Mandela, o inima deschisa intregii omeniri


Acum şase ani, Adunarea Generală a Națiunilor Unite a proclamat ziua de 18 iulie Ziua internațională Nelson Mandela, în semn de recunoaștere a contribuției fostului președinte sud-african la cultivarea păcii și a libertății.

Prin întreaga sa viaţă, Nelson Mandela este un exemplu de urmat, indiferent de timpurile pe care le străbatem, de valori sau de etnie sau spaţiu geografic. Respectul pentru drepturile omului şi dragostea faţă de semeni devin astfel valori cu adevărat universale prin prisma unui singur om: Nelson Mandela. Exemplul său nu trebuie uitat niciodată.

În fiecare an începând din 2006, Organizaţia Naţiunilor Unite (ONU) se alătură apelului lansat de Fundația Nelson Mandela de a dedica 67 de minute din timpul propriu pentru a-i ajuta pe alții, în semn de omagiu față de valorile apărate de fostul președinte sud-african. Aceste 67 de minute reprezintă anii dedicați de Nelson Mandela în slujba umanității - ca apărător al drepturilor omului, ca mediator internațional și ca primul președinte al Africii de Sud, ales democratic.

Potrivit mandeladay.com, în mesajul secretarului general al ONU, Ban Ki-moon, din 2015, se subliniază că această zi este un apel anual de acțiune pentru oamenii din întreaga lume pentru a desfășura o activitate în beneficiul altora. În acest an, care coincide cu aniversarea a 70 de ani de activitate a ONU, Organizația acordă pentru prima dată „Nelson Rolihlahla Mandela Prize”, instituit de Adunarea Generală, premiu onorific ce va fi acordat o dată la cinci ani, pentru două persoane, un bărbat și o femeie, care, prin activităţile lor, duc mai departe moştenirea spirituală a lui Nelson Mandela, potrivit www.un.org.

Rezoluția Adunării Generale a ONU 64/13, care a stabilit marcarea Zilei internaționale Nelson Mandela, recunoaște valorile promovate de Nelson Mandela și devotamentul său pentru serviciile aduse umanității, în soluționarea conflictelor, în relațiile interrasiale, în promovarea și apărarea drepturilor omului, în reconciliere, în egalitatea de gen și pentru respectarea drepturilor copiilor și ale altor grupuri vulnerabile. Aceasta recunoaște contribuția sa la lupta pentru democrație la nivel internațional.

Cine este Nelson Mandela? Luptătorul pentru drepturile omului, Nelson Mandela, s-a născut la 18 iulie 1918, la Mvezo, Africa de Sud. A urmat cursurile Universității Fort Hare și ale Universității din Witwatersrand, unde a studiat dreptul. Trăind în Johannesburg, el s-a implicat în politica anti-colonialistă, devenind membru al formațiunii politice Congresul Național African (1942) și a fost unul dintre întemeietorii Ligii Tinerilor, alături de William Nkomo, Walter Sisulu, Oliver R. Tambo, Ashby P. Mda. Nelson Mandela a fost condamnat la închisoare pe viață la 12 iunie 1964. A fost eliberat după 26 de ani, la 11 februarie 1990.

La un an după eliberarea sa din închisoare, în 1991, la prima Conferință a Congresului Național African (ANC) ținută pe teritoriul Africii de Sud, Nelson Mandela a fost ales președinte, iar Oliver Tambo a