top of page

Medicamentele din Romania, cele mai ieftine din intreaga UE


Reforma sănătății din sistemul românesc include mai multe capitole, de la îmbunătățirea unităților de desfășurare a activității, pâna la adăugarea de compensații meritorii medicilor și personalului medical. Pe lângă toate aceste etape de urmat, este normal să fie luată în considerare și piața de consum pentru instrumentele de remediere a problemelor medicale, în speță, medicamentele. Măsurile de deducere aplicate substanțelor active conținute de acestea au menirea de a duce prețul medicamentelor din România pe primul loc în topul celor mai ieftine din întreaga Europă.

Deoarece nivelul de trai și puterea de cumpărare a pacienților români sunt mai scăzute decât cele ale cetățenilor europeni din alte țări, este normal ca o măsură de acest gen să fie aplicată. Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, a anunţat luni, la Guvern, că de la 1 iulie România va avea cel mai mic preţ european la medicamente, susţinând că toată procedura de reducere a preţurilor a fost finalizată, fiind purtate discuţii atât cu Consiliul European și FMI, cât şi cu producătorii şi distribuitorii. Diferențele de preț, care trebuie în continuare achitate către producători, vor fi suportate de la bugetul de stat, Guvernul urmând să aloce mai multe procente din PIB către sănătate, spre a suporta această diferență.

”De la 1 iulie România trece la cel mai mic preţ european la medicamente, aşa cum este normal şi cum confirmă şi contextul socio-economic. Preţurile nu pot fi similare celor din ţările cu PIB-uri mai puternice. Au fost discuţii şi cu Comisia europeană, cu FMI, cu asociaţiile de producători şi distribuitori de medicamente, cu lanţurile de farmacii, ca să asigurăm distribuţia continuă şi să nu fie probleme în aprovizionare şi este finalizată toată procedura”, a spus la ieșirea din Parlament, Bănicioiu. El a mai precizat și faptul că toate noile preţuri ale medicamentelor, reduse cu 20 la sută, au fost afişate pe site-ul Ministerului Sănătăţii, unde pot fi accesate de toți cetățenii.

Ministrul Sănătăţii, Nicolae Bănicioiu, l-a vizitat, duminică, pe premierul Victor Ponta în Turcia, unde acesta a fost operat la genunchi pentru a se consulta în privința acestei decizii, înainte de a o prezenta în mod oficial. Ulterior, Ponta a anunţat pe Facebook că de la 1 iulie intră în vigoare scăderea preţurilor la medicamente cu 20%, o măsură ce este considerată necesară de către Guvern, și care este, după spusele premierului momentan auto-suspendat din funcție, realizată cu eforturi considerabile, dar menită să ajute milioane de români aflați la nevoie, care abia își permit să achite tratamentele medicale costisitoare. Mai ales când este vorba despre pensionari, sau despre cei care suferă de boli cronice, măsura este de bun augur, micșorând vizibil gaura în bugetele personale, cauzată lună de lună de achiziționarea medicamentelor.

Există însă voci în cadrul producătorilor de medicamente care susțin că această măsură ar putea fi dăunătoare tocmai consumatorului, căci unele medicamente care în prezent se află la un preț minimal ar putea fi scoase de pe piață dacă profitul înregistrat la vânzarea lor dispare. Dacă acest lucru se întâmplă, atunci o rețetă ar putea costa mai mult, deoarece ea ar fi completată cu medicamentele cu prețuri maximale, care ar rămâne în vânzare. Nu se poate ști însă cu certitudine, fiindcă farmaciile de obicei au stocuri de medicamente și abia după epuizarea lor se vor vedea efectele exacte ale măsurii guvernamentale.

Deși nivelul de trai în România este în continuă creștere, asta nu înseamnă că toți românii se descurcă la fel de bine. Salariile minime pe economie sunt încă foarte mici față de nivelul european și prețul alimentelor și medicamentelor de bază este în continuare crescut, unele dintre acestea întâlnind chiar cote maxime pe teritoriul României. Din această cauză, o măsură de minimalizare a cheltuielilor populației cu sănătatea este binevenită și ea poate chiar fi benefică și bugetului, crescând puterea de cumpărare a cetățenilor în alte domenii. În plus, pe măsură ce pacienții își vor putea permite singuri medicamentele compensate pentru diferitele afecțiuni, incidența rămânerii acestora în spitale mai mult decât este necesar se va rări, producându-se o dezaglomerare a sistemului și evitându-se astfel situațiile în care unele cazuri urgente nu pot fi tratate datorită lipsei de locuri.

De asemenea, Bănicioiu a adăugat că în Parlament s-au discutat măsuri de recompensare a personalului medical, cum ar fi măririle pe care medicii urmează să le primească pe perioadele de gardă, ce înregistrează creșteri de 100% în timpul sărbătorilor și 75% în timpul programului normal. Aceleași tipuri de măriri se oferă și personalului medical auxiliar, ele urmând să fie incluse în bugetul sănătății pe anul viitor.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page