Presedintele Iohannis sprijina initiativa Bosch in Romania


klaus Yohanis.jpg

De curand, a avut loc la Blaj <Bosch Inonovation Day>, un eveniment semnificativ pentru investiţiile străine în România şi implicit pentru economia ţării, în vederea prezentării inovaţiilor recente ale cercetătorilor şi inginerilor concernului Bosch, eveniment la care a participat şi preşedintele Klaus Iohannis.

Datorită suportului şi interesului pe care îl manifestă pentru atragerea investitorilor, preşedintele a fost aplaudat şi lăudat de cei aproximativ 500 de participanţi. În discursul său, acesta a menţionat că investiţiile străine reprezintă “o prioritate majoră pentru România”, dar în acelaşi timp este nevoie să se facă eforturi şi pentru susţinerea capitalului românesc şi a investiţiilor autohtone, pentru că acestea se află în prezent “în mare suferinţă”.

În timpul vizitei sale, preşedintele Klaus Iohannis a declarat că Bosch Rexroth, prin investiţia făcută în fabrica de la Blaj a ajuns să fie un angajator extrem de important pentru această regiune, iar România are nevoie de astfel de investitori, care îşi îndreaptă atenţia către inovaţie şi competitivitate.

“În această etapă de consolidare post-criză, România are nevoie de un nou model de dezvoltare economică, bazat pe competitivitate şi inovare, pe creştere economică inteligentă. În acest sens, tema zilei de astăzi-inovaţia, se înscrie perfect în exigenţele unei noi viziuni economice” este de părere Iohannis.

România trebuie să îşi îndrepte atenţia către modalităţile prin care poate să atragă investitori străini, iar principalele elemente de care trebuie să ţină cont sunt: cum să garanteze cât mai bine proprietăţile, cum să ajute investitorii să dezvolte o afacere nouă şi să susţină cât mai bine iniţiativele acestora şi nu în ultimul rând să asigure libera concurenţă. Şeful statului este de părere că dacă ne vom concentra pe aceste probleme vom susţine inovaţia, iar investitorii străini vor fi mult mai interesaţi să vină în România.

“Inovaţia nu apare oricând , nici oricum, ci cu precădere acolo unde există liberă iniţiativă şi economie de piaţă. Garantarea proprietăţii, libertatea contractuală, uşurinţa de a iniţia o afacere, libera concurenţă sunt elemente esenţiale în ecuaţia inovării” susţine Klaus Iohannis.

Preşedintele a mai adăugat că dacă vrem să avem o creştere economică, Guvernul va trebui să dezvolte strategii orientate către investiţii mai mari în cercetare şi dezvoltare, acestea fiind esenţiale pentru susţinerea inovaţiei. România nu trebuie să uite nici de competitivitatea economică, aceasta având nevoie să fie susţinută.

“Este esenţială pentru România creşterea cheltuielilor alocate cercetării şi dezvoltării. De fapt, este esenţial să avem o strategie a Guvernului în acest sens. De asemenea, este vital ca România să-şi intensifice eforturile pentru îmbunătăţirea competitivităţii” a mai declarat şeful statului.

Preşedintele a ţinut să menţioneze şi faptul că în ceea ce priveşte cercetarea, dezvoltarea şi inovaţia, nu trebuie să ne bazăm doar pe investiţiile pe care le fac străinii, ci trebuie să aibă şi statul român un aport.