top of page

Cu rotile prin oras - Unde poti trai mai bine?


Viața în scaunul cu rotile este și așa suficient de grea, fără să mai ținem cont de faptul că trebuie să o adaptăm la o societate care nu este construită strict doar pentru cei în scaune cu rotile. De fapt, societatea noastră poate, câteodată, să ne uimească atunci când ne arată cât de neprietenoasă este cu cei dezabilități și cât de greu pot fi accesate marile orașe dintr-un scaun cu rotile. În cel mai bun caz, accesul lor este limitat la câteva căi suplimentare pentru instituții vitale, dar încet încet, lucrurile se schimbă, iar pe viitor este așteptată o mai bună organizare și tehnologizare.

Unele dintre marile orașe nu sunt aparent deloc adaptate la nevoile celor obligați să se deplaseze cu ajutorul unui scaun cu rotile. Câte o cale de acces ici și colo, la o clinică sau un supermarket nu înseamnă că orașul respectiv este prietenos cu concetățenii dezabilitați. Un transport în comun focusat pe accesul celor în scaune, ar arăta în schimb acest lucru. Din păcate, unul din cele mai vizitate orașe din Europa, Parisul, lasă de dorit la acest capitol, fiind un coșmar pentru cei obligați să se transporte pe roți. Parisul are un sistem de metrou destul de vechi și neîntreținut corespunzător. Numai părțile sistemul care au fost construite după 1970 sunt accesibile din scaunul cu rotile, iar restul stațiilor au mult prea multe scări ce trebuie urcate sau coborâte, încât devine complet nerezonabil să încerci să le parcurgi la un cost rezonabil, cu un scaun normal, nu unul excesiv de scump. Plus că, odată ce vrei să cobori din metrou, trebuie să ai grijă în ce stație ai ajuns, altfel riști să rămâi blocat acolo, fiind obligat să iei un alt metrou până ce găsești o stație din care se poate accesa suprafața mai facil.

La fel de prost la capitolul transport stă și metroul din New York, dar și London Underground. Structurile vechi care nu luau în considerare accesul pentru cei cu dezabilități motorii fac imposibilă deplasarea. Doar liniile recent construite sunt prietenoase cu oamenii aflaţi în scaun cu rotile. O astfel de zonă este cea din Canary Wharf, de unde se pot accesa imediat rutele de transport public, existând chiar și lifturi speciale, lucru ce nu este valabil în zonele învechite alte metroului londonez.

În Statele Unite, la Washington, situația se schimbă însă. Cei în scaune cu rotile beneficiază de lifturi la fiecare stație, ceea ce le permite să călătorească peste tot prin oraș cu aceeași ușurință cu care o pot face și cei apți din punct de vedere fizic. Singurul alt oraș din lume unde se poate spune același lucru despre transport este Dubai, unde totul este modern și accesorizat, pentru nevoile tuturor, inclusiv celor în scaune cu rotile.

Londra, chiar dacă nu oferă posibilități de transport confortabile, este în schimb foarte dotată la capitolul acces în restaurante, clinici, instituții, și chiar clădiri private. O persoana care își petrece întreaga zi în scaunul cu rotile, poate, dacă se deplasează singur, să acceseze la fel de ușor un supermarket sau un cinematograf din vecinătate. Londonezii sunt obişnuiţi cu introducerea măsurilor pentru persoanele cu dezabilități, ele fiind o regulă în întregul Regat Unit.

Barcelona însă, spre deosebire de alte orașe cu potențial turistic, nu este la fel de prietenoasă. Fără ajutor, există cartiere din Barcelona unde scaunul cu rotile se poate plimba fără încetare, dar și fără succes, negăsind căi corespunzătoare de acces în clădiri și instituții. O plimbare pe malul oceanului poate fi însă posibilă, accesul la plajele extinse ale orașului fiind modernizat recent și adaptat nevoilor celor aflaţi într-un scaun cu rotile.

Țările nordice stau cel mai bine la acest capitol. Chiar dacă transportul poate fi un pic dificil, mai ales pentru că vremea este mai aspră în aceste locații și se merge pe alternative mai ecologice ale deplasării, neaccesibile celor în scaunul cu rotile, accesul în parcuri și instituții este mult facilitat, existând variate beneficii care să atragă. În Danemarca există chiar parcuri în care aleile întortocheate sunt deviate alternativ pentru cei în scaunul cu rotile, spre a le ușura plimbarea și a le da posibilitatea să se bucure în egală măsură de frumusețile naturii și de aerul curat.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page