top of page

Ponta, sef la Guvern, dar nu la PSD


După o luptă cu populația, cu președintele și chiar și una interpretată de anumite porțiuni ale populației, cu sistemul medical românesc, Victor Ponta, reîntors în țară, a decis să părăsească parțial scena politică de pe covorul roșu. Astfel, el a renunțat la președinția PSD duminica trecuta. Iar luni dimineața, s-a prezentat, în cârje la DNA, unde stat circa 30 de minute.

Premierul Victor Ponta a renunțat la șefia PSD. El a anunțat, duminică, pe Facebook, ca nu va mai ocupa nicio funcție de conducere în partid până în momentul în care își va demonstra nevinovăția față de acuzațiile aduse în justiție. Ponta le-a trimis o scrisoare liderilor PSD. "Sunt din 2002 membru PSD și sunt convins că întreaga mea viață politică se va desfășura doar alături de acest partid și de valorile pe care el le reprezintă(...) În cazul în care nu voi avea o soluție a justiției în acest sens până la data Congresului PSD, nu voi candida la nici o funcție și voi lupta din simpla si onorabila calitate de membru de partid" a precizat premierul în scrisoarea trimisă liderilor PSD, postată pe contul său de Facebook. Ponta subliniază însa că va rămâne în fruntea Executivului. Victor Ponta este urmărit penal de DNA în dosarul senatorului PSD Dan Șova.

Victor Ponta a fost pus sub inculpare în dosarul în care este urmărit penal, alături de Dan Șova, iar procurorii intenționau să identifice bunurile acestuia, pentru ca o parte să fie puse sub sechestru. Potrivit DNA, premierul nu a dat nici o declarație, folosindu-se de dreptul la tăcere. Ponta s-a prezentat luni dimineață la DNA, în cârje, unde a stat aproximativ 30 de minute. La ieșire, premierul a declarat că va reveni pentru a da declarații în luna august, după ce va fi gata expertiza financiar-contabilă dispusă în dosarul în care este urmărit penal, el refuzând să spună daca va demisiona sau nu de la Guvern.

Povestea dosarului de corupție a lui Ponta nu este o noutate pe scena politică europeană. În mai multe rânduri, liderii Uniunii și-au exprimat dezacordul cu privire la atitudinea non-colaborativă a premierului, mai ales în momentul în care demisia acestuia a fost cerută atât de populație, cât și de președinte, iar el, drept răspuns, a alimentat moțiunea prin care urma să fie permisă sau nu anchetarea sa, lăsând rezultatul pe mâna colegilor parlamentari, care nu i-au ridicat imunitatea. Însuși faptul că un premier al unei țări europene este suspectat de corupție este îngrijorător, iar boicotarea anchetei prin înghețarea ei este un fapt cu atât mai grav.

Decizia de a merge voluntar la sediul DNA pentru a permite anchetarea, și acordul colaborării ce o însoțeşte este un pas important pentru refacerea parțială a imaginii scenei politice românești în Uniunea Europeană. Criza justițiară cu care România s-a luptat de la Revoluție încoace este pe cale de a fi încheiată, mai ales din cauza eforturilor depuse de procurorii DNA, conduși de Codruța Kovesi. Numai anul trecut, Direcția Națională Anticorupție din România a rezolvat peste 4500 de dosare, inculpând numeroase figuri importante de pe scena politică și administrativă, și obținând numeroase condamnări. Fondurile recuperate au fost folosite de buget în scopuri destinate reabilitării economice, iar cei condamnați au fost excluși de pe scena influentă a afacerilor și politicii române, care din păcate încă se interferează, din ce în ce mai des.

Victor Ponta este în mod oficial inculpat în dosarele aferente de la DNA. Deși intenția sa este aceea de a-și spăla numele și de a reveni în președinția PSD, rezultatul anchetei nu poate fi influențat de acest ultim gest de solidaritate cu justiția și nici de dorințele unui partid sau altuia. Dacă primul ministru va fi reabilitat, toate bunurile pe care Direcția Națională Anticorupție va pune sechestru vor fi înapoiate acestuia. Însă o mare parte din afirmațiile premierului sunt contrazise în mod direct de dovezi simple, accesibile și pe înțelesul oricui, la fel cum s-a mai întâmplat și în cazul alor mari nume acuzate de DNA, rezultatul final al procesului ce va urma fiind imposibil de prezis încă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page