Acorduri pe viata si finante intre SUA si UE


Din ce în ce mai multe conexiuni se stabilesc între Statele Unite ale Americii (SUA) şi Uniunea Europeană (UE) în ceea ce priveşte noile acorduri de cooperare. Unul dintre acestea este proiectul acordului asupra transmisiei datelor financiare între UE și SUA, care a fost aprobat deja, la Strasbourg, de Comisia libertăților civile, justiției și afacerilor interne a Parlamentului European (PE). Textul a fost adoptat cu 48 de voturi favorabile, opt împotrivă și două abțineri. Un altul este acordul privind transferul datelor pasagerilor aerieni pentru zborurile dinspre UE către SUA, un document ce întăreşte cooperarea în domeniul luptei împotriva terorismului. Alte documente se află pe mesele oficialilor, în pregătire.

Acordul asupra transmisiei datelor financiare între UE și SUA nu s-a făcut fără complicaţii. Ba chiar una dintre acestea a dus relaţiile dintre cele două mari pe marginea prăpastiei diplomatice şi ne referim aici la scandalul cauzat de acordul Swift. SUA au obținut accesul la datele rețelei Swift, o societate de mesagerie financiară europeană utilizată de circa 8.300 de organisme în 208 țări, după atentatele din 11 septembrie 2001. Acest acces este considerat esențial de Washington pentru a lupta împotriva rețelelor teroriste și a sistemelor lor de finanțare.

Reamintim că eurodeputații au respins masiv prima versiune a acestui acord, la redactarea căreia nu fuseseră asociate guvernele UE și care nu garanta suficient - potrivit lor - protecția drepturilor fundamentale. Ei au folosit atunci pentru prima oară dreptul de veto care le-a fost conferit prin Tratatul de la Lisabona asupra acordurilor internaționale încheiate de UE. Noul acord, practic a doua versiune a aceluiaşi acord Swift, cu multe alte reglementări trecute cu vederea în prima variantă, a fost considerat acceptabil de principalele grupuri politice europene, de dreapta și de stânga, şi a fost adoptat definitiv în ședință plenară, intrând în vigoare de pe data de 1 august 2010.

Un alt document extrem de important care întăreşte relaţiile din UE şi SUA este cel care face referire la transferul de date ale pasagerilor aerieni pentru zborurile peste Ocean. Noul acord privind registrul cu numele pasagerilor (PNR) va înlocui actualul acord din 2007, îmbunătățind protecția datelor și oferind totodată un instrument eficient de combatere a infracțiunilor transnaționale grave și a terorismului. El a fost adoptat de PE și de statele membre ale UE în cadrul Consiliului de Miniștri.

Noul acord PNR le oferă o mai mare claritate și siguranță juridică cetățenilor și transportatorilor aerieni. Acesta asigură un schimb de informații îmbunătățit între autoritățile SUA și autoritățile judiciare și de aplicare a legii din UE, stabilește limite clare privind scopurile în care pot fi utilizate datele PNR și conține o serie de garanții noi și mai puternice de protecție a datelor. „Protecția datelor cu caracter personal a reprezentat una dintre prioritățile mele încă de la începerea negocierilor, în decembrie 2010, și sunt mulțumită de rezultat, întrucât reprezintă o ameliorare semnificativă față de acordul existent, din 2007. Noul acord conține garanții solide privind respectarea vieții private a cetățenilor europeni, fără a submina eficacitatea acordului din punctul de vedere al securității UE și SUA”, a declarat Cecilia Malmström, pe atunci comisar al UE pentru afaceri interne.

Acordul este un text cu caracter juridic obligatoriu ce conține norme mai stricte privind cooperarea polițienească și din domeniul apl