top of page

Berlinul suspenda Regulamentul Dublin

Germania pune piciorul în prag în ce priveşte criza imigranţilor şi suspendă aplicarea Regulamentului Dublin, prin care solicitanții de azil sirieni erau trimişi spre punctul lor de intrare în Uniunea Europeană. Europa se află „într-o situație nedemnă” de ea în privința crizei imigrației, a declarat cancelarul german Angela Merkel, într-un dialog cu cetățenii. „Europa este într-o situație nedemnă de ea, trebuie pur și simplu s-o spunem”, a declarat Merkel, în cadrul unei întâlniri transmise pe internet, cu cetățeni la Duisburg-Marxloh, un cartier din Duisburg, oraș industrial și minier din regiunea Ruhr, unde trăiește o importantă comunitate de imigranți.

Trebuie să subliniem faptul că această vizită reprezintă o premieră în Germania precum şi în restul statelor importante ale Uniunii. Niciun premier sau şef de stat nu s-a deplasat în taberele de migranţi pentru a lua contact direct cu ei. În ce priveşte afluxul de solicitanți de azil, Merkel a declarat că „trebuie să-i trimitem înapoi în țările lor pe cei care - conform unei mari probabilități - nu au nicio șansă de a obține azil”. „Este un lucru dificil, dar Serbia, Albania și Kosovo nu sunt țări unde să existe pentru moment război civil”, a adăugat Merkel. „Cei care au drept de azil, de exemplu sirienii, trebuie repartizați în mod echitabil în Europa”, a subliniat cancelarul german.

Germania se așteaptă să primească 800.000 de solicitări de azil în 2015, de patru ori mai multe decât anul trecut, o situație în fața căreia întâmpină mari dificultăți. „O țară ca Germania, mai puternică economic decât alte țări, trebuie să ia o parte mai mare, însă trei sau patru țări din 28 nu-și pot asuma doar ele această sarcină: nu aceasta este Uniunea Europeană pe care ne-o dorim”, a mai spus Merkel. Germania se confruntă cu reacţii fără precedent la această criză a imigranţilor. În special în estul țării, taberele de refugiaţi au stârnit puternice reacții homofobe. De aici şi vizita, în persoană, a temutului cancelar german. La centrul pentru refugiați din Heidenau, au avut loc ciocniri violente între polițiști și militanți de extremă-dreapta, iar situaţia ar putea degenera într-o tragedie de mari proporţii dacă extremiştii continuă cu acest tip de manifestări.

În ce priveşte decizia Germaniei de a nu-i mai trimite pe solicitanții de azil sirieni spre punctul lor de intrare în Uniunea Europeană, aceasta a fost anunţată în ultima săptămână a lui august, de Biroul federal pentru imigrație și refugiați (BAMF). Această decizie suspendă, practic, aplicarea Regulamentului Dublin care prevedea o astfel de expulzare. Adoptat în 2003, Regulamentul Dublin II fixează regulile de competență în cadrul UE pentru analizarea solicitărilor de azil, lăsând primei țări de primire grija de a trata cererile de acest fel. Însă, prin derogare, același regulament prevede o „clauză de suveranitate” care permite oricărui alt stat să examineze o cerere de azil, a precizat purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene, Natasha Bertaud, de la Bruxelles. „Germania a utilizat această clauză în peste 2.000 de situații în acest an”, a adăugat oficialul Comisiei Europene.

„Salutăm acest act de solidaritate europeană. Pentru Comisia Europeană, aceasta constituie o recunoaștere a faptului că statele membre situate la frontierele externe nu pot fi lăsate singure să se ocupe de numărul mare de solicitanți de azil care încearcă să se refugieze în Europa”, a mai precizat Natasha Bertaud. „Este singurul caz de acest fel de care avem cunoștință printre statele membre”, a adăugat ea. Pe contul său de Twitter, BAMF a indicat că nu mai execută, „la ora actuală” și „în practică”, procedura de expulzare a cetățenilor sirieni spre o altă țară din UE.

Reamintim că, la Berlin, situaţia continuă să escaladeze. Un centru destinat cazării refugiaţilor, aflat în construcţie, a fost incendiat, în cursul nopţii de 24 spre 25 august, autorităţile germane căutându-i pe autorii atacului, informează site-ul agenţiei AFP. Sala de sport din Nauen, situată la periferia Berlinului, urma să găzduiască 130 de solicitanţi de azil din septembrie, dar a fost distrusă în incendiu. Nicio persoană nu a fost rănită. Potrivit anchetatorilor, incendiul a fost declanşat intenţionat. „Dacă anchetatorii vor stabili că a fost un act cu caracter xenofob, autorii vor fi aduşi în faţa justiţiei. Vom avea toleranţă zero faţă de orice formă de xenofobie”, a anunţat preşedintele landului, Dietmar Woidke. Autorităţile germane de pe întreg cuprinsul ţării sunt în alertă din cauza unei recente serii de atacuri care au vizat refugiaţi, în contextul în care în Germania se estimează că vor veni anul acesta aproape un milion de extracomunitari.

Ex foto: Cancelarul german, Angela Merkel, face ordine în criza refugiaţilor: „Trebuie să-i trimitem înapoi în țările lor pe cei care - conform unei mari probabilități - nu au nicio șansă de a obține azil”

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page