top of page

Cele mai cunoscute limbi printre romani sunt cele mai usor de invatat

Cunoaşterea unei limbi străine a ajuns aproape obligatorie în ziua de astăzi. Fie că vă conduceţi propria afacere, fie că lucraţi într-o companie multinaţională sau plecaţi în vacanţă într-o altă ţară, cunoaşterea unei limbi străine de circulaţie internaţională a devenit o necesitate. Practic, cele mai uşor de învăţat limbi străine pentru români sunt, de fapt, cele mai apropiate gramatical şi lexical de limba română.

Cu siguranţă învăţăm mai uşor limbile romanice, care au la bază limba latină, şi limbile faţă de care suntem apropiaţi cultural precum franceza şi engleza. Astfel, gramatical şi lexical, italiana şi spaniola sunt cele mai apropiate limbi de română. Însă, apropierea culturală faţă de lumea anglo-saxonă, de care suntem înconjuraţi prin muzică, filme, cărţi, presă, ne ajută să învăţăm foarte uşor limba engleză. Tradiţional avem o apropiere culturală de limba franceză, însă aceasta nu mai are influenţa pe care o avea acum 100 de ani, iar potrivit specialiştilor, creşterea popularităţii limbii germane o prinde din urmă.

Principala limbă străină vorbită în ţara noastră este engleza, 17% dintre români afirmând că vorbesc limba engleză foarte bine, 32% bine, iar 52% satisfăcător. Fiind o limbă de largă răspândire, engleza a devenit un criteriu de selecţie uzual când vine vorba de domenii profesionale moderne. Iar dublarea acesteia cu o altă limbă de origine europeană nu face decât să vă asigure diferenţierea în cadrul unui proces de selecţie.

Toate limbile lumii sunt grupate în familii, datorită originii lor comune. De exemplu engleza este înrudită cu germana şi olandeza, toate trei făcând parte din grupul limbilor germanice ce aparţin familiei de limbi indo-europene, care include majoritatea limbilor vorbite în Europa precum franceza, spaniola şi italiana, limbi de origine latină.

Ca să descoperim cele mai uşor de învăţat limbi străine pentru noi, trebuie să ştim că limba română este o limbă flexionară, adică are un element morfologic (desinenţă, sufix) cu ajutorul căruia se formează, de la o rădăcină, cuvinte şi forme flexionare noi, care pot exprima mai multe lucruri deodată. Printre limbile flexionare se regăsesc şi franceza, germana etc. Dacă ne referim la limbile europene, cel mai uşor de învăţat pentru români sunt limbile romanice ca italiana, spaniola, franceza şi limbi germanice precum engleza.

Limba italiana este pe primul loc

Vocabularul italian este în proporţie de 50% aproape identic cu cel român fiindcă ambele limbi au la bază latina, explică experţii. Acesta e motivul pentru care, fără să ştiţi limba italiană, o înţelegeţi dacă o ascultaţi cu atenţie. Partea morfologică este similară, italiana seamănă gramatical cu româna, iar pronunţia este foarte uşoară.

Limba engleză este ușor de învățat datorită globalizării

Limba engleză este nu numai cea mai predată limbă străină din şcoli, ci şi o limbă folosită în aproape toate colţurile lumii. Considerată una dintre cele mai uşoare limbi străine, limba engleză rămâne şi în topul celor mai predate şi căutate limbi străine în întreaga lume. Găsirea unui loc de muncă implică în 90% din cazuri cunoaşterea limbii engleze.

Probabil limba internaţională a Pământului, engleza are şi o gramatică foarte uşoară. Oricum mult mai uşoară faţă de gramatica unei limbi ca româna, care se trage din latină. Este mai logică şi mai lejer de învăţat. În plus, este o limbă muzicală, având foarte multe vocale.

Limba franceză, între cele mai ușoare limbi de învățat la nivel mondial

Franceza este o limbă cu un puternic substrat latin, de unde şi multitudinea de similitudini cu alte limbi romanice gen spaniola, portugheza, româna şi aşa mai departe.

Pentru un român cu adevărat interesat să înveţe limba franceză, nu este greu, existând o bază legală comună, din latină, iar morfologia şi sintaxa se pot învăţa uşor. Franceza are multe reguli gramaticale şi ortografice comune cu celelalte limbi din ramurile respective. Memorarea cuvintelor va fi mai uşoară prin prisma faptului că multe cuvinte din franceză seamănă cu echivalentele lor din engleză spre exemplu, deci odată ce aţi învăţat engleza, franceza va fi foarte ușoară.

Franceza este astăzi una dintre cele 6 limbi considerate internaţionale, folosite de Naţiunile Unite în relaţiile internaţionale, în comerţ etc. Din acest punct de vedere, este extrem de important să ştiţi sau măcar să înţelegeţi limba franceză, în special dacă lucraţi într-un domeniu care are cuvântul internaţional în descriere. Comerţul, diplomaţia, media şi mulţi alţi factori sunt puternic influenţaţi de limba franceză, deci participarea la câteva cursuri pentru învăţarea (sau perfecţionarea) limbii vă vor fi extrem de utile în carieră.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page