top of page

Iulie, luna schimbarilor pentru Romania


De la 1 iulie, mai multe măsuri legislative intră în vigoare, unele benefice buzunarului românului de rând, alte dezastruoase, dar cumulate, care nu vor face decât sa se anuleze reciproc, făcând schimbarea să fie de fapt mai mult fictivă. Desigur, vor exista categorii sociale care vor profita de creșterile salariale, dar alte categorii vor găsi aceste creșteri insuficiente în comparație cu majorările care îi privesc.

Prima dintre schimbări, și probabil cea mai importantă, este majorarea salariului minim pe economie de la 975 de lei la 1.050 de lei, el atingând valoarea maximă care o va avea până la data de 1 ianuarie 2016. Circa 1.388.000 de salariați atât de la stat cât și din domeniul privat vor beneficia de această măsură, urmând să încaseze de acum încolo cu 75 de lei mai mult decât până în prezent. O consecință mai puțin bună a acestei măsuri este cea care implică creșterea costurilor pentru angajatori.

Firmele vor cheltui mai mult începând cu 1 iulie. Datorită modificării salariului minim pe economie, dar și datorită introducerii unei noi proceduri avand costuri crescute, angajatorii vor trebui să scoată mai mulți bani din buzunar pentru fiecare angajat al firmei de care răspund. Amenda pentru salariile de bază care vor fi stabilite sub nivelul legal este, începând cu luna iulie, de 2000 de lei. Pentru fiecare angajat, o firma va plăti cu circa 93 de lei mai mult în primă instanță.

O altă schimbare ce are loc în luna iulie este majorarea punctului de amendă. Astfel, fiecare punct contravențional crește la valoare de 105 lei, el fiind direct dependent de salariul minim pe economie, și urmând să fluctueze odată cu acesta de fiecare dată când salariul este modificat. În prezent, un punct de amendă valorează 10% din salariul minim pe economie.

Gazele, de asemenea , se vor scumpi, ca urmare a unei măsuri de liberalizare a prețului gazelor. Prima etapă de scumpire a acestora este la 1 iulie, prețul lor crescând cu 12%. Calendarul de liberalizare a gazelor naturale va fi publicat, în conformitate cu hotărârile europene, și principala schimbare va fi faptul că majorările vor fi de aici încolo anuale, și nu trimestriale ca până acum. Până în 2018, prețul gazelor va ajunge la 78 de lei pe MWh.

În contrast, prețul energiei electrice scade la 1 iulie, cu 1.5 procente, datorită modificărilor pe care Autoritatea de Reglementare de Energie le-a făcut asupra unor componente ale prețului.

Cei care vor munci cu ziua, vor avea legea de partea lor de la 1 iulie. Chiar dacă modalitatea de efectuare a serviciilor și plata efectivă este negociată între părți, legea este cea care stabilește limita de jos a acestei remunerații, limită care depinde strâns de salariul minim pe economie. Plata se va efectua în limite legale, astfel încât ea să nu fie sub 6,1 lei pe ora. Până în prezent, limita inferioară de plată pentru zilieri a fost de 5,7 lei pe oră.

Personalul care lucrează în sectoarele de apărare națională, ordine publică și siguranță națională, vor benefica de norme de hrană și echipament crescute de la data de 1 iulie. O revizuire are loc anual, și ea reprezintă indexarea normei de hrană și echipament conform inflației. În acest scop, a fost aprobată o Ordonantă de Urgență venită în completarea OUG 83/2014 ce face referire la salariile celor care sunt plătiți din fonduri publice, precum și la alte măsuri din domeniul cheltuielilor publice.

Ultima măsură, dar nu cea din urmă, după cum ne asigură legislativul, este că începând cu luna iulie se dublează alocația pentru copii. Chiar dacă această măsura a fost practic aplicată astfel încât ea să afecteze sumele corespunzătoare lunii iunie, datorită sistemului de alocații, copiii vor intra în posesia sumelor majorate abia în iulie.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page