top of page

Eroii români de peste hotare!


De foarte multe ori presa de peste hotare a lipit etichete nedrepte, dure și jignitoare peste imaginea poporului român, lansându-se în generalizări nejustificate, pornite de la diverse povești de răsunet care au ținut primele pagini ale ziarelor occidentale și au fost difuzate în buclă de televiziunile de știri. Imaginea țării noastre a avut mult de suferit de pe urma mediatizării intense a acelor cazuri, într-o epocă în care percepția publică este mai influențabilă decât oricând în fața mijloacelor de informare în masă. Din fericire, au existat și situații în care românii de peste hotare au dat dovadă de curaj și spirit civic, istoriile extraordinare în care au fost implicați transformându-i în eroi. Vă prezentăm câteva dintre aceste fapte.

ȘI-A RISCAT VIAȚA PENTRU A SALVA VICTIMA UNUI ATAC În vara anului 2008, Florin Gavrilă se transforma, pe străzile orașului german Frankfurt, în înger păzitor pentru o femeie atacată în zona Operei de un individ care încerca să o jefuiască. Sub ochii românului, tâlharul a înjunghiat victima, repezindu-se din senin asupra ei. Fără să stea pe gânduri, Florin Gavrilă a acționat imediat și a reușit să-l oprească pe agresor. În încăierare, românul a fost, la rândul lui, lovit de mai multe ori cu un cuțit. Scenele de groază s-au derulat sub privirile a zeci de martori. Într-un final, polițiștii au sosit la fața locului și au reușit să-l rețină pe autor. Florin Gavrilă a devenit erou în Germania pentru actul de eroism de care a fost în stare, pentru curajul de a-și risca propria viață ca să apere o alta...

“EROUL DIN BRONX” Un an mai târziu, Horia Crețan, un bucureștean care emigrase în Statele Unite ale Americii devenea “Eroul din Bronx”. Acesta a fost surprins de camerele de luat vederi ale jurnaliștilor care filmau un incendiu de proporții izbucnit în cartierul Bronx, în timp ce urca pe o scară, lua în brațe un băiețel în vârstă de numai patru ani, de la un pompier, și îl ducea în stradă, unde încerca să-l resusciteze. Imaginile au făcut înconjurul lumii, Horia Creșan devenind imediat erou al Americii pentru curajul său extraordinar care a salvat viața micuțului. Cu doar câteva minute înainte, acesta reușise să-l scoată din clădirea mistuită de flăcări și pe bunicul copilului… Televiziunile de peste Ocean au prezentat într-o serie de reportaje povestea românului și eroismul de care acesta a dat dovadă, numele său devenind cunoscut în întreaga Americă. Puteți viziona imagini cu intervenția salvatoare a lui Horia Crețan accesând link-ul https://www.youtube.com/watch?t=75&v=1Is5LPPvKr0.

“ÎNGERUL DE LA METROU” În anul 2006, în luna octombrie, o româncă din Tecuci, județul Galați, Ramona Ianuș, era supranumită de presa italiană “Îngerul de la Metrou”, datorită gestului extraordinar de care a fost capabilă după ce a fost implicată într-un teribil accident feroviar petrecut în stația Vittorio Emanuelle, din centrul Romei. Femeia călătorea la bordul unui metrou care a intrat în coliziune cu o garnitură staționată. Haosul s-a dezlănțuit imediat în vagonul Ramonei, în urma cumplitului impact. Deși speriată, cu toate că instinctul îi spunea să iasă din metroul distrus și învăluit de beznă, românca a ales să rămână pe loc, alături de una dintre victime, un bărbat care zăcea pe podea, rănit, prins între fiarele contorsionate. Ramona Ianuș a rămas nemișcată lângă el, încurajându-l și dându-i puterea de care avea nevoie pentru a trece peste clipele înfiorătoare, până la sosirea pompierilor. De pe patul de spital, italianul i-a rugat pe jurnaliști să o găsească pe cea care i-a fost alături în acele momente de coșmar. Ramona Ianuș a devenit instantaneu eroină în Italia și a fost premiată de primarul Romei pentru acțiunile ei.

SACRIFICIU În anul 2012, Corina Toma, de 54 de ani, însoțitoarea unei italience din Treviso, bolnavă de Alzheimer, a fost internată în stare gravă în spital, în urma unui accident rutier în care a reușit, în ultima clipă, să salveze viața celei pe care o avea în grijă. S-a întâmplat pe data de 8 octombrie, când cele două se aflau într-o plimbare. În momentul în care au încercat să traverseze șoseaua pe trecerea de pietoni, o mașină condusă de o șoferiță neatentă le-a lovit. În ultimul moment, Corina Toma a împins-o pe italiancă din fața autoturismului. Românca a suferit leziuni grave în urma impactului. Din păcate, o lună mai târziu, cea supranumită de presa italiană “îngrijitoarea eroină” murea pe patul de spital. În acest an, în urmă cu doar câteva luni, o româncă ce avea grijă de un bătrân, de 82 de ani, din localitatea italiană Boves, a devenit eroină, după ce a salvat viața acestuia. Presa din Cizmă a relatat că femeia l-a găsit pe octogenar în baie, în timp ce se pregătea să se spânzure cu furtunul dușului. A intervenit imediat și l-a salvat.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page