top of page

Cinci locuri de vis din Ardeal


Putini sunt cei care se pot mândri cu faptul că au vizitat fiecare colţ al României, și chiar mai puțini cei care știu că Ardealul ascunde locuri mirifice, care merită să li se acorde măcar câteva zile de weekend.

Declarată „cel mai frumos loc subteran din lume” de către revista internaționala Business insider, salina Turda se afla pe locul 22 intr-un top care include cele mai spectaculoase destinații turistice din lume, și pe primul loc în topul celor mai frumoase locuri din Ardeal. Odată ce ai intrat în salina, timpul pare ca trece cu repeziciune și ai nevoie de ore bune sa o vizitezi și sa profiți de toate facilitățile pe care le oferă turiștilor. După turul de prezentare pe care-l face ghidul, ai posibilitatea sa joci minigolf, bowling, biliard sau tenis de masa, sa faci câteva ture cu roata mare și sa cobori 112 m cu liftul panoramic pana în Mina Terezia, unde vei putea face plimbări cu barca pe lacul subteran. Salina oferă, totodată, și posibilitatea de a urma tratamente recuperatorii recomandate în diferite afecțiuni interne.

Sighișoara este singura cetate medievală din Europa care este încă locuită. Ea a fost apărată de un zid fortificat care a fost conservat pe alocuri până în ziua de azi. Turnurile care în trecut adăposteau breslele meșteșugărești sunt astăzi muzee și spun frumoasa poveste a cetății. Celebrul turn cu ceas al Sighișoarei iți oferă o panorama asupra întregii regiuni, iar odată ce-ai urcat în turn, poți vedea de aproape mecanismul extrem de interesant de funcționare al ceasului. Ceasul ascunde figurine rotative care anunța ora exacta și care reprezintă zilele săptămânii. Daca iți alegi Sighișoara ca destinație de weekend, câteva locuri sunt bune de vizitat: scara acoperita care duce la biserica din deal, impozanta biserică din deal construita în stil gotic, biserica leproșilor sau turnurile breslelor. În Sighișoara vei observa de asemenea, că străduțele sunt înțesate cu pensiuni și restaurante decorate în stil rustico-medieval.

Maramureșul, regiunea în care tradițiile romanești au fost cel mai bine păstrate, este una dintre cele mai frumoase destinații de weekend și de vacanţă de la noi din ţară, ocupând locul al treilea. Daca ai câteva zile la dispoziție, nu rata bisericile din lemn, vechi de sute de ani, presărate pe tot teritoriul Maramureșului, și nici plimbarea cu mocănița. Dacă ţi-ai rezervat doar un weekend, atunci mergi în Sighetu Marmației și vizitează Închisoarea Memorialul Durerii, punct de mare interes național, dar și cimitirul vesel de la Săpânţa, comuna aflată la aproximativ 20 km de Sighet. La 80 km de Sighet, se află localitatea Borșa, unde poți admira cea mai înaltă cascadă din România, Cascada Cailor, care are 80 de metri.

Al patrulea pe listă este castelul Corvinilor din Hunedoara, cunoscut și sub denumirea de Castelul Huniazilor, fiind construit în secolul al XV-lea în stil gotic, a fost proprietatea lui Iancu de Hunedoara. În prezent, este considerat unul dintre cele mai frumoase castele medievale din lume. În temnița castelului se pare ca ar fi fost închis însuși Vlad Țepeș. Legendele susțin că aici conducătorul şi-ar fi pierdut mințile, devenind Dracula. Castelul Corvinilor din Hunedoara este un obiectiv ce trebuie inclus pe lista care cuprinde destinațiile de weekend atât pentru istoria bogata și tumultuoasă pe care o are în spate, cat și pentru faptul că se numără printre cele mai bântuite castele europene.

Pe locul cinci se află Transalpina, cel mai înalt drum rutier al Carpaților, care leagă Oltenia de Transilvania și traversează Munții Parâng, fiind paralelă cu văile Oltului și Jiului. Numită și „drumul Regelui”, Transalpina are o istorie îndelungată: a fost construită de români în drumul acestora spre cetatea Sarmisegetusa, a fost pavată cu piatră pe timpul domniei regelui Carol al II-lea și a fost supusă reabilitării de către nemți în timpul celui de-al Doilea Război Mondial. Drumul traversează orașele Sebeș, Șugag, Obârșia Lotrului, Rânca și Novaci. Dacă iți alegi Transalpina ca destinație de weekend, vizitează și cele doua peșteri celebre din aceasta zonă: Peştera Polovragi și Peştera Muierii.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page