top of page

Agricultura trece pe online


Planul de dezvoltare rurală urmează și el, alături de multe alte aspecte, să fie simplificat, evitându-se astfel muntele birocratic în care este acum îngropat.

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale (M.A.D.R.), Daniel Constantin, a pus bazele unui program simplificat de dezvoltare rurală, aflat in funcțiune încă din anul trecut, numit PNDR 2014-2020.

Una dintre cele mai mari schimbări aduse mișcării de autonomie și tehnologizare a agriculturii, constă în faptul că proiectele de dezvoltare pot fi depuse direct online. Depunerea online a proiectelor va contribui la reducerea timpului și a costurilor pe care le suportă beneficiarii, ca urmare a faptului că aceştia nu trebuie să se mai deplaseze la sediile Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR). Proiectele vor fi depuse în cadrul unor sesiuni continue, cu evaluare lunară. De asemenea, beneficiarii nu mai sunt nevoiți să obțină la fel de multe documente ca în anii precedenți, întrucât a fost diminuat numărul avizelor și al acordurilor necesare demarării proiectelor cu fonduri europene nerambursabile. MADR a demarat procedurile astfel încât beneficiarii PNDR să poată primi avize și acorduri la nivelul AFIR, fără a mai fi necesară deplasarea acestora la sediile unor instituții publice abilitate.

„Un element important, gândit în sprijinul fermierilor mici și mijlocii, îl constituie proiectele-tip, disponibile pe pagina de internet a MADR, precum și pe cea a AFIR. Astfel, dorim să contribuim la reducerea costurilor aferente serviciilor de consultanță”, a precizat domnul Constantin Daniel. În vederea asigurării cofinanțării, beneficiarii pot depune și scrisori de conformitate eliberate de instituțiile financiare nebancare, iar cei care doresc să facă achiziții, pot consulta baza de date cu prețuri de referință, creată de AFIR și publicată pe pagina de internet a agenției.

Secretarul de stat George Turtoi a declarat că baza de date cu prețuri de referință va fi extinsă pentru servicii: „Pentru bunurile sau serviciile care nu se regăsesc, pe site-ul AFIR este disponibilă o procedură simplificată, un fel de SEAP pentru beneficiari. Vor fi elaborate modele standard de achiziții și intenționăm să lansăm pachete de accesare pentru anumite categorii de beneficiari. Dacă un beneficiar dorește să acceseze măsura pentru tineri fermieri, dar și pe cea de investiții, să poată depune o singură cerere de finanțare”. Conferinţa „Dezvoltarea satului românesc continuă” a fost organizată de Rețeaua Națională de Dezvoltare Rurală.

Proiectele agricole sunt o componentă necesară dezvoltării vieții rurale, deoarece acestea reprezintă, în momentul de fața, una dintre singurele metode puse la dispoziție de Guvern micilor întreprinzători, precum și celor care, sătuli de viața din marile orașe aglomerate, doresc să pună bazele unei afaceri tradiţionale, mai ales în contextul în care, terenurile agricole se află în topul celor mai ieftine proprietăți din România.

Impulsionarea tineretului orășean în a deveni parte activă din comunitatea rurală, fie prin mutarea efectivă la sat, fie doar prin beneficierea de un teren care poate fi dezvoltat, este cheia în dezvoltarea agriculturii româneşti. Din lipsă de fonduri, sau din imposibilitatea de a accesa ajutor pentru a obține variantele aprobării necesare, mulți dintre tinerii de la sate migrează spre oraș, pentru a câștiga o pâine, renunțând să ducă mai departe tradițiile învățate de la parinții lor.

Tendința de urbanizare, începută în perioada comunistă, este în continuă creștere. Noul proiect de dezvoltare se adresează în mod special celor care sunt deja stabiliți la oraș, într-o încercare de a îi aduce înapoi, simplificând procedura și dându-le acces rapid la uneltele necesare demarării unui proiect de dezvoltare agricolă.

Etichete:

Featured Posts
Recent Posts
Archive
bottom of page