Bilant bac 2015: promovabilitate buna, sute de candidati exclusi si profesori cercetati penal
Examenul maturităţii a dat, şi în acest an, bătăi de cap autorităţilor din domeniu. Subiecte greşite sau incomplet structurate, fraude masive, părinţi nemulţumiţi, elevi neinteresaţi, comisii destructurate şi toate cele câte se pot observa la un eveniment atât de important. Ba chiar, după finalizarea respectivului examen, o şcoală din Constanţa a fost vadalizată, probabil în spirit de frondă pentru că, în loc să înveţe, elevii cu pricina au preferat să facă absenţe şi să creadă că anul şcolar nu se va sfârşi niciodată.
Cu toate aceste veşti proaste, anul acesta, rata de promovare a bacalaureatului a fost cu peste şapte procente mai mare decât anul trecut. 67,9 la sută a anunţat, mândru, ministrul Educaţiei, Sorin Cîmpeanu. Una dintre explicaţii ar fi luarea în serios de către elevi şi profesori a Evaluării naţionale.
Unde s-au luat cele mai multe medii de 10 şi care sunt judeţele cu cea mai mare promovabilitate?
Cele mai multe medii de 10, respectiv nouă, sunt în judeţul Timiş. Din totalul celor 168.939 de candidaţi înscrişi, la prima sesiune a examenului s-au prezentat 159.703, dintre care 137.475 din promoţia curentă şi 22.228 din promoţiile anterioare, iar alţi 9.236 de candidaţi au absentat.
Din examen au fost eliminaţi 303 elevi, pentru fraudă sau tentativă de fraudă.
Cel mai ridicat nivel de promovare s-a înregistrat în judeţele Cluj (82,18%), Braşov (78,74%), Bacău (78,34%) şi Sibiu (76,81%). Rata de promovare în Capitală era de 68%, superioară cu 9,7% celei de anul trecut. Singurele judeţe cu o rată de promovare sub 50% erau Giurgiu (36,06%), Ilfov (40,92%) şi Teleorman (42,73%). Potrivit informaţiilor Ministerului Educaţiei, în 2004 rata de promovare a fost de 84,59%, în 2005 - 84,68%, 2006 - 80,48%, 2007 - 82,08%, 2008 - 78,30%, 2009 - 81,47%, 2010 - 69,30%, 2011 - 45,73%, 2012 - 44,41%, 2013 - 56,44% şi în 2014 - 60,65% (după contestaţii).
În cazul a 55 de licee, în care studiau, în total, 450 de elevi, a fost înregistrată o rată de promovare de zero la sută, în timp ce, la polul opus, în 42 de licee, toţi cei 3.500 de elevi au obţinut note de trecere, a mai anunţat ministrul.
În ce priveşte fenomenul fraudelor, care a căpătat amploare în ciuda tuturor mecanismelor pe care Ministerul Educaţiei încearcă să le dezvolte pentru a contracara încercările de furt intelectual, nici anul acesta bacalaureatul nu a fost lipsit de evenimente. Ba chiar, două dintre ele cu răsunet dat fiind numărul mare de levei şi profesori implicaţi. Vi le prezentăm în continuare.
108 candidați eliminați şi 40 de profesori cercetați penal
108 candidați din cei 191 care au susținut examenul de bacalaureat la Colegiul Tehnic „Unirea” din Ştei (Bihor), au fost eliminați, iar aproximativ 40 de cadre didactice sunt cercetate disciplinar, fiind depusă și o sesizare penală la Poliție. Șeful Inspectoratului Şcolar Judeţean (ISJ) Bihor, Nicolae Avram, a declarat că aceștia au susținut una din probe în zece săli de clasă, unde profesorii supraveghetori și membrii comisiei de bac ar fi fost implicați în fraudarea examenului. Conform sursei citate, polițiștii și procurorii vor continua ancheta, urmând să fie audiați atât candidații cât și profesorii implicați. „În urma analizei înregistrărilor, s-a constatat că în zece din cele 14 săli în care s-a desfăşurat proba, profesorii asistenţi nu au respectat toate atribuţiile prevăzute de metodologie, permiţând candidaţilor să comunice între ei şi să fraudeze examenul fie prin utilizarea unor înscrisuri interzise de metodologie, fie lăsându-i sau chiar ajutându-i să copieze unii de la alţii”, potrivit comunicatului Ministerului Educaţiei.
16 candidaţi excluşi şi profesoare ce riscă eliminarea din învăţământ
16 copii al căror viitor este pus sub semnul incertitudinii şi cadre didactice ce riscă să fie eliminate din învăţământ: acesta este bilanţul celor petrecute la un liceu din Cernavodă, desigur, aproape de necomparat cu întâmplarea de la Bihor. Inspectorul şcolar general al ISJ Constanţa, prof. Răducu Popescu, a explicat de unde a pornit totul. El a povestit că eliminarea unui elev s-a produs după ce un inspector școlar a descoperit pe banca acestuia o ciornă care nu îi aparținea. „Acel elev a fost eliminat, fiind surprins de către un inspector care a constatat că pe banca elevului se află o altă foaie de hârtie, scrisă cu un alt instrument de scris, cu alt stil de scris decât cel pe care elevul îl avea pe teză. A ieșit din sală, a venit însoțită de către președintele Centrului de examen și a fost întrebat elevul dacă acel material îi aparține și a recunoscut că nu-i aparține, nu e redactat de el", a explicat Răducu Popescu. El a spus că a văzut apoi imagini din sala de clasă respectivă, dinainte și după momentul eliminării acelui elev, constatând că s-au produs și alte fraude, 16 dintre elevi consultându-se în timpul examenului şi schimbând, de mai multe ori, ciornele între ei. Cele două supraveghetoare din clasa de la Liceul Tehnologic "Axiopolis" din Cernavodă riscă excluderea din învăţământul preuniversitar, afirmă şeful ISJ Constanţa, Răducu Popescu: „Nu putem tolera aşa ceva”. În total, la Constanţa au fost excluşi 23 de candidaţi.