top of page

Transplantul, la alt nivel


Sergio Canavero, un chirurg italian care vrea să realizeze primul transplant de cap al unui om din lume, a declarat, vineri, că "miliardarii precum Bill Gates" ar putea să finanțeze această intervenție chirurgicală, pe care plănuiește să o facă în următorii ani, în SUA sau în China. Medicul, care conduce Turing Advanced Neuromodulation Group din Italia, a anunțat pentru prima dată acest proiect ambițios în 2013, precizând la momentul respectiv că intervenția chirurgicală nu va putea fi realizată mai devreme de anul 2016.

Vineri, în cadrul unei conferințe anuale organizate de American Academy of Neurological and Orthopedic Surgeons în Annapolis, Maryland, SUA, Sergio Canavero a prezentat pe larg această intervenție chirurgicală. La acest eveniment, Sergio Canavero l-a întâlnit și pe primul voluntar care s-a oferit să suporte această operație, un bărbat rus, în vârstă de 30 de ani, Valery Spiridonov, care suferă de sindromul Werdnig-Hoffmann, o boală neuromusculară progresivă, rară, caracterizată prin degenerescența neuronilor motori. Boala Werdnig-Hoffman este cea mai severă formă de amiotrofie spinală.

Pe de altă parte, în timpul acestei conferințe, la care au participat aproximativ 150 de persoane, Sergio Canavero le-a cerut ajutorul colegilor săi chirurgi să îl ajute să realizeze această operație. El a precizat totodată că plănuiește să realizeze această intervenție chirurgicală în SUA sau în China. Întrebat dacă este sau nu posibilă o astfel de procedură, Sergio Canavero a spus că în China au fost realizate deja cu succes transplanturi de cap la șoareci.

Totodată, în timpul conferinței, Sergio Canavero a cerut sprijin pentru finanţarea intervenției chirurgicale. Anterior, Canavero declarase că are nevoie de aproximativ 100 de milioane de dolari pentru a duce la bun sfârșit acest proiect.

Sergio Canavero vrea să separe de trup capul unui pacient care suferă de o maladie incurabilă și să îl grefeze apoi pe un corp sănătos. Operația va fi efectuată inițial pentru a oferi o nouă șansă la viață persoanelor paralizate - inclusiv pacienților care au suferit vătămări grave la nivelul coloanei vertebrale. Persoanele cu maladii musculare grave sau ale căror organe interne sunt afectate de cancer ar putea beneficia de acest nou tip de operație. Oamenii cu boli neuronale degenerative, precum scleroza laterală amiotrofica de care suferă astrofizicianul Stephen Hawking, ar putea fi incluși la rândul lor pe lista viitorilor pacienți.

Criticii spun că aceste planuri reprezintă "o pură fantezie", însă Sergio Canavero afirmă că toate tehnicile necesare pentru o astfel de intervenție chirurgicală există deja pe piață și trebuie doar să fie cumulate și puse să lucreze împreună. Au trecut deja peste 40 de ani de la primul transplant de cap al unei maimuțe, iar o operație similară, realizată pe șoareci, a fost executată de curând în China.

Unii dintre cei mai sceptici medici, este chirurgul american Harry Goldsmith, din California, care consideră că acest tip de transplant de cap, la om, nu se va putea realiza niciodată, el fiind cel care a realizat o operație, una dintre rarele intervenții chirurgicale din lume, in urma căreia pacientul cu grave leziuni la măduva spinării, a reușit din nou, sa meargă. Prin urmare, acesta crede că ceea ce medicul Canavero vrea sa facă, este practic imposibil.

Având în vedere reuşita primului transplant de cap al unei maimuțe, realizat exact acum 40 de ani, iar nu demult, intervenția asemănătoare efectuată în China, pe șoareci, rămâne de văzut dacă doctorul italian va reuși să facă acest incredibil tip de transplant, la om, în 2017, care, după cum se speculează, va ajunge la suma, tot incredibilă, de 10,2 milioane de euro.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page