Limbajul nonverbal in relatia parinte – adolescent


Dacă până nu demult, copiii se supuneau cerinţelor părinţilor şi ascultau cu vrednicire ceea ce trebuiau să respecte într-o familie, impactul mass media a reuşit să dezbine această idee şi să îndepărteze comunicarea verbală directă către o comunicare mai mult bazată pe lipsa prezenţei uneia dintre părţi. Astfel, copiii „fug” de conduita impusă de familie şi caută să se exprime întru cu totul printr-un limbaj nonverbal care îi ajută să se exprime mai bine, etalându-și noua personalitate.

În ultimele decenii am fost martorii unor evoluţii uluitoare a comunicării. Astăzi, comunicarea reprezintă 85% din succesul unei persoane. Imaginaţi-vă un om al peşterii care nu a văzut niciodată lumina zilei şi nu ştie ce există dincolo de întunericul în care a zăcut timp aproape de 36 de ani. Îşi auzea vocea de fiecare dată când gemea de durere sau de foame dar nu înţelegea decât că zgomotul acela ciudat, îi aparţine. Dacă i-am da omului peşterii posibilitatea de a ieşi în lume, ce s-ar întâmpla? Ar auzi zumzetul păsărilor, zgomotul maşinilor în trafic, vocile de neînţeles ale oamenilor etc. Ar trece nepăsător printre maşini fără să înţeleagă că lumina roşie a semafoarelor îi comunică faptul că îi este interzis să traverseze. Sau nu ar putea codifica mesajul clanxoanelor maşinilor care îl avertizează că este în pericol. Nu ar înţelege de ce lumea zâmbeşte când trece pe lângă acesta.

Tot ceea ce facem noi în societate este comunicare; indiferent de ce formă ar lua aceasta. Fără comunicare, omul este un eşec al societăţii. Gândiţi-vă cât de grav este pentru omul peşterii că nu poate comunica sau că nu poate descifra niciodată mesajele care îi sunt transmise, tocmai pentru că acesta nu a comunicat niciodată.

În zilele noastre, comunicarea este succesul nostru. În afaceri, abilitatea de a transmite ideea unui profit rentabil pentru ambele părţi câştigă garantat parteneri. În relaţiile noastre cu cei din jur comunicarea reprezintă rezultatul unei legături sănătoase. Numai aşa putem răzbate într-o lume în care tehnologia parcă ne tratează ca pe nişte roboţi. Dar şi specialiştii în tehnologie au înţeles cât de importantă este comunicarea, astfel că s-au inventat internetul, telefonul mobil, video call-urile, rețelele de socializare etc. Suntem 100% comunicare. Iar ceea ce noi întreprindem este un rezultat al comunicării noastre cu noi înşine sau cu ceilalţi.

Dar dacă abilitatea unei comunicări reprezintă succesul fiecărui tânăr, putem înţelege că baza comunicării provine de acasă. Acolo unde începem pentru prima dată să auzim comunicare. Familia este aşadar, întâiul temei în a învăţa cum şi ce să comunicăm. Dacă procesul comunicării este unul sănătos, relaţia părinte – adolescent are de câştigat, deoarece astfel se pot admite problemele şi se pot găsi rezolvări de comun acord. Să nu uităm că o relaţie bună părinte – adolescent este ca un copac tânăr şi tainic pentru pădure. Această relație influenţează evoluţia sau involuţia societăţii. Dar comunicarea se bazează în mare măsură pe exprimarea orală a mesajelor, tocmai ca acestea să nu poată fi greşit intrepretate sau doar să joace un rol de apărare într-o situaţie dată.

Mimica, zâmbetul, privirea, comunicarea tactilă, postura, prezenţa personală etc. În zilele noastre înţelegem tot mai uşor, necesitatea şi totodată, importanţa limbajului nonverbal pe care unii dintre noi îl folosim cu sau fără intenţie în relaţiile nostre cu cei din jur. Afacerile cresc sau scad în funcţie de ceea ce lăsăm să se vadă. În relaţiile cu cel iubit, limbajul nonverbal poate salva sau distruge potenţa unei comunicării pe care cu greu o clădim. În relaţia părinte adolescent, astăzi, lucrurile stau altfel.