Drumul terorist al Statului Islamic, pavat cu mii de cadavre


si.jpg

Zeci, poate chiar sute de semeni de-ai noştri mor, zilnic, din motive neclare. Terorismul, această plagă cu neputinţă de vindecat a istoriei noastre moderne ucide în fiecare zi în numele unei religii utopice, a unor principii religioase denaturate şi a unei exacerbări deliberate a puterii. Statul Islamic (SI), o grupare jihadistă care apare aproape zilnic pe primele pagini ale ziarelor din întreaga lume, este noul curent, apărut în 2013, desprins din Al-Qaida şi care a încercat să fuzioneze cu aripa siriană a reţelei, Frontul al-Nusra. Şeful SI vrea să demonstreze lumii întregi că… vă spun sincer că, deşi mă ocup de acest domeniu de mai bine de zece ani, nu am înţeles cu exactitate care sunt dezideratele concrete ale acestei noi grupări.

Extrem de sângeroşi, membrii SI au executat, în direct, sute de oameni, majoritatea civili, prin decapitare sau împuşcare, în scene de un covârşitor tragism, care ne aruncă, pe calea civilizaţiei, în Evul Mediu întunecat. De la proclamarea, în urmă cu un an, a “califatului” SI în Siria şi Irak, peste 3.000 de sirieni au fost ucişi cu sânge rece. Această cifră înfiorătoare are ca sursă AFP, care a preluat-o de la Observatorul Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO), un ONG cu sediul în Marea Britanie şi ale cărui informaţii provin de la o reţea de surse în Siria. Aşadar, OSDO a numărat 3.027 de execuţii comise de gruparea extremistă din 29 iunie 2014 până în prezent. Potrivit acestei surse, printre persoanele executate figurează 1.787 de civili, dintre care 74 de copii. Aproape jumătate dintre civilii ucişi, 930, aparţin tribului sunnit Shaitat, care s-a ridicat împotriva grupării extremiste, potrivit OSDO. Acest tragic bilanţ include şi persoanele ucise recent la Kobane, oraş kurd sirian situat la frontiera cu Turcia, unde SI a făcut prăpăd din nou, după ce, în ianuarie 2015, fusese înlăturat. Potrivit OSDO, SI a executat cel puţin 223 de persoane numai în această săptămână. Printre cei ucişi se numără şi propriii membri, 143 de jihadişti acuzaţi de spionaj şi capturaţi de grupare în timp ce încercau să fugă, afirmă OSDO. Alte pierderi înregistrate în rândurile SI: cel puţin 8.000 dintre membrii săi au fost ucişi în timpul luptelor şi bombardamentelor coaliţiei internaţionale antijihadiste conduse de Statele Unite, potrivit OSDO.

Această situaţie imposibil de definit, căci terminologia utilizată în mod normal pentru a descrie stări similare de fapt nu există, această situaţie fiind unică, a fost cuprinsă, în premieră, în raportul anual privind drepturile omului, publicat, după patru luni de întârziere de Departamentul de Stat american. În raport sunt denunţate “atrocităţile” şi “brutalitatea” unor grupări armate islamiste, fiind menţionate în special organizaţia SI, reţeaua Al-Qaida şi mişcarea Boko Haram, relatează Le Figaro. În mod normal, în acest document specific sunt trecute în revistă, în general, încălcări ale drepturilor omului comise de guverne, însă în acest an, situaţiile ce au ca protagoniste grupările teroriste au acaparat atenţia publică. Raportul numeşte organizaţiile teroriste precum SI (Stat Islamic), Al-Qaida în Peninsula Arabia, Al-Qaida în Magrebul Islamic, Boko Haram (sau grupările) shebab" din Somalia, “actorii non-statali” şi denunţă abuzurile şi atrocităţile comise de acestea.

Printre victimele SI se numără şi mulţi străini nevinovaţi. Reamintim că vineri, în Tunisia, un bărbat înarmat, membru al grupării teroriste, a ucis 30 de turişti britanici. Politicienii britanici au declarat că acest atac este cel mai dur la adresa naţiunii după explozia de la metrou din Londra, în 2005. În acest context, premierul David Cameron a avertizat că militanţi ai SI pregătesc atacuri împotriva cetăţenilor britanici, semnalând că organizaţia radicală reprezintă o ameninţare serioasă la adresa ţărilor din vestul Europei, potrivit Reuters. Grupul SI “reprezintă o ameninţare re