„Salvati Copiii”, de 15 ani alături de... copii
An după an, organizaţia „Salvaţi Copiii” se implică tot mai adânc în problemele comunităţii. În peisajul generos al organizaţiilor nonguvernamentale care nu fac nimic sau aproape nimic, care vorbesc în termeni sforăitori despre proiecte la fel de sforăitoare şi ale căror rezultate nu ajung niciodată să se vadă concret, organizaţia „Salvaţi Copiii” este un real exemplu de urmat. Cea mai recentă „ispravă” a acestora a fost realizată în parteneriat cu Autoritatea Națională pentru Protecția Drepturilor Copilului și Adopție şi se intitulează “Centre pentru Educație Incluzivă - Servicii integrate pentru copii din grupuri defavorizate”, un proiect derulat cu sprijinul financiar al Programului RO10 - CORAI, program finanţat de Granturile SEE 2009-2014 şi administrat de Fondul Român de Dezvoltare Socială.
Potrivit reprezentanţilor organizaţiei, din datele pe care aceştia le deţin, 17,3% dintre copiii școlarizați renunță la școală anual, ceea ce face ca România să se numere printre primele patru țări din Europa cu cele mai mari rate ale abandonului școlar (conform Eurostat). Conform datelor Institutului Național de Statistică, mai mult de 1 din 10 copii, care ar trebui să participe la învățământul primar, nu merge la școală. Problematica părăsirii timpurii a școlii este considerată la nivel european drept „urgentă și serioasă, atât pentru individ, cât și pentru societate” (ec.europa.eu), reducerea ratei abandonului școlar înainte de absolvirea învățământului secundar reprezentând un obiectiv major al tuturor statelor membre.
Acest proiect, cu o valoarea totală de 2.080.004,63 lei se va derula până în aprilie 2016. Ce se va întâmpla cu aceştia bani? Pentru a răspunde cât mai bine nevoilor identificate la nivel local, în cadrul centrelor vor fi derulate trei programe educaționale: Grădinițe estivale, Școală după Școală și A doua Șansă, de care vor beneficia 308 copii cu vârste cuprinse între 4-15 ani proveniți din medii defavorizate și aflați în risc de abandon școlar. Complementar serviciilor educaționale, atât copiii, cât și familiile acestora (minim 185 de părinți) vor beneficia de consiliere socială și sprijin în vederea asigurării respectării propriilor drepturi. Mai mult decât atât, în perioada premergătoare activităților educaționale, se va desfășura un curs de pregătire a cadrelor didactice implicate în proiect. În vederea asigurării unor servicii educaționale de calitate, personalul „Salvați Copiii” va fi instruit cu privire la modul în care pot sprijini integrarea, retenția și participarea copiilor proveniți din grupurile sociale vulnerabile la educație. De asemenea, proiectul va fi însoțit de o campanie de comunicare și de conștientizare, menită să atragă atenția asupra problemelor actuale în asigurarea dreptului la educație pentru toți copiii, indicând importanța pe care o are educația în dezvoltarea armonioasă a copilului și în integrarea sa ulterioară în plan social.
Menţionăm că, pentru a diminua fenomenul abandonului școlar și a reduce decalajul la învăţătură pentru copiii proveniți din medii defavorizate, organizația „Salvați Copiii” desfășoară, începând din 2001, un program amplu de integrare/reintegrare școlară și prevenire a abandonului școlar. Proiectul „Centre pentru Educație Incluzivă - Servicii integrate pentru copii din grupuri defavorizate”, se alătură demersurilor „Salvați Copiii” prin inaugurarea a patru noi centre educaționale în București, Lupeni (județul Hunedoara), Timișoara (județul Timiș) și Târgoviște (județul Dâmbovița). „Programele educaționale sunt foarte importante pentru organizația Salvați Copiii prin prisma schimbărilor pozitive pe care le produc atât pentru copii, cât și pentru familiile acestora. Educația este un drept fundamental al fiecărui copil și este foarte important ca aceasta să înceapă chiar de la 1 an, cu servicii adaptate pentru această vârstă”, a declarat, într-un comunicat, președintele executiv al organizației „Salvați Copiii”, Gabriela Alexandrescu.
„Salvaţi Copiii” nu intră în vacanţă! Reprezentanţii organizaţiei au pregătit, pentru sezonul estival, activitățile ce vor debuta cu lansarea grădinițelor estivale, al căror scop este de a reduce diferențele de dezvoltare psiho-educațională între copiii care au avut acces la educație preșcolară și cei care nu s-au putut bucura de acest drept. Practica de până acum a organizației arată că acei copii care au participat la astfel de activităţi de pregătire, fie doar pe parcursul vacanței de vară, au avut o rată mai mare de școlarizare. Pe lângă cele patru grupe estivale din acest an din cadrul proiectului, „Salvați Copiii” va include alți 370 de copii în 17 grupe de pregătire estivală derulate cu sprijinul financiar al mai multor operatori economici şi firme în județele Brașov, Vaslui, Argeș, Suceava, Neamț, Constanța, Dâmbovița, Hunedoara, Cluj, Iasi, Caraș Severin, Olt, Timiș și Mureș, acoperind, practic, întreaga ţară.
Până în prezent, aproximativ 35.000 de copii au fost incluşi în programe educative şi de asistenţă socială.