top of page

Deceniile emiterii si receptarii


Mirc, Facebook, comunicare telepatică...

Vă mai amintiţi de mirc, reţeaua de cartier care conecta câţiva vecini mai avansaţi tehnologic şi care era cea mai mare descoperire a românilor? Era, imediat după Revoluţie, cea mai inovatoare formulă de comunicare în masă pe care o văzuse Europa de Est după mulţi ani de întunecat comunism.

Acum, la mai bine de un sfert de secol, Facebook, cea mai importantă reţea de comunicare în masă, deţinută de unul dintre cei tineri miliardari ai lumii din industria IT, Mark Zuckerberg, acoperă întreaga planetă. Într-o clipă afli ce face prietenul tău din Singapore sau Noua Zeelandă şi intri în contact cu trupele, politicienii, sportivii, artiştii favoriţi. Este adevărat, câteodată obţii chiar mai multe informaţii decât îţi doreşti, dar asta este o altă discuţie. Ei bine, genialul patron de reţea plusează şi conduce ideea sa globală către o altă dimensiune, cea a filmelor science-fiction: el susţine, răspunzând întrebării unui utilizator care era interesat de planurile Facebook pe termen lung, că reţeaua de socializare se va transforma, ajutată de tehnologie, într-o formă de comunicare telepatică. „Vei fi în stare să gândeşti ceva şi prietenii tăi să experimenteze acea senzaţie imediat. Aceasta este forma finală spre care se îndreaptă tehnologia comunicaţiei”, a declarat Zuckerberg pe pagina sa de Facebook, potrivit postului CNN Money. Am văzut, recent, un film care trata ideea că inteligenţa artificială este capabilă să copieze toate microgrimasele omenirii, prin intermediul smartphone-urilor şi astfel să devină imaginea, la propriu, a lumii.

Dacă până acum diferenţele dintre un android şi un om se făceau la acest nivel, al microexpresiilor şi al umorului cu insinuări şi ironii, s-ar părea că inteligenţa artificială a încălcat această limită. Şi, dacă în ultimii zece ani, Facebook a făcut multe modificări în modul de comunicare dintre membrii reţelei, trecând de la simple pagini de profil, la comentarii, Wall de postări, grupuri de prieteni şi news feed, la propria variantă de messenger pentru web şi reţea mobile, acum, potrivit anunţului, s-ar părea că vrea să încalce orice limită. Şi nu se pune problema că Zuckerberg n-ar avea respectivii bani. Reamintim că miliardarul a plătit nu mai puţin de 22 de miliarde de dolari pentru achiziţionarea serviciului WhatsApp, deoarece, în ultimul an, atenţia asupra comunicării în masă s-a redus punându-se mai mult accent pe mesajele personale. Potrivit CNN Money, tot Facebook a achiziţionat şi compania Oculus, renumită pentru experimentele derulate în domeniul realităţii virtuale. Ce face Oculus, mai precis? Este firma care experimentat pentru prima oară ochelarii pentru realitatea virtuală. Acum, se aşteaptă ca varianta ochelarilor de realitate virtuală Oculus se realizeze o conexiune mai strânsă între senzaţiile resimţite de utilizatori şi prietenii lor, permiţând vizualizarea şi experimentarea senzaţiilor în timp real.

Urmând cursul firesc al tuturor acestor experimente science-fiction devenite realitate (căci dacă acum un deceniu, să zicem, citeam despre asta în Isaac Asimov, F. Herbert sau A.E. Van Vogt, Ray Bradbury, H.G. Wells, Arthus Clarke şi alţii, acum suntem martorii uimiţi ai science-fiction-ului devenit realitate), telepatia ar urma să fie doar un alt nivel care să permită comunicarea directă, fără ajutorul unei aparaturi extrem de complexe. Potrivit lui Zuckerberg, nu este o idee nerealizabilă. Universitatea din Washington a creat deja un sistem capabil să transmită semnale cerebrale prin intermediul internetului de la o persoană la alta, mai arată CNN Money, relatând despre cum, în trecut, unul dintre participanţii la studiu a reusit să mişte cu puterea creierului degetul partenerului aflat la celălalt capăt al conexiunii. Ambii purtau căşti echipate cu diverşi electrozi care preluau impusurile electrice din creier.

Studiul se axase, în general, pe transmiterea impulsurilor din centrii locomotori, însă coloşii industriei IT nu au ezitat să acţioneze şi să-şi facă planuri serioase de pus în aplicare cât mai curând pe baza acestor interesante descoperiri. „Sunt câteva direcţii importante în comunicarea umană pe care vrem să le îmbunătăţim. Vieţile noastre se îmbogăţesc pe măsură ce uneltele de comunicare evoluează”, a mai spus Zuckerberg.

Şi îi dăm dreptate. Doar că nu putem să nu ne întrebăm, firesc, dacă ne dorim cu adevărat să simţim ceea ce simte nu ştiu care prieten din cealaltă parte a lumii. Mai ales că, pe Facebook, fiecare prieten are mulţi prieteni... Cu siguranţă rămâne de văzut...

Ex foto: Mark Zuckerberg: „Vei fi în stare să gândeşti ceva şi prietenii tăi să experimenteze acea senzaţie imediat. Aceasta este forma finală spre care se îndreaptă tehnologia comunicaţiei”.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page