Care sunt cele cinci state UE care nu recunosc independenta Kosovo

Au luptat pe întreg parcursul istoriei, antice şi recente, s-au frământat, s-au autointitulat „poporul blestemat”, şi-au scăldat teritoriul în sânge, au avut dispute religioase severe şi nici astăzi nu şi-au găsit liniştea. Este vorba despre locuitorii din Kosovo şi istoria lor zbuciumată. Pagina de istorie a recunoaşterii Kosovo la nivel internaţional ca fiind o ţară de sine stătătoare încă se scrie.

Politicile internaţionale cu privire la recunoaşterea independenţei anumitor ţări au încă lacune. Şi asta se vede cel mai bine în cazul Kosovo, care a intensificat campania pentru recunoaştere a independenţei, iar cinci state membre ale Uniunii Europene (UE), inclusiv România, sunt supuse presiunilor internaţionale în acest sens, potrivit ministrului sârb de Externe, Ivica Dacici. Mai precis, Kosovo a depus, la începutul lunii august, o solicitare oficială pentru a adera la Organizația Națiunilor Unite pentru Educație, Știință și Cultură (UNESCO), dar iniţiativa a fost blocată rapid de Serbia, care nu recunoaşte independenţa fostei sale provincii. La rândul lor, Naţiunile Unite au respins demersul Serbiei.

În contextul demersului de admitere în UNESCO, Kosovo şi-a fixat obiectivul de a fi recunoscut ca stat de cele cinci ţări membre ale Uniunii Europene care nu au făcut încă acest pas, relatează publicaţia Gazeta Express. „Au fost înregistrate progrese majore în recunoaşterea de către restul statelor membre UE”, a declarat Petrit Selimi, adjunctul ministrului kosovar de Externe. Ministrul sârb de Externe, Ivica Dacici, a confirmat că România, Slovacia, Spania, R.Cipru şi Grecia sunt supuse unor mari presiuni pentru schimbarea poziţiilor privind Kosovo. „Serbia face tot posibilul pentru a nu se multiplica numărul recunoaşterilor independenţei ilegale a Kosovo. Comunicăm cu statele UE care nu au recunoscut Kosovo. Suntem conştienţi de presiunile la care sunt supuse, dar ne aşteptăm ca poziţiile lor să rămână neschimbate”, a spus Dacici, citat de site-ul InSerbia.info.

Recent, presa sârbă a speculat că Occidentul ar fi condiţionat aprobarea unui nou plan de asistenţă financiară destinat Greciei de recunoaşterea Kosovo. România, Grecia, Spania, R.Cipru şi Slovacia sunt singurele state membre ale Uniunii Europene care nu recunosc independenţa Kosovo.

Regiunea Kosovo a intrat sub administraţie ONU şi NATO după intervenţia Alianţei Nord-Atlantice din anul 1999, pe fondul conflictului militar între armata sârbă şi separatiştii kosovari de etnie albaneză. Kosovo şi-a proclamat independenţa faţă de Serbia în anul 2008, decizia fiind recunoscută de 111 ţări.

Dacă am arunca o foarte scurtă privire în trecut, am vedea sute de ani de războaie, de neînţelegeri, de abuzuri, de crime împotriva umanităţii şi de încălcări ale drepturilor omului pe harta atât de mică dar atât de aprigă a Kosovo. Regiune a fost profund disputată în Balcani. Cea mai mare parte a regiunii se află sub administrația Republicii Kosovo, recunoscută parțial. Serbia nu recunoaște secesiunea Republicii Kosovo și o consideră o entitate condusă de ONU în cadrul suveranității statului, ca Provincia Autonomă Kosovo şi Metohia, fiind recreată de Slobodan Miloşevici, după reformele constituționale sârbe la sfârșitul anilor 1980, potrivit wikipedia.