top of page

Adevarul despre experimentele facute de CIA pe oameni


Vestita Central Intelligence Agency - CIA a trecut, anul acesta, prin furcile cuadine ale unei strategii de transparenţă impuse de Congresul american şi de diferitele rapoarte ale organizaţiilor care luptă pentru drepturile omului.

Raportul Senatului SUA ce priveşte practicile inumane ale CIA asupra suspecţilor a avut un ecou limitat. Acum, într-un nou document, prezentat de „The Guardian“, se arată că CIA a avut reglementări explicite privind „experimentele pe oameni” - înainte, în timpul şi după torturarea suspecţilor de terorism capturaţi după atentatele din 2001 -, ceea ce ridică noi semne de întrebare în legătură cu limitele cercetărilor medicale ale agenţiei sau contractate de aceasta. În document se arată că directorul agenţiei poate să “aprobe, să modifice sau să dezaprobe toate propunerile referitoare la cercetările cu subiecţi umani”. Acestea îi oferă directorului, care niciodată în istoria agenţiei nu a fost vreun medic, o influenţă semnificativă asupra limitărilor administraţiei americane de a menţine proceduri sigure, umane şi etice în privinţa populaţiei. Directorul CIA, George Tenet, a aprobat tehnici de interogare abuzive, inclusiv simularea înecului, concepute de un psiholog cu care colabora CIA. El a instruit apoi personalul medical al agenţiei să supravegheze interogările brutale.

Apariţia acestui document în spaţiul public readuce în atenţie şi pune sub semnul întrebării modul în care agenţia a implementat “tehnicile dure de interogare” în pofida faptului că avea reguli împotriva “cercetărilor pe subiecţi umani” fără consimţământul lor informat. După examinarea documentului, o organizaţie a declarat că cronologia sugerează că CIA a manipulat definiţiile elementare ale experimentului pe oameni pentru a se asigura că programul continuă.

Documentul a fost realizat şi a intrat în vigoare în 1987, dar a fost actualizat în ultimii ani şi are încă efecte la CIA. Actul a fost obţinut în baza legii privind libertatea de informare de către ACLU şi partajat cu „The Guardian“, care îl publică în premieră. “Legea şi politica ce guvernează conduita agenţiilor de informaţii’ este capitolul din document la care fac referire jurnaliştii de la “The Guardian”. Acesta stipulează că agenţia “nu trebuie să susţină, să contracteze pentru sau să desfăşoare cercetări pe subiecţi umani” în afara instrucţiunilor privind practicile medicale responsabile stabilite pentru întreaga administraţie SUA de Departamentul Sănătăţii. Experţii care au evaluat documentul pentru „The Guardian“ au declarat că regulile privind experimentele pe oameni sunt critice pentru a înţelege viziunile de bază ale CIA privind limitele cercetării sale medicale - limite pe care ei spun că agenţia şi personalul său medical le-au încălcat în timpul interogatoriilor, detenţiilor şi programului de extrădări după 11 septembrie 2001.

Cazul Abu Zubaydah

Exemplul care ilustrează semnificativ acest tip viciat de interpretare este cel al lui Abu Zubaydah, care a fost interogat cu extremă brutalitate, în prezenţa personalului medical. Cum se împacă asta cu “consimţământul informat” sau experimente pe subiecţi umani şi practici medicale responsabile? Când Zubaydah, primul deţinut cunoscut supus tehnicii de simulare a înecului în timpul detenţiei CIA, “nu mai răspundea la stimuli”, el a fost resuscitat de personalul medical al CIA - cunoscut sub numele de Biroul pentru Servicii Medicale (OMS). Medicii OMS au fost puternic implicaţi în torturarea deţinuţilor aflaţi în custodia CIA. Ei au sfătuit anchetatorii privind administrarea fizică şi psihologică a ceea ce agenţia a numit “tehnici dure de interogare”. În urma observaţiilor, medicii au oferit perspective privind calibrarea rezistenţei opuse de unii deţinuţi. Personalul OMS de la închisorile secrete ale CIA a scris e-mailuri având ca subiect, de exemplu, “Re: temperaturi ambientale acceptabil de scăzute”. CIA, care nu recunoaşte oficial că a torturat persoane, insistă că prezenţa personalului medical a garantat că tehnicile sale s-au desfăşurat în conformitate cu normele medicale.

Specialişti la nivel mondial în medicină şi drepturile omului au criticat multă vreme rolul personalului medical în torturarea deţinuţilor şi au declarat că notele medicilor CIA privind interogatoriile au adus OMS pe tărâmul experimentelor pe oameni, în special pentru că au ajutat la ştergerea liniei între acordarea ajutorului medical deţinuţilor şi menţinerea lor în stare acceptabilă pentru a putea fi supuşi unor noi interogatorii abuzive.

În replică la toate aceste dezvăluiri, purtătorul de cuvânt al CIA, Ryan Trapani, a declarat: “CIA are norme interne care interpretează Ordinul Executiv 1233 aflat în vigoare continuu din 1987 şi până în prezent. În timp ce unele prevederi ale acestor recomandări au fost amendate începând cu 11 septembrie 2001, niciunul dintre aceste amendamente nu a schimbat prevederile privind experimentele pe oameni şi nici nu a fost făcut ca răspuns la programul de detenţie şi interogare”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page