top of page

Hollande vrea un Executiv al zonei euro!


În contextul crizei profunde care afectează Grecia, dar și în perspectiva referendumului ce va avea loc, cel mai probabil în 2017, în Marea Britanie (“Brexit”) și care va decide dacă Regatul Unit va părăsi sau nu structurile comunității europene, președintele francez Francois Hollande vorbește, într-un editorial publicat de săptămânalul “Journal du Dimanche”, despre formarea unui “guvern economic european”. Opiniile exprimate de șeful statului francez sunt considerate de analiștii occidentali o încercare de a exclude Marea Britanie din procesul decizional al comunității europene.

În articolul care a stârnit numeroase reacții în Europa de Vest, Francois Hollande a abordat din nou ideea guvernului economic european, pe care o vehiculase și în timpul discursului susținut cu prilejul Zilei Naționale a Franței. Atunci Hollande spunea, referitor la politicile europene ale viitorului, că, după situația “Grecia”, Franța analizează crearea unei astfel de structuri decizionale. „Voi propune să mergem mai departe în privinţa unui guvern economic al comunității euro. (...) Este necesară o inițiativă în privința unui buget al acestei zone, pentru a oferi Europei baze mai solide”, spunea atunci Hollande.

În articolul publicat în “Journal du Dimanche”, Francois Hollande a revenit într-o manieră mai amplă asupra subiectului. "Uniunea Europeană nu se poate reduce la reglementări, la mecanisme sau discipline. Trebuie să convingă lumea că este capabilă să menţină pacea. În prezent, este cea mai bună invenţie pentru protejarea valorilor şi principiilor care fondează cultura noastră comună, modul nostru de viaţă şi modelul nostru social. (...) Ar fi o avangardă a zonei euro, formată din state care să ia decizii", a spus Hollande. Acesta a vorbit despre noua construcție politică, care ar urma să aibă un “buget specific” și un Parlament propriu. Hollande nu a făcut referiri și la eventuala componență a acestui Executiv al zonei euro.

Punctul de vedere exprimat de Hollande implică o detașare tacită față de țări care oscilează în privința eficienței sistemului european și au atitudini refractare în legătură cu o integrare mai accentuată. Este și cazul Marii Britanii, a doua economie a Uniunii Europene, care nu face parte din zona euro și chiar ar putea să părăsească Uniunea în urma referendumului despre care se estimează că ar putea fi organizat în anul 2017. "Actualele probleme europene nu sunt cauzate de eşecul visului european, ci de revenirea la egoismele naţionale... Ceea ce ne ameninţă nu este excesul integrării europene, ci insuficienţa acesteia", a continuat Francois Hollande.

Principiul unui guvern al Uniunii Europene a fost pus pe masă și de Jacques Delors, la începutul anilor ’90, dar mai multe țări, printre care și Germania, s-au opus atunci acestei idei de federalizare a Uniunii. Discursul lui Hollande a ridicat numeroase întrebări legate de modul în care un astfel de sistem ar putea coexista cu actualul. Surse din rândul oficialilor francezi, citate de jurnaliștii occidentali, au precizat că Hollande nu s-a referit la existența a doua Parlamente europene, unul al Uniunii formate din 29 de țări și dublul său restrâns al celor 19 state ce fac parte din zona euro. Hollande s-ar fi referit la posibilitatea ca europarlamentarii actuali să activeze și în cadrul forului legislativ al zonei euro, în care să se ia decizii exclusiv legate de conglomeratul celor 19 membri. Bugetul acestui Guvern ar urma, totuși, să fie separat de cel al Uniunii și să fie folosit în funcție de necesitățile regiunii în care moneda euro este folosită.

În cadrul summit-ului organizat pentru discutarea crizei din Grecia, Francois Hollande a atras atenția asupra riscurilor uriașe pe care o eventuală excludere a statului elen din zona euro le implică. “În joc nu este doar viitorul Greciei, ci viitorul Europei”, a spus atunci președintele francez, care a adăugat că țara sa va face tot posibilul pentru a se ajunge la un acord cu privire la un plan de ajutorare a Atenei. Summit-ul a fost organizat la iniţiativa cancelarului german Angela Merkel şi a lui Hollande, care au discutat telefonic după aflarea rezultatelor referendumului din Grecia. Votul a fost organizat de premierul Alexis Tsipras, care a explicat că dorește să afle care este opinia poporului elen în ceea ce privește măsurile de austeritate propuse de creditorii ţării.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page