Ungaria, pericol de parasire UE
Ungaria nu este una dintre cele mai stabile ţări din comunitatea europeană, și prin alegerile sale politice nu tot timpul inspirate, riscă să piardă mai mult decât ar putea câștiga. Cu un regim democratic, supus normelor europene în vigoare, Ungaria este momentan agreată în rândul statelor europene, chiar dacă, câteodată, reprezentanții săi politici nu se supun regulilor de etică ale Uniunii.
După ce premierul ungar Viktor Orban a anunţat că ar trebui ca maghiarii, ca de altfel toate statele europene, să dezbată pe tema introducerii pedepsei capitale, preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker i-a transmis acestuia că Ungaria va trebui să părăsească UE dacă insistă cu introducerea pedepsei cu moartea.
"Acesta va fi un motiv de divorţ", a declarat Juncker ziarului german Süddeutsche Zeitung. În acelaşi interviu, şeful CE a avertizat că o ieşire a Greciei din zona euro ar putea deteriora încrederea în moneda unică europeană.
Premierul Ungariei, Viktor Orban, a afirmat cu câteva săptămâni în urmă, într-o dezbatere pe tema pedepsei cu moartea, că fiecare ţară din UE ar trebui să poată decide singură dacă să introducă sau nu pedeapsa capitală. Însă, acest lucru contravine acordurilor fundamentale ale Uniunii Europene. Uniunea Europeană este în primul rând o organizație pro democrație și pro drepturile omului. Ori o pedeapsă ce contravine cu unul dintre drepturile fundamentale, dreptul la viață, nu poate fi în planul unei țări membre a blocului European, sau dacă este, acea țară nu poate fi susținută în politica sa, ci este necesar ca ea să fie exclusă.
Din punct de vedere istoric, executarea infractorilor sau a adversarilor politici a fost o practică comună aproape tuturor societăților. Acum, pedeapsa capitală are o arie de folosire mai izolată, dar mai este încă practicată. Pedeapsa cu moartea a fost abolită în Ungaria chiar după căderea comunismului în anii 1990, cu mult înaintea aderării sale în 2004 la blocul comunitar.
Recent, preşedintele Comisiei Europene l-a primit într-un mod mai puţin obişnuit pe premierul Ungariei, Viktor Orban, la summitul Parteneriatului Estic de la Riga. "Salut, dictatorule", i-a spus Juncker lui Orban, căruia unele cancelarii europene îi reproşează "derapaje" şi atitudini dictatoriale.
Aceasta nu reprezintă prima ieșire de acest gen a premierului Ungar, el construindu-și deja o reputaţie de acest gen. Problema care rezultă este aceea că, fiind o figură reprezentativă pentru țara sa, orice afirmaţie și orice proiecte care îl promulgă constituie de fapt un proiect sau o afirmație a întregii națiuni în ochii celor din afara Ungariei.
Cu toate că premierul a fost de nenumărate ori atenționat și chiar sancționat pentru atitudinea sa extremistă, în foruri interne, până acum nu a prezentat o îmbunătăţire a acesteia. Deși avertismentele Uniunii Europene vin doar pentru situaţia în care, în fapt, se va promulga și vota o asemenea lege în Ungaria, aceste afirmații sunt baza personalității premierului și ele afectează grav imaginea Ungariei peste hotare, care este în multe state deja știrbită datorită trecutului dictatorial de lungă durată.