top of page

Business in Romania - Tendinte de insolventa


După o analiză detaliată a domeniului business din țară, se pot identifica cu ușurintă sectoarele pieței care reprezintă un risc crescut de insolvență, datorită multor factori care influenţează piața de bussiness din România. Analiza reflectă faptul că, pentru a face afaceri în țară, trebuie să fim atenti atunci când ne alegem partenerii și să ne bazăm strategia pe realitate, nicidecum pe dorințe. În majoritatea zonelor economice se întâlnesc cazuri de insolvență, însă, examinând pe regiuni, observăm anumite tendințe ce ne pot folosi.

Potrivit ultimelor date oficiale privind insolvenţa ale companiei de analiză KeysFin, numărul cazurilor noi de firme intrate în această procedură a scăzut în acest an. Numărul firmelor intrate în insolvenţă în primele patru luni a fost de numai 3.833, faţă de 8.889 în intervalul similar din 2014, respectiv 10.379 în 2013. Cele mai multe cazuri au fost semnalate în judeţele din Sud-Vest (24%), urmate de cele din Sud (16%), Centru (15%), Nord-Est şi Vest (8%). Zona Bucureşti-Ilfov, în anii trecuţi liderul afacerilor riscante, se află abia la 7%, faţă de 21% în 2014 respectiv 18% în 2013.

"Cei şase ani de criză au adus schimbări semnificative în modul în care se face business în România. Mediul de afaceri s-a curăţat în parte de firmele cu probleme (cele mai multe fiind înregistrate în Bucureşti-Ilfov), graţie şi noului Cod al Insolvenţei, care are prevederi menite să susţină derularea rapidă a procedurii falimentului şi să prevină declararea insolvenţei în orice condiţii”, afirmă analiştii. Un aport l-a avut şi comportamentul băncilor, care au închis orice legătură de finanţare în raport cu firmele în insolvenţă. Rolul mult mai puternic jucat de stat prin inspecţiile fiscale şi scăderea perioadei de observaţie la maximum un an a determinat firmele să caute soluţii de restructurare în afara procedurii de insolvenţă.

După anii boom-ului economic şi perioada de criză, oamenii de afaceri au înţeles că să semnezi un contract cu ochii închişi, să tai o factură fără să ştii cu cine ai de-a face, reprezintă o misiune sinucigaşă. Blocajul financiar, cel mai mare pericol, este încă la un nivel ridicat. "Sunt încă domenii, precum retailul, construcţiile şi agricultura, acolo unde plăţile se fac cu întârzieri din cauza comportamentului unor firme care supravieţuiesc din rulajul financiar. În momentul în care o astfel de firmă se blochează, afectează întreg lanţul comercial", explică analiştii.

Anul trecut, numarul insolvenţelor în Romania a crescut cu 5%, de la 29.997 în 2013 la 31.500. Spre comparaţie, în Rusia au fost 10.000 în 2014, în Cehia, 6.500, iar în Ungaria, 15.000. KeysFin estimează că numărul firmelor în insolvenţă din România va scădea în acest an cu 20-30%. "Trendul marcat de statistici este unul semnificativ şi pozitiv. Dacă situaţia economică nu va include surprize negative, în genul riscului valutar şi situaţiei externe, există potenţialul ca România să iasă din topul ţărilor cu cele mai multe cazuri de insolvenţă din Europa”, afirmă analiştii.

Potrivit acestora, tendinţa va influenţa inclusiv atragerea de investiţii străine. „Noul Cod Fiscal, scăderea TVA-ului la alimente, dezgheţarea creditării de business, toate aceste elemente ar putea influenţa pozitiv percepţia şi evoluţia business-ului în România", au mai spus analiştii Ministerului de Finanțe. Experţii au câteva sfaturi pentru cei care fac business. În primul rând, să îşi construiască afacerea pornind de la realităţi, nu pe promisiuni, indiferent de la cine vin acestea. În al doilea, să se informeze temeinic cu privire la firmele cu care vor avea relaţii de business - cum stau cu cifra de afaceri, cu datoriile, ce plajă de clienţi au, dacă prezintă antecedente de natură să genereze posibile incidente comerciale.

În al treilea, este esenţială construirea unui business-plan care să includă asigurări şi fonduri de rezistenţă în caz de blocaj financiar. În altă ordine de idei, e bine ca oamenii de afaceri să evite mirajul unei relaţii comerciale cu o firmă apărută peste noapte şi să încerce să îşi construiască grupuri de afaceri cu firme de încredere, cu un comportament corect. "Decât să tai 50 de facturi şi să nu încasezi nimic, mai bine tai numai două, dar eşti sigur că vei fi plătit la timp", spun analiştii KeysFin.

Informaţiile sunt culese din barometrul privind starea business-ului romanesc, un proiect dezvoltat de KeysFin prin analiza datelor financiare de la societăţile comerciale şi persoanele fizice autorizate active din România.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page