 este prevăzută o perioadă tranzitorie de aplicare a rezervelor minime obligatorii pentru IFM estoniene. Activele de pe teritoriul Estoniei eligibile pentru constituirea de garanţii aferente operaţiunilor de creditare ale Eurosistemului au fost, de asemenea, adăugate în lista activelor negociabile eligibile din zona euro, disponibilă pe website-ul BCE”, potrivit aceleiaşi surse.

Trebuie să menţionăm că această procedură de absorbţie este practicată în cazul fiecărui stat membru UE care aderă şi la zona euro, aşa că nu este mirare îndelungatul război pe care Marea Britanie îl poartă împotriva acestui tip, atât de special, de aliniere la normele UE. Nici România nu a aderat la zona euro. Potrivit guvernatorului Băncii Naţionale a României, Mugur Isărescu, România nu este încă pregătită pentru o atare transparenţă şi renunţare la valorile autohtone, sub multiplele lor aspecte.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page