top of page

Criza din Grecia, posibilul Sarajevo al zilelor noastre


Datorită situației din Grecia, de acum încolo, orice Guvern care întâmpină dificultăți în plata datoriilor va vedea opțiunea Greciei ca o alternativă la ani de austeritate fără sfârșit. În plus față de acest fapt, orice țară care consideră că există alternative mai profitabile la plata împrumuturilor va aborda o atitudine de aroganța și va implica populația într-un proces în care, la debuturile sale, opina publică nu a fost o parte constitutivă.

Acum puțin peste o sută de ani, tot în iunie, un asasinat aparent lipsit de importanță ce avea loc pe o străduță însorită din Europa de Sud avea să schimbe soarta întregii umanități, pentru totdeauna. Puțini au dat importanță în primă instanță asasinării arhiducelui Franz Ferdinand și a soției sale în timpul plimbării lor pe străzile din Sarajevo. Cu toate acestea, la o lună și jumătate de la eveniment, întreaga Europă a fost cuprinsă de război.

La fel cum atunci un asasinat politic aparent minor a fost folosit drept trăgaci pentru unul dintre cele mai importante războaie din istoria omenirii, declinul Greciei și decizia lui Alexis Tsipras de a ține un referendum despre condițiile de austeritate impuse de creditori, poate fi un moment Sarajevo pentru zona euro. Criza ce se preconizează nu este despre blocajul bancar ce începe a se configura în Grecia, cu toate că el este cât se poate de real, și nu este nici despre faptul că Uniunea Europeană probabil a exagerat în cerințe și nu a luat în considerare faptul că acest referendum chiar poate avea loc. Criza este de fapt despre viitorul concret al monedei euro.

Se va discuta mult, la nivel înalt, în următoarele zile, despre cum poate fi Grecia pusă într-o oarecare carantină față de restul Uniunii Europene. Cei trei oficiali ai negocierilor cu Grecia, Christine Lagarde de la FMI, Jean-Claude Juncker de la Comisia Europeană și Mario Draghi de la Banca Centrală Europeană pot să spere încă că Tsipras va pierde referendumul duminica viitoare.

În aceste circumstanțe, alianța condusă de Syriza nu ar avea altă alegere decât să organizeze alegeri anticipate. Odată cu întoarcerea la putere a unui partid de centru-dreapta, se va profila posibilitatea ca Atena să se reîntoarcă la negocieri și să accepte direct măsurile impuse de grupul de creditori. Însa acest posibil viitor este doar o presupunere, nu există garanții. La fel cum grupul creditorilor era încrezător, săptămâna trecută că Grecia va ceda presiunilor, și nu a cedat, tot așa poate și această previziune să fie una destul de naivă.

Decizia imediată a Băncii Centrale Europene a fost în legătura cu tăierea fondurilor de urgență înaintea încheierii programului de finanțare oficială, în data de 30 iunie. În mod corect, s-a ales varianta prin care lucrurile nu se agravează în continuare. Pe fondul tensiunilor din săptămânile precedente, băncile din Grecia au reușit să rămână deschise doar datorită fondurilor pe care Draghi le-a adus în țară, pentru a compensa exportul de capital. Anunțul făcut duminică seara, în legătură cu o vacanță de urgență în sistemul bancar, demonstrează cât de critică este situația de fapt.

Germania se opune măsurii de continuare a finanțării băncilor grecești, susținând că plătitorii de taxe din întreaga uniune nu ar trebui să fie supuși unui asemenea risc, mai ales în cazul în care Grecia va ieși din zona euro. Cu toate acestea, Banca Centrală Europeană a fost dintotdeauna reticentă în a face ceea ce este cu siguranță o mutare politică menită să escaleze și mai mult presiunea la care sunt supuse băncile din Grecia și a anunțat că acestea vor primi în continuare suportul oferit ca și până acum, cel puțin până când înțelegerea oficială expiră.

Guvernul grec va face acum, cel mai probabil, planuri de urgență în cazul unei ieșiri din zona euro. Tsipras și Yannis Varoufakis, ministrul de finanțe al Greciei, susțin că ei nu doresc și nici nu intenționează să aplice aceste planuri, dar dacă rezultatul referendumului este împotriva creditorilor, nu văd o altă opțiune. Cipru a reușit să rămână în zona euro după ce a introdus instrumente de control al capitalului, dar aceste măsuri au fost făcute cu aprobarea celorlalți membri ai zonei euro, demarându-se de asemenea şi un program de austeritate.

Dacă Grecia pleacă, ideea că euro este irevocabil va fi distrusă. Orice guvern care intră în dificultăți pe viitor o să aibă la dispoziție opțiunea Greciei de revocare a monedei ca și alternativă la o austeritate extremă. La fel de important este și faptul că piețele financiare din lume vor ști lucrul acesta și vor exercita presiuni extreme asupra țărilor care par vulnerabile. Acesta este principalul motiv pentru care Grecia reprezintă o criză existențială pentru zona euro. Si, după cum istoria ne-a învățat, un lucru ce pare mic si insignifiant, precum o măsură a unei mici puteri monetare din zona euro, sau o asasinare a unui duce prea puțin cunoscut, pot duce la dezastre de proporții neimaginate și imposibil de prevăzut.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page