Summit BRICS - Rusia spera la o relansare
Pe teritoriul Rusiei va avea loc unul dintre cele mai importante summit-uri europene, unde se vor reuni liderii celor mai mari puteri economice în curs de dezvoltare din lume, cu scopul de a prezenta motivele pentru care eforturile occidentale de a izola Rusia sunt atât lipsite de sens și atât de inutile. Summit-ul BRICS reunește Brazilia, Rusia, India, China și Africa de Sud și a fost realizat cu scopul de a oferi economiilor în curs de dezvoltare o mai mare putere pe scena mondială.
Anul acesta, Vladimir Putin intenționează ca summit-ul să aibă drept rezultat lansarea unei noi bănci pentru dezvoltare care să ajute națiunile membre ale grupului BRICS, și de asemenea să înființeze un nou fond comun pentru aceste state. Acest fond ar putea fi, teoretic vorbind, accesat în situații de urgență majoră, situații ce vor fi specificate într-un acord care urmează să fie semnat de toate statele membre. Putin spune că banca de dezvoltare pe care intenţionează să o înfiinţeze și fondul de ajutor reciproc sunt dotate cu echivalentul monetar al Fondului Monetar Internațional și al Băncii Mondiale, adică 100 de miliarde de dolari.
Scopul Rusiei la summit-ul de anul acesta este acela de a arăta puterilor economice actuale, că în pofida tuturor sancțiunilor impuse, Rusia se poate descurca și în afara acordurilor cu Uniunea Europeană și Statele Unite, reușind să găsească aliați şi în afară. Sancțiunile aplicate Rusiei de către UE sunt deci, inutile din punctul de vedere al președintelui rus, el intenționând să se înțeleagă în privința celor două proiecte monetare cu statele membre BRICS.
Cu toate acestea, specialiștii susțin că puterea economică majoră din cadrul BRICS este China. Acest lucru ar putea cauza eșuarea planului președintelui rus, deoarece China poate influența rezultatele și multe instituții chineze ar reflecta dorințele Statelor Unite și ale Fondului Monetar Internațional.
„BRICS a devenit un sprijin de încredere pentru Rusia atât pe plan politic cât şi economic”, a declarat Viaceslav Holodkov, şef de departament la Institutul pentru Studii Strategice de pe lângă Kremlin. Specialiști consideră că inițiativa Rusiei este bună și că ea ar oferi un real suport partenerilor săi economici. De asemenea, cu ajutorul țărilor componente BRICS, Rusia a reușit în mai multe rânduri să zdruncine planurile americane de izolare completă și speră să obțină și de data aceasta un rezultat pozitiv.
Populația totală a statelor componente BRICS reprezintă peste 40% din populația lumii (datorită Chinei și Indiei) și statele produc peste 20% din produsul economic global. Cu toate că ele au un aport considerabil la nivelul de trai mondial, acest aport nu este evidențiat prin niciun drept. Rolul lor în cadrul Băncii Mondiale și al FMI este foarte scăzut, niște reforme în această privință fiind necesare de mult timp.
Este adevărat că majoritatea banilor care ar susține inițiativele pe care Rusia dorește să le pornească, mai precis 41 de miliarde de dolari, provin din China, dar în pofida acestui fapt, Rusia este optimistă și nu crede că aliatul său economic va avea o influență nocivă asupra proiectului. Restul de bani provin în număr de 5 miliarde de dolari de la Africa de Sud şi câte 18 miliarde de la Rusia, India și Brazilia.
Rusia este motivată să încerce să ridice BRICS la nivel de putere monetară mondială, deoarece dacă balanțele s-ar schimba, situația i-ar fi mult mai benefică având în vedere noile sancțiuni impuse privind situația din Crimeea. Și oricum, și situația cu China poate fi ținută sub control, pentru că statul chinez are nevoie de Moscova pentru livrarea de petrol, gaze și metale.
Proiectul are la baza obținerea egalității în decizii pentru statele membre, și oricare ar fi celelalte condiții, adoptarea sa i-ar aduce o poziție mai bună Rusiei, decât cea pe care o are în momentul actual în cadrul Fondului Monetar Internațional sau al Băncii Mondiale.