top of page

Arta fara frontiere: pe jos de la Cluj la Londra


• Un artist plastic vrea să-şi elibereze operele din capcana uitării

Un artist plastic din Cluj a abordat o modalitate mai puţin obişnuită de a protesta împotriva faptului general că vocile artiştilor nu sunt adesea auzite aşa cum ar trebui şi al celui particular, că operele sale nu sunt puse suficient în valoare. Este vorba despre artistul plastic Erno Bartha, care, potrivit propriilor sale declaraţii, va străbate, pe jos, peste 2.000 de kilometri, adică distanţa dintre satul Vlaha, din județul Cluj, şi Londra.

Artistul realizează sculturi de mari dimensiuni, din fân şi este supărat că trei dintre oprele sale, care sunt expuse la Londra, sunt insuficient puse în valoare. Erno Bartha, care a înființat anul trecut, în satul clujean Vlaha, ”Arkhai Sculpture Park”, unde sunt expuse sculpturile sale în fân, a declarat, într-o conferință de presă, că își dorește ca acest drum să devină unul de referinţă al tuturor artiştilor, ”ale căror voci de prea multe ori nu s-au auzit”, potrivit corespondentului Mediafax. „ Vom merge pe jos, începând cu 18 iulie, o distanță de 2.025 kilometri din Arkhai Sculpture Park, care este în Vlaha, până la Londra, un drum de o sută de zile, din dragoste pentru artă, dreptate şi libertate. Vom traversa România, Ungaria, Slovacia, Austria, Cehia, Germania, Olanda, Belgia, Franţa, Anglia. Dorim ca acest drum să devină un drum de referinţă al tuturor artiştilor, ale căror voci de prea multe ori nu s-au auzit, de multe ori nu şi-au găsit dreptatea şi nu se pot bucura de libertatea de a crea. Nu este neapărat un protest, ci un pelerinaj pentru a salva trei lucrări expuse în Londra în 2012 şi care nu sunt puse în valoare”, a spus Bartha.

Menţionăm că artistul clujean a reprezentat România în anul 2012 la Olimpiada Culturală de la Londra cu proiectul "Nature in the City", câştigat prin concurs la Institutul Cultural Român (ICR), acest program fiind lansat încă din 2008 de autorităţile britanice pentru a asigura o complementaritate culturală Jocurilor Olimpice şi Paralimpice din 2012. În cadrul acestui proiect, Erno Bartha a realizat trei sculpturi de dimensiuni monumentale - nouă metri înălţime, 12 metri lăţime – „Zgârie Nori“, ăPasărea“ şi ăSpirala Timpului“, inspirate din istoria şi simbolistica Jocurilor Olimpice, care au fost amplasate în iulie-august 2012 în Victoria Park şi Pleasure Garden din Londra. „Sculpturile din proiectul Nature in the City au reprezentat reîntoarcerea la natură în mijlocul aglomeraţiei urbane. Am încercat să pun în valoare curăţenia formelor, fiindcă în fân nu ai detalii, textură. În sculptura de fân totul este formă curată şi clară. Am dezvoltat o tehnologie modulară, care prevede că peste scheletul metalic, între două plase de sârmă, se aşează fânul, bine presat. După trei ani de la participarea la Olimpiada Culturală, am analizat impactul proiectului Nature in the City şi, din păcate, acesta nu este unul pozitiv nici pentru operele de artă expuse, nici pentru mine, ca şi artist”, a afirmat Bartha. Potrivit acestuia, “Spirala Timpului” a fost amplasată în Pleasure Gardens, un parc care s-a închis imediat după montarea lucrării, astfel că aceasta nu a mai fost vernisată şi nici nu a mai putut fi văzută şi admirată de către vizitatori. „Lucrarea era concepută special pentru Jocurile Olimpice de la Londra, astfel încât, oricine trecea pe sub ea putea auzi înregistrări din momente semnificative ale altor olimpiade, era ca o reîntoarcere în timp, o retrăire a unor momente emoţionante. Spirala Timpului este, azi, o lucrare prizonieră într-un parc închis, nimeni nu s-a putut bucura de ea, nici măcar eu, şi vreau să o eliberez. Celelalte două lucrări, Zgârie nori şi Pasărea, le-am făcut suplimentar, din bugetul propriu. Acestea au fost amplasate pe lacul Victoria, dar fără să aibă ataşate tăbliţe cu numele lucrării şi numele artistului. Azi, lucrările sunt considerate ca fiind parte integrantă din Parcul Victoria, dar, din păcate, trecătorii nu ştiu ce reprezintă, cine le-a făcut şi cum au ajuns să fie amplasate pe lac”, a mai declarat el.

Artistul are şi o soluţie pentru problema sa: „Spirala Timpului” ar trebui mutată în altă parte pentru a fi pusă în valoare, iar pe malul lacului Victoria ar trebui să se monteze acele tăbliţe cu numele său, pentru a se ştii cine a realizat celelalte două lucrări şi cum se numesc. „Când vom ajunge la Londra, vom încerca noi să amplasăm astfel de plăcuţe şi apoi vom face o vernisare simbolică a celor două lucrări de pe lacul Victoria”, a explicat Bartha.

Potrivit acestuia, pe drum va fi însoţit de Bacs Ildiko, artist vizual, regizor de film şi dramaturg, care a înfiinţat, în Vlaha, o trupă de teatru pentru copii, şi care va documenta călătoria, dar şi de alte persoane care vor dori să i se alăture pe traseu.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page