Comori uitate - Padurea Baciu
Nu doar o dată a oferit țara noastră locuri de vis, care să fie admirate cu interes de o lume întreagă. Nu doar o dată am găsit în România peisaje atât de cuprinzătoare, încât mari scriitori străini s-au pierdut în minunăția lor. Nu doar o dată românii au dus peste hotare povești din zonelor lor natale care au cucerit mii de suflete. Și totuși, nu doar o dată, administrația din țară uită să pună în valoare unele dintre cele mai frumoase și pline de potențial locuri de pe teritoriul nostru natal.
În frumoasa noastră țară, avem o pădure, undeva la marginea orașului Cluj, care a fost inclusă pe lista celor mai bântuite destinații turistice din lume. Revista americană Travel and Leisure descrie pădurea Hoia Baciu ca fiind un loc interesant, în care se produc fenomene ciudate, considerate de unii paranormale. Agențiile de turism din Cluj cred că locul ar putea atrage mulți turiști străini, dacă ar fi cât de cât amenajat.
Pădurea Baciu are foarte multe legende. Se spune că aceasta are în centru o poiană de formă circulară care este de fapt un portal şi cei care trec pe acolo nu se mai întorc niciodată. Unii clujeni susţin chiar că au văzut forme ciudate sau chiar OZN-uri. Pădurea cu siguranță uimește cu forma sa: copaci prinși în îmbrățișări stranii, urmele ciudate de pe pământ și arbori, nălucile de diferite forme și culori sau vântul care șuieră printre pomi și se concretizează în voci al căror mesaj rămâne însă indescifrabil, toate acestea fac din Pădurea Baciu, aflată la vest de municipiul Cluj-Napoca, unul dintre cele mai bizare locuri din România.
Cei care au traversat pur și simplu pădurea Baciu sau care au organizat expediții acolo, spun că au încercat senzații și sentimente ciudate cum ar fi: greața, frisoane, vărsături, migrene, anxietate, dureri ale organelor interne. Unii dintre aceștia au ieșit de acolo cu zgârieturi pe care nu și le puteau explica sau au experimentat senzații de arsură pe piele .Dacă mai pui la socoteala și sferele de lumina despre care se spune că apar de nicăieri, sunetele ciudate și înfricoșătoare și chiar chicotelile care se aud uneori printre copaci, avem un tablou terifiant al unui loc aflat parcă între două lumi.
Biologul Alexandru Sift a fost printre primii care s-au încumetat să cerceteze Pădurea Baciu. Între 1950 şi 1960 ,acesta a făcut numeroase expediții acolo în urma cărora a făcut un dosar amplu despre fenomenele identificate. Acest dosar conţinea fotografii în care puteau fi văzute siluete printre copaci, umbre pe care cu ochiul liber nu le percepuse, dar care după developarea filmelor l-au lăsat mut de uimire. Arhiva alcătuita de omul de știință a dispărut însă misterios la câteva zile de la decesul său, în 1993. Ulterior, s-a descoperit că fusese furată de câţiva indivizi care au dus-o la maculatură. S-au salvat doar câteva dintre fotografii, care au fost incluse apoi în cartea “Fenomenele de la Pădurea Hoia-Baciu” (1995), scrisă de preşedintele Societăţii Române de Parapsihologie, Adrian Pătruţ.
Reprezentanţii primăriei susțin ca au vrut sa investească în zonă însă au pierdut un contract pe fonduri europene, din cauza unui litigiu. Primăria a primit în posesie pădurea în 2010. Angajaţii au făcut chiar şi un proiect european pentru a amenaja pădurea într-o destinație turistică, doar că între timp se judecă cu Consiliul Judeţean.
“Proiectul a fost compromis din cauza unui litigiu care s-a născut între municipalitate şi Consiliul Judeţean Cluj, care susţine că este pus în posesie pe aceeaşi suprafaţă de teren de către Direcţia Silvică. Din nefericire, acest proces a blocat accesul la finanţare şi acum suntem încă în instanţă”, a declarat Oana Buzatu, din partea primăriei Cluj.
Revista americană Travel and Leisure, în care a fost menţionata pădurea Hoia Baciu, este citită lunar de aproape cinci milioane de cititori. Între pădurile presupuse ca fiind bântuite de spirite sau unde se petrec fenomene considerate de unii paranormale, apar menţionate în revistă şi Wychwood Forest din Anglia şi Pădurea Neagră din Germania. Deci încă o dată, Romania are un loc extraordinar de oferit lumii întregi, dar din păcate, lipsa de organizare sau poate incompetența celor ce gestionează administrația locului, împiedica acest lucru momentan.