top of page

Curatenia pe glob


În topul clasamentului celor mai curate ţări din lume se află ţara cantoanelor, Elveţia. La acest capitol, stau bine şi Suedia, Norvegia, Australia şi Republica Cehă, dar şi multe alte state. România nu se află în niciun top oficial atunci când vine vorba de curăţenie. La acest capitol, ţara noastră ar ocupa un loc codaş, din pricina gunoaielor şi a poluării excesive.

Este cunoscut faptul că, pe zi ce trece, planeta este din ce în ce tot mai poluată cu monoxidul de carbon emis de fabrici şi de multitudinea de automobile, devenind tot mai fatală pentru oameni, cât şi pentru animale, sub influenţa efectului de seră. Cu toate acestea, există şi ţări care reuşesc să combată poluarea cu succes.

Elveția

Conform acestui indice de anul trecut, cea mai curată ţară a Europei dar şi a lumii, este Elveţia, supranumită "Raiul pe Pământ". În afară de faptul că este renumită pentru peisajele de poveste, pentru ceasuri după care se “dă ora exactă” şi pentru faptul că produce cantităţi enorme de ciocolată, Elveţia este cunoscută şi ca având cel mai curat aer, cea mai bună apă, dar şi cea mai bună calitate a vieţii.

Luxemburg

Al doilea loc în top este ocupat de Luxemburg, denumit şi "inima verde a Europei”. Populaţia din Luxemburg, deşi redusă ca număr de locuitori (în jur de o jumătate de milion), se poate lăuda că este una dintre cele mai bogate ţări din lume, având oraşe puternic industrializate, dar şi întinse păşuni verzi. O ţară cu o rată foarte scăzută a criminalităţii, şi totodată foarte stabilă economic, Luxemburg şi-a diminuat extrem de mult nivelul de poluare în ultima perioadă.

Australia

Cu o populaţie de 22,68 milioane de locuitori, Australia ocupă poziţia a treia în topul celor mai curate ţări ale lumii. Cu o politică conservatoare, pe modelul Marii Britanii, Australia ocupă şi locul zece în topul celor mai bogate ţări ale lumii, având drept motoare turismul, dar şi zăcămintele de cărbune.

Singapore

Pe locul patru în topul celor mai curate ţări ale lumii se situează Singapore, fiind şi o destinaţie turistică de top. În Singapore, mestecatul gumei este considerată infracţiune, iar peste tot în toaletele publice sunt amplasate stickere care îţi reamintesc să tragi apa şi să te speli pe mâini.

Germania

Nemţii au făcut un pariu cu ei înşişi, dorindu-şi foarte mult să intre în topurile "verzi". Au redus drastic cota poluării şi au ajuns să ocupe un onorabil loc şase la nivel mondial în topurile care analizează curăţenia şi nivelul de trai.

Spania

Spania este o ţară plină de culoare, unde sunt situate unele dintre cele mai vizitate destinaţii turistice din lume. Cu un indicele de performanţă de mediu 79,79, Spania ocupă un loc 7 în topul celor mai curate ţări din lume.

Suedia

Suedia este recunoscută în Europa, dar şi în lume, ca fiind una dintre ţările scandinave cu un grad ridicat de fericire, bogăţie şi curăţenie. Se numără, de fapt, printre ţările cele mai bogate şi mai fericite din lume, iar datorită atmosferei curate, speranţa de viaţă a suedezilor este mai mare decât a altor populaţii.

Norvegia

Norvegia, o altă ţară scandinavă cu o economie puternică, este una dintre cele mai reci din lume, dar totodată, şi una dintre ţările cel mai puţin poluate. Privind calitatea vieţii, aceasta ocupă locul 3 la nivel global. Chiar dacă în comparaţie cu anii precedenţi indicele de performanţă de mediu (78,04), a mai scăzut în topul curăţeniei, totuşi, ţara fiordurilor se menţine printre cele mai curate ţări din lume.

Cehia

Cu un indice de mediu de 81,47, această ţară a intrat în topul mondial al curăţeniei pe locul cinci, pentru un mediu urban de viaţă şi curăţenie urbană.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page